HyperX Savage SSD: remek teljesítmény kedvező áron?

Kipróbáltuk a HyperX legújabb, Savage névre keresztelt SSD családjának egyik tagját. Hogy jól teljesített-e? Kiderül!

HyperX Savage SSD: remek teljesítmény kedvező áron?

Bevezető és a csomag

A HyperX idén áprilisban mutatta be legújabb SSD sorozatát, amely a HyperX Savage nevet viseli. A remek ár/teljesítmény arányt ígérő SSD sorozatról megjelenése kapcsán már beszámoltunk, most pedig a cég hazai képviseletének hála közelebbről is szemügyre vehettük az új széria egyik tagját.

A legnagyobb népszerűségnek valószínűleg a család kisebb tagjai örvendhetnek majd, így mi is a 240GB-os példányt kaptuk kézhez. Mielőtt azonban még belevágnánk a tesztelésbe, feltétlenül érdemes tisztázni az alapokat – lássuk is, mi is lapul a dizájnos fémházon belül.

HyperX Savage – A csomag tartalma

Az SSD meghajtó kompakt csomagban érkezik, amelynek belsejében egy elegáns kis szivacságyban foglalt helyet a főszereplő. A csomagolás szinte a felsőkategóriát idézi, ami kellemes meglepetés volt.

Az SSD meghajtó alatt egy 2,5 milliméter vastag műanyag keretet találunk, ami azért hasznos, mert segítségével a 7 milliméter magas SSD meghajtó szabványos, 9,5 milliméter magas adattárolóvá alakítható, így nem fog lötyögni egy ekkora bővítőhelyen.

A polifoam-szerű szivacsréteget eltávolítva néhány dokumentációt találunk, amelyek közül az egyik egy kuponcédula: a rajta található kód segítségével ingyenes Acronis TrueImage HD szoftverhez juthatunk, ami több szempontból is hasznos. Egyrészt meglévő merevlemezünk tartalmát könnyedén az SSD-re klónozhatjuk vele, másrészt akár adatmentésre is használható, hisz bármikor készíthetünk komplett lemezkép-fájlt az SSD adott partíciójáról, vagy éppen a komplett meghajtóról is.

A Savage SSD dizájn tekintetében egy rettentően vagány, fiatalos köntöst kapott, cserébe viszont egy kicsit nehezebb az átlagnál (de csak néhány tucat grammról beszélünk). A Savage SSD mellé megkapjuk a beszereléshez szükséges csavarokat, illetve egy fém rögzítő keret is a csomag részét képezi – utóbbival könnyedén beszerelhető a termék egy szabványos 3,5 hüvelykes bővítőhelyre. A fentiek mellett jár még egy HyperX matrica is, viszont mást már tényleg nem rejt a doboz.

Az újdonság extrákkal megpakolt kivitelben is elérhető: ahhoz a kiadáshoz jár csavarhúzó, SATA adatkábel, USB 3.0-s kábel, USB 3.0-s külső adattároló ház, illetve 2,5 milliméter magas műanyag keret is. Ennek persze ára van, ahogy az majd cikkünk végén kiderül.

A vezérlő, a mezőny és a tesztkonfiguráció

HyperX Savage – Górcső alatt a belső

Az új SSD család tagjai középkategóriás megoldásoknak tekinthetőek, amelyek a HyperX Fury modelleknél gyorsabbak, de a csúcskategóriás HyperX Predator sorozat tagjaitól azért kellő mértékben elmaradnak, hogy ne rontsák a nagytestvér érvényesülési lehetőségeit.

A 2,5 hüvelykes formátumú, mindössze 7 milliméter magas HyperX Savage SSD meghajtók SandForce helyett Phison gyártmányú SSD vezérlőt alkalmaznak, amihez MLC típusú NAND Flash memóriachipek kapcsolódhatnak, méghozzá maximum nyolc darab NAND Flash csatornán keresztül. A Phison PS3110-S10-es vezérlő egy négymagos megoldás, amely hatékonyan bánik saját erőforrásaival.

Az SSD vezérlő három processzormagját csak és kizárólag NAND Flash menedzsmenttel kapcsolatos feladatokra használhatja a rendszer – itt egyebek mellett a hulladékgyűjtő és elhasználódás-kiegyenlítő algoritmusok futtatására kell gondolni, amelyek az összteljesítmény szempontjából nagy jelentőséggel bírnak. A negyedik processzormag pedig az adatmozgatással kapcsolatos feladatokat koordinálja, vagyis az I/O műveletek végrehajtásáért felel. Ez a módszer azért előnyösebb a rivális megoldásokhoz képest, mert segítségével a tárhely telítődésével is viszonylag egyenletes sebesség elérésére van mód: kisebbek a teljesítmény-kilengések, ami javítja a rendszer teljesítményét.

Maga az SSD vezérlő 55 nm-es CMOS gyártástechnológia alkalmazása mellett készül, és az MLC mellett a TLC típusú NAND Flash memóriachipek kezelésére is képes, gyorsítótárként pedig DDR3-as DRAM-ot használ – az adott gyártó döntésének megfelelő kapacitással. Az adatvédelemről és az adatbiztonságról végponttól végpontig terjedő adattitkosítás, valamint 120bit/2KB BCH ECC támogatás gondoskodik, sőt, a repertoárban SmartECC névre keresztelt hibajavító algoritmus is lapul, ami a hagyományos ECC keretén belül javíthatatlan lapokat RAID ECC eljárás segítségével próbálja helyreállítani.

Tesztünk főszereplője a Phison PS3110-S10-es SSD vezérlő mellett 19 nm-es csíkszélességgel gyártott Toshiba A19-es MLC NAND Flash memóriachipeket tartalmaz – utóbbiakból 16 darab 128 Gb-es példány található a termék nyomtatott áramköri lapján. Ez ugyan 256 GB-nyi tárhelyet jelent, ám az over-provisioning miatt 16 GB-nyi tárhelyet az SSD vezérlő foglal le magának.

A gyorsítótár szerepét DDR3L-1600 MHz-es memóriachip tölti be a Savage-ben, amely a Nanya műhelyében készült, kapacitása pedig 256 MB. Az SSD vezérlő natív SATA csatolófelület támogatással bír, illetve a SATA szabvány 3.2-es kiadását is támogatja. A vele felszerelt SSD meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel rendelkeznek, amelynek képességeit elég hatékonyan ki tudják használni, hisz a termék MLC NAND Flash memóriachipekkel karöltve 550 MB/s-os maximális folyamatos olvasási- és 530 MB/s-os maximális folyamatos írási tempót biztosít. 4K-s blokkokkal való műveletek alkalmával olvasás esetén 100 000, írás esetén pedig 90 000 I/O művelet elvégzésére képes a vezérlő egyetlen másodperc leforgása alatt.

A teljesség igényét szem előtt tartva lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a HyperX Savage család tagjai:

A szereplők

A HyperX Savage mellé egy Samsung 850 EVO és egy Kingston SSDNow V300-as SSD meghajtót társítottunk a tesztek alkalmával. Igyekeztünk ár és népszerűség alapján kurrens termékekkel összehasonlítani a HyperX újdonságát. A V300 a belépőszint a Savage-hez képest, míg az EVO az igazi konkurencia.

Az SSD meghajtók pontos tulajdonságait, illetve aktuális kiskereskedelmi áraikat az alábbi táblázat összegzi.

Tesztkonfiguráció

A tesztben szereplő SSD meghajtók az elérhető legfrissebb firmware-t alkalmazták, a tesztrendszeren pedig a legfrissebb driverek, illetve minden frissítéssel ellátott operációs rendszer dolgozott. A konfiguráció az alábbi komponensekből állt:

• Alaplap: Gigabyte Z97-D3H rev 1.1

• Processzor: Core i3-4160

• Rendszermemória: 2 x 4 GB Kingston HyperX Fury DDR3-1866 MHz

• Adattárolás:

- Western Digital Caviar Black 500 GB (SATA 6 Gbps; 7200 RPM)

- HyperX Savage 240 GB

- Samsung 850 EVO 240 GB

- Kingston SSDNow V300 240 GB

• Tápegység: Cooler Master V850

• Számítógépház: Cooler Master Test Bench

• Processzorhűtő: Gyári Intel CPU hűtő

• Operációs rendszer: Windows 8.1 Pro x64

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark v2.47

A népszerű tesztprogramot nem csak a különböző SSD tesztek készítői használják rettentően szívesen, de maguk az SSD gyártók is előszeretettel hivatkoznak friss termék bejelentésekor arra, pontosan milyen sebesség elérésére képes a termék az ATTO Disk Benchmark tesztjében. Az alkalmazást szokás szerint most is kétféle módon futtatjuk: első körben megnézzük, milyen sebességek elérésére képesek a mezőny tagjai 4-es szintű lekérdezési mélység esetén (QD4), majd ezután azt is megvizsgáljuk, változik-e a kép, ha a lekérdezési mélység szintjét 10-re emeljük.

Lássuk először a QD4-es eredményeket. Íme:

A tesztek egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen Savage fölénnyel zárultak, de a második helyet azért meg tudta kaparintani a Samsung méltán népszerű 850 EVO SSD-je. A Savage a korábbi nagy kedvenchez, az SSDNow V300-as sorozat 240 GB-os tagjához képest mindenképpen előrelépést jelent – a javulás helyenként igazán jelentős.

Arányok tekintetében a lekérdezési mélység növelésével sem történt drámai változás: a sorrend maradt, a Savage uralja a mezőnyt, igaz, a 850 EVO nincs sokkal lemaradva. Azt azért leszögezhetjük, hogy az eddigi tesztek alapján 4K-s olvasási sebesség terén jelentősen jobb a Savage, mind az SSDNow V300.

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark 4.1.0 x64

Ez a tesztprogram szintén nagy népszerűségnek örvend, így számos gyártó alkalmazza termékeinek népszerűsítésére. A tesztprogram legfrissebb alkalmazásában szokás szerint most is a 0Fill beállítást választva teszteltünk. Az alábbi eredmények születtek:

A CrystalDiskMark már más képet fest a mezőnyről, mint az ATTO Disk Benchmark: 4K-s írási teljesítmény tekintetében a 850 EVO mutatkozott jobbnak, míg 4K-s olvasás terén alaposan fordul a kocka. Folyamatos írási- és olvasási tempó terén mindkét esetben a Samsung terméke bizonyult jobbnak.

AS SSD

AS SSD Benchmark 1.8.5636.37293

A kép az AS SSD Benchmark alatt még árnyaltabb lett: folyamatos írási- és olvasási tempó tekintetében a 850 EVO és a Savage szinte ugyanazt a szintet képviseli, azonban ennél sokkal meglepőbbek a 4K-s tesztek eredményei. A Savage 4K-s olvasás esetén csak a második lett, 4K-s írás alkalmával pedig az utolsó helyre szorult. A 4K-64Thrd, azaz a 64 szálon futó 4K-s teljesítménytesztnél már visszaállt a korábban látott sorrend – a Savage visszatért az élre.

Hogy a Copy benchmark is hasonló képet fest-e a mezőnyről? Az alábbiakból kiderül:

A fentiek után meglepő, de a Samsung 850 EVO SSD meghajtója zsebelte be az elsőnek járó előkelő címet. A Savage azért az SSDNow V300-at magabiztosan legyőzte, de a kép így is meglehetősen fura.

Anvil's Storage Utilities

Anvil's Storage Utilities 1.1.0

Ebben a tesztprogramban kétféle módon végeztük el a teszteket: első körben 0Fill beállítást alkalmaztunk, majd 100%-osan tömöríthetetlen adatokkal is megnéztük, milyen sebességre képesek az egyes SSD meghajtók, így reményeink szerint részletes képet kaphatunk.

A fentiekhez igazából túl sok kommentárt nem érdemes fűzni: ez a tesztprogram a Samsung 850 EVO SSD-nek feküdt jobban.

PCMark 08 – Storage Test Suite

PCMark 08 – Storage Test Suite

A Futuremark népszerű tesztprogramjában csak az adattároló rendszer teljesítményét vizsgáló tesztcsokrot indítottuk el, ami alkalmanként majdnem 2 órán keresztül ketyegett a tesztrendszeren.

Pontszám és adatátviteli sávszélesség tekintetében a Samsung 850 EVO lett a tesztgyőztes, utóbbi tesztnél elég magasan, míg az összpontszámot nézve igazából hibahatáron belül vannak a versenyzők.

Fájlmásolás

Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

A tesztprogramok mellett úgy gondoltuk, érdemes saját magunk által végzett fájlmásolási tesztekben is meggyőződni róla, vannak-e különbségek az egyes SSD meghajtók között, és ha vannak, mekkorák.

Annak érdekében, hogy az egyes versenyzőket sávszélesség-limit nélkül, maximális hatékonysággal kiszolgálhassuk, létrehoztunk egy RAMDISK meghajtót, ami a rendszermemóriából táplálkozott. A tesztek során az írási és az olvasási sebességek mellett azt is vizsgáltuk, hogyan teljesítettek a versenyzők, ha meghajtón belül, egyik mappából a másikba kell tartalmakat átmásolni.

Meghajtón belüli másolások alkalmával a 850 EVO bizonyult jobbnak, ám írás és olvasás tekintetében már vegyes volt a kép. Míg írás esetén a Savage SSD teljesített jobban, addig olvasás alkalmával a 850 EVO eredményei lettek jobbak.

Verdikt

Verdikt

A HyperX Savage összességében jól teljesített a tesztek során, ám a meglehetősen vegyes kép miatt nem lehet kimondani, hogy jobb, mint a Samsung 850 EVO. Egyes tesztekben a Samsung, másokban a HyperX SSD meghajtója volt jobb, így a nyers teljesítmény alapján nehéz egyértelműen dönteni. Szerencsére vannak egyéb adalékok is.

A 240 GB-os HyperX Savage egyrészt picivel olcsóbb, mint a 250 GB-os Samsung 850 EVO, másrészt viszont hátrányban van riválisával szemben, hisz 5 év helyett csak 3 év garanciát vállal rá gyártója. A HyperX Savage felé billenti a mérleg nyelvét, hogy jár hozzá adatmentő- és HDD klónozó szoftver, méghozzá a neves Acronis TrueImage HD személyében, valamint papíron az SSD strapabírósága is sokkal nagyobb, mint riválisáé: 75 TB helyett 306 TB.

Upgrade Bundle KIT

Összességében azt kell mondjuk, hogy a HyperX Savage egy nagyon jó meghajtó, ami bár egyértelműen nem tudja legyőzni legnagyobb riválisát, azért láthatóan párban van vele, és megvannak a jó pontjai. Nem kérdés, hogy ha a 850 EVO anno megkaphatta az ajánlott plecsnit, akkor a Savage-nek is jár, megérdemli.

A tesztben szereplő Kingston SSD meghajtókat a Kingston hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

• A gyártó hivatalos weboldala

• iPon Webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward