IBM: Moore-törvénye véget ért

Gordon Moore, az Intel társalapítója 1965-ben azt jósolta, hogy körülbelül két évente (18 havonta) a mikroprocesszorokban lévő tranzisztorok száma megduplázódik. A Moore-törvénynek elnevezett állítás azóta mindig bevált, azonban Carl Anderson, az IBM szervertervezője szerint a Moore-érának vége van.

IBM: Moore-törvénye véget ért

Gordon Moore, az Intel társalapítója 1965-ben azt jósolta, hogy körülbelül másfél-két évente a mikroprocesszorokban lévő tranzisztorok száma megduplázódik. A Moore-törvénynek elnevezett állítás azóta mindig bevált, azonban Carl Anderson, az IBM szervertervezője szerint a Moore-érának vége van.

Anderson szerint az ipar exponenciális növekedése idővel véget fog érni, hasonlóan ahhoz, hogy a vasutakon és repülőgépeken elérhető sebesség sem tud folyamatosan növekedni. "Egy-két generációig még folytatódni fog ez a növekedés a csúcskategóriás chipekben, például többmagos mikroprocesszorokban, azonban egyre több tervező szerint a mindennapi alkalmazásokhoz nem szükséges a legújabb fizikai konstrukció." - nyilatkozta Anderson az EE Times-nak. Azt is közölte, hogy szerinte nem csak a szükségesség hiánya jelent akadályt a fejlődésnek, hanem a kutatás és gyárak többmilliárd dolláros költsége, amit csak pár cég tud megengedni magának.

Ha a fejlődés ezentúl nem a tranzisztorok növelését jelenti, akkor milyen irányban fognak fejleszteni a cégek? Anderson három technológiát is említett, a digitális jelek optikai megoldással történő szállítását a chipeken belül, 3D chipeket (ahol az összetevők és az áramkörök egymás tetejére vannak építve), valamint a gyorsító-alapú számítást, amik jelentős fejlődést mutatnak napjainkban is. Példa erre az NVIDIA és az ATI GPU-alapú szolgáltatásai, amivel például a tudományos számítások elvégzését tudjuk felgyorsítani a videókártya segítségével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward