Hullámokban indult a Windows 10 frissítés – Íme, a részletek

A Microsoft a hivatalos bejelentés értelmében ma megkezdte a Windows 10 ingyenes frissítésként történő terjesztését.

Hullámokban indult a Windows 10 frissítés – Íme, a részletek

A Microsoft a korábbi ígéretnek megfelelően ma megkezdte a Windows 10 ingyenes frissítésként történő terjesztését, ám mivel óriási felhasználói bázist kell kiszolgálni, így a folyamatot hullámokra bontották.

Az elmúlt hónapban a legális Windows 7 SP1 és Windows 8.1-es operációs rendszerrel rendelkező konfigurációk kaptak egy új alkalmazást, ami Windows logóval rendelkezik és a tálcán jelenik meg: ennek segítségével lefoglalható a Windows 10 frissítés, így ha megindul a terjesztés, az adott konfiguráció is megkapja a szükséges fájlokat. A Get Windows 10 (GWX) névre keresztelt alkalmazással kezdeményezett foglalás után a Windows lassan, apránként szerzi be a Windows 10 frissítés elvégzéséhez szükséges fájlokat, amelyek egy ideiglenes könyvtárba töltődnek le. Amennyiben az operációs rendszerhez tartozó fájlok, valamint az adott konfigurációhoz szükséges driverek letöltése befejeződött, az alkalmazás azonnal értesíti a felhasználót, hogy megkezdhető a frissítés folyamata.

Maga a frissítés zökkenőmentesen és gyorsan történik, mint egy iOS vagy Android OTA update. A frissítés befejezése után számos különböző beállítás megadására, illetve módosítására nyílik lehetőség, majd ha ezek is megvannak, használatba vehető a rendszer.

Galéria megnyitása

A Microsoft hivatalos bejelentése szerint a Windows 10 frissítés formájában mától válik elérhetővé mindazoknak, akik már lefoglalták – a korábbi hírek szerint elsőként a Windows Insider Program résztvevői juthatnak hozzá, utánuk pedig mindenki más is. Aki még nem tette meg, a GWX appon keresztül továbbra is élhet a foglalás jogával, ám ekkor nem azonnal, csak az elkövetkező hetek folyamán érkezhet meg az adott rendszerre a Windows 10 frissítés. A Windows 10 frissítés ingyenesen csak a Windows 10 hivatalos megjelenésétől számított egy éven belül igényelhető.

Annak érdekében, hogy a frissítés megérkezzen, engedélyezni kell a Windows Update-en belül az automatikus frissítést, valamint mindenképpen legális, aktivált operációs rendszerrel kell rendelkezni. Aki nem biztos benne, hogy konfigurációja megfelel-e az új operációs rendszer minimális hardverkövetelményeinek, az alábbi lista segítségével ellenőrizni tudja, milyen hardverre van szükség.

Rendszerkövetelmények

Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor vagy SoC

RAM: 1 gigabájt (GB) 32 bites rendszerhez vagy 2 GB 64 bites rendszerhez

Merevlemez-terület: 16 GB 32 bites operációs rendszerhez, 20 GB 64 bites operációs rendszerhez

Videokártya: DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 illesztőprogrammal

Képernyő: Minimum 1024x600-as felbontású

A Microsoft szerint eddig nagyjából 350 millió telepítési foglalás érkezett be, azaz ennyi Windows 10 frissítést kell rendben kijuttatni az elkövetkező hetek folyamán. Mivel ez hatalmas terhelést ró a szerverekre, így a munkát hullámokra bontva végzik el – ezért lesznek olyanok, akik viszonylag hamar megkapják a Windows 10-et, de olyanok is, akikhez csak hetek múlva jut el. A Microsoft Magyarország Facebook oldalán található hozzászólások alapján már vannak olyanok, akik meg is kapták a Windows 10-es frissítést, azaz a folyamat tényleg rendben elindult.

Maga a GWX egyébként nem aknázza ki az adott internetkapcsolatban rejlő maximális potenciált a telepítő fájlok és a driverek letöltéséhez: a Microsoft szervereinek aktuális terhelés-elosztásától függ, mekkora sávszélességgel csorognak majd a bitek.

A foglalás korai időpontja egyébként nem garancia arra, hogy elsőként jutunk hozzá a frissítéshez, így érdemes türelmesen kivárni a sorunkat. A Windows 10 érkezését egyébként globális médiaesemények keretén belül jelenti be a mai nap folyamán a Microsoft – ha ezek kapcsán friss információk is érkeznek, azokról természetesen azonnal beszámolunk.

Frissítés: Időközben a kereskedelmi forgalomban kapható változatok is elrajtoltak. A Windows 10 Home OEM kiadása 36 000 forint körüli áron kapható, a Windows 10 Professional OEM ára pedig kiadástól függően 52 000 forint környékén helyezkedik el. A Microsoft új operációs rendszere ma egyszerre 190 országban, köztük Magyarországon is elérhetővé vált.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward