HP Stream 13 – netbook újratöltve?

A Microsoft hadat üzent a Chrome OS és a Chromebookok ellen, a HP Stream 13 személyében pedig az egyik harcosával ismerkedünk meg közelebbről.

HP Stream 13 – netbook újratöltve?

Bevezetés, specifikáció

Bár azt túlzás lenne kijelenteni, hogy a Google Chromebookja teljes sikersztori, de az bizonyos, hogy egyre inkább számolni kell vele, a Chrome OS és az alá pakolt vasak folyamatosan fejlődnek, és a felhő alapú felhasználásra támaszkodó koncepció a keveset fogyasztó, kompakt méretű, nem túl erős, ám de a mindennapi feladatokra tökéletesen alkalmas olcsó gépekkel egyre vonzóbb ajánlat a vásárlók számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a dolgot már a Microsoft sem nézi jó szemmel, ezért válaszlépésekre szánta el magát.

A cél Windows 8.1-et futtató, a Chromebookokhoz hasonló olcsó gépek piacra dobása, melyek képesek harcba szállni a Google-féle megoldással, és vonzó alternatívát nyújtani azoknak, akik még vacillálnak, hogy melyik rendszer mellett tegyék le a voksukat, vagy esetleg eddig pont azért nem vásároltak ilyen gépet, mert nem szimpatizáltak a Chrome OS-sel. A megcélzott ársáv a 200 dollár, ennek érdekében a szoftveróriás jelentősen olcsóbban kínálja az operációs rendszert a gyártók számára, hiszen itt a lényeg az, hogy a gépen ne Chrome OS, hanem Windows 8.1 fusson. Több gyártó érdeklődését is felkeltette a dolgot, ilyen például az Acer és a HP, utóbbi a Stream névre keresztelt termékvonallal igyekszik minél nagyobb szeletet kihasítani a tortából. Azonban akadt egy kis bökkenő, az elsőként elstartoló, 14 hüvelykes variáns a 299 dolláros árával nem tudott lejutni abba szegmensbe, ami az igazi cél lenne, ezért további két új változat kerül a piacra, egy 11,6 és egy 13,3 colos Stream, jóval mérsékeltebb árazással. Mi a friss duóból a Stream 13-at kaparintottuk meg tesztelésre, így a következő oldalakon vele foglalkozunk!

Hardveres kiépítések, tartozékok, hangzás és hűtés

A HP Stream termékvonal kapcsán viszonylag tiszta kép tárul elénk, elsőként a 14 colos variáns került piacra tavaly szeptemberben, melynek egyik érdekessége a SoC volt, hiszen nem Intel, hanem AMD alapokra támaszkodott, méghozzá egy Mullins családból származó APU-ra, a négymagos A4-6400T-re, 1,0 GHz-es órajellel (1,6 GHz Turbo), 2 MB-os másodlagos gyorsítótárral. Ezen, illetve a kijelző méretén túlmenően nincs számottevő különbség az akkori és a most piacra kerülő gépek között, a kimenetkínálat, a felbontás, a fiatalos dizájn és színvilág mind megegyezik. A 14 hüvelykes variáns igazi problémája az, hogy 299 dolláros árról indult, így nem tudott lekerülni abba az ársávba, amire szükség van. Természetesen ez a modell most is megtalálható a boltok polcain, így aki ilyen méretre vágyna, adott előtte a lehetőség. A 11,6 hüvelykes testvére a 13,3-as kiadással egyetemben Intel SoC-ot tartalmaz, viszont a memória mennyisége, a háttértár fajtája és kapacitása, valamint a kimenetkínálat kapcsán sincs differencia, szóval a jelenleg elérhető háromféle modellt elsősorban a kijelző nagysága különbözteti meg.

Megjegyzés: külföldön elérhetőek lesznek érintőképernyővel, illetve 4G modemmel felszerelt változatok is, de ezek a jelenlegi információink szerint nem fognak lokalizálva a magyar piacra kerülni, ezért ezekkel nem foglalkozunk érdemben.

Mivel mi egy, a sajtó számára szánt példányt kaptunk a HP-től, így a tartozékok vonatkozásában saját tapasztalatokat nem tudunk megosztani, mert a dobozban, amiben a notesz megérkezett a 45 wattos gyári töltőn kívül mást nem találtunk, de a kézikönyvön és egyéb leírásokon túlmenően másra vélhetően a bolti példány esetében sem kell számítani. Persze aggodalomra nincs ok, további kiegészítők vásárlására van mód, a HP többek között a Stream mellé ajánlja a Z4000-es lila, vezeték nélküli egeret és a Roar Plus lila vezeték nélküli hangszórót, melyek természetesen más színváltozatokban is elérhetőek, de ugyanazt a vidám, fiatalost stílust kommunikálják, mint amit a Stream is képvisel.

Szóljunk néhány szót a hardverről, hiszen bár nyilvánvaló, hogy a Stream nem a Paks II project szuperszámítógépe, azért hoznia kell azt a szintet, amit a mindennapokban elvárunk tőle. Mint azt már említettük, a 11 és 13 hüvelykes páros esetében a HP Intelre váltott, méghozzá a Celeron N2840-re, amely egy Bay Trail-M alapú megoldás Silvermont architektúrával, 22 nm-es gyártástechnológiával, 2 maggal, 2 szállal (tehát Hyper-Threading nincs), 1 MB-os L2 cache-sel. Alapórajele 2167 MHz, ami turbóval 2580-ig emelkedhet, míg energiatakarékos módban 500 MHz-re rántja vissza a gyeplőt. Maximum 8 GB memóriát képes kezelni kétcsatornás üzemmódban, de erre a képességére a Streamben biztosan nem lesz szükség. A SoC szerves részét képező HD Graphics hetedik generációs, alapórajele 311 MHz, boostolva ez egészen 792 MHz-ig skálázódhat. A DirectX 11.0, az OpenGL 4.0 és az OpenCL 1.2 képezik a támogatott API-k körét, de természetesen van Intel Quick Sync Video és Wireless Display támogatás is. Tipikus fogyasztása mindössze 7,5 watt, tehát körülbelül annyit kér enni, mint egy komolyabb fényerővel rendelkező LED izzó, ami egy igen barátságos érték, de egyben elengedhetetlen ahhoz, hogy a gép passzív hűtéssel operálhasson. A SoC BGA1170 „tokozású”, magyarán mondva BGA forrasztással kerül fel az alaplapra, így maximum BGA forrasztással cserélhető, de ezt végfelhasználóként nem érdemes a lehetőségek közé venni.

Megjegyzendő, hogy a bolti példányokkal szemben a nálunk járt változatban még egy Celeron N2830 ES dolgozott, némileg alacsonyabb turbó órajellel és picit kisebb GPU frekvenciával, de ez a mérésekben nem fog jelentős eltérést eredményezni. A deszkáról annyit tudtunk meg a CPU-Z segítségével, hogy Hewlett-Packard gyártmány (erre titkon számítottunk), a modellszáma 802A és B.05 BIOS volt rajta. A RAM szintén a NYÁK-ra integrált, mennyisége 2 GB DDR3L, 1333 MHz-es frekvenciával, CL9 időzítésekkel: igazából a szokásos.

A SoC milyenségén, illetve a RAM mennyiségén kívül a harmadik dolog, ami jelentősen meghatározza a rendszer sebességét, az a háttértár. A HP Stream 32 GB-os eMMC megoldást kínál. Ebből Windows alatt egy 20,6 GB-os meghajtót látunk, amelyből a gép "tiszta" állapotában (OS, driverek, gyári programok) 16 GB szabad. Ez bizony minden, csak nem sok. Persze ott az 1 TB-os felhő-alapú tárhely (1 évig), és betehetünk mellé egy 32 GB-os microSD kártyát, mégis, lehet, hogy ez a méret néhány embert meg fog rémíteni, így legalább opcionálisan érdemes lett volna egy 64 GB-os egységet is bevenni a kínálatba. A részleteket a CrystalDiskInfo segítségével szerettük volna megtudni, de ezen a ponton a program elvérzett, nem ismerte fel a lemezt, ugyanígy járt a Hard Disk Sentinel is, az AIDA64 viszont kiderítette, hogy egy Hynix HBG4e egységről van szó.

Az eMMC-vel az az általános tapasztalat, hogy amíg csak olvasásról van szó, elég jól szerepel, pörgős a rendszer, nem nagyon vannak fennakadások, de amint írásra kerül a sor, jelentős teljesítményvesztés figyelhető meg. Ez a jelenség lényegében a Streambe szerelt eMMC egység kapcsán is megfigyelhető volt, de talán nem akkora mértékben, mint azoknál az eMMC-knél, amiket korábban tabletekben nyüstöltünk. Természetesen egy SSD sebességétől még így is univerzumnyi távolságra van egy eMMC, de összességében nem éreztük azt használat közben, hogy idegeskednünk kellene belassulások miatt. Persze ha a Windows egyszer csak kidobja, hogy frissítéseket szeretne telepíteni, akkor érdemes lehet megfontolni a kávészünetet.

A hálózati lehetőség kapcsán a vezetékes LAN-ról le kell mondanunk, de ezt nem fogják sokan bánni. Adott a Bluetooth és a WiFi, utóbbi természetesen N-szabványú és egy Realtek RTL8723BE lapka teszi lehetővé a használatát.

A hangkeltésért felelős lapka az AIDA64 tanulsága szerint egy Realtek ALC282, a sztereó hangrendszer pedig DTS Studio Sound+ minősítésű, ami elvileg dinamikus mély hangokat, tiszta és jól kivehető dialógusokat ígér torzításmentesen maximális hangerő mellett is. És valóban, a kis kék masina egész harsányan képes megszólalni maximum hangerőn, persze azért nem ez az optimális a számára, de még 50 százalékos érték mellett is kellően hangos, a beszéd jól kivehető, stb. Ilyen rendszer esetén részletgazdagságról, mély és magas hangokról nehéz érdemben beszélni, de annyit mondhatunk, hogy kategóriájához mérten a Stream korrekt hangzást kínál, valóban van némi basszus a filmekben és a hangerő abszolút dicsérendő, összességében pozitív csalódás volt.

A melegedés miatt nem kell aggódnunk, terheletlen állapotban a SoC 41 fok körül üzemel, ilyenkor a gép felületén 25,8 és 32,5 Celsius fok közötti értékeket mértünk egy infrás hőmérő segítségével. Az AIDA64-be épített rendszer stabilitásteszt segítségével végeztünk egy 30 perces jelentős terhelést (CPU magok, cache, RAM, GPU), a maximum érték 63 fok volt, a készülékház a billentyűzet és a touchpad környékén pedig 26,3 és 39,6 fok között alakult, ennek megfelelően a gép alja sem fogja megsütni a combunkat.

Ergonómia és külső

Már említettük, de érdemes még egyszer leszögezni, hogy a Stream sorozattal a HP alapvetően a fiatalabb korosztályt célozza meg, ezt mi sem támasztja jobban alá, mint a termékből jelenleg elérhető két színváltozat, ami a kék és a rózsaszín, fantázianevükön horizontkék és orchideabíbor. Mivel egy 13,3 hüvelykes kijelzőről beszélünk, ez a teljes méretet tekintve inkább „notebookos”, mintsem egy „netbookos” megjelenést kölcsönöz a masinának, a közvetlen környezetben egy gyors közvélemény kutatást lebonyolítva kettőből két ember (egy lány, egy fiú, mindkettő 20 év feletti) megnyerőnek, szépnek titulálta a HP Stream kék változatát, sőt, előbbi azonnal az árról érdeklődött, hogy mennyiért is lehetne megkaparintani ezt a gépezetet, anélkül, hogy a hardver szóba jött volna. Bár két ember közel sem nevezhető reprezentatív felmérésnek, azt azért lehet érezni, hogy a mérnökök eltaláltak valamit.

A 33,32 x 22,9 x 1,95 cm-es fizikai kiterjedés még bőven az a kategória, ami könnyen belecsúszik a táskába, ráadásul, mint látjuk, a vastagságot sikerült bevinni 2 cm alá, ez volt a másik jellemző, amit a megkérdezettek kiemeltek a gyors szemrevételezés során. A tömeggel sincs probléma. Bár az 1,55 kg-mal nem tartozik a pehelysúlyú versenyzők közé, ez az érték még a lányok vállát sem fogja bedurrantani, az viszont legalább érezhető, hogy a készülékház nem hungarocellből lett megépítve. A Stream élei erőteljesen lekerekítettek, a burkolat pedig a csuklótámasz irányába még tovább vékonyodik. A fedlap egyszínű kék, középen egy szépen csillogó HP logóval, semmi különös, mégis valahogy jó ránézni, a szemnek kellemes az összhatás. Mivel a felhasznált anyag műanyag és az LCD panelt körülölelő burkolat igencsak vékony, túlzott stabilitást és merevséget nem érdemes tőle elvárni, két oldalt megfogva elég könnyen tekeredik és a közepére sem tennénk túl sokat a zöldségeseknél látható mérlegsúlyokból, de valljuk be, ez nem az a termékvonal, aminél például egy ThinkPad vagy akár egy business class HP noti robosztussága elvárható.

A kijelzőt felnyitva a belső kereten is a kívül látott kékes-lilás színvilág fogad, valahogy végig az volt az érzésünk, mintha ezt az árnyalatot már valahol láttuk volna, aztán beugrott, hogy talán a Windows 8.1 kínálatából lett kimásolva a színkód. A panel körüli keret felül elég hosszan, míg két oldalt rövidebben párnázott, ha nem terheljük túl a fedlapot összecsukott állapotban, akkor nem fogjuk rányomni az LCD-t a klaviatúrára. A díszítés itt is szolid, felül-középen a webkamera (melynek működéséről pici LED tájékoztat) és a mikrofon figyelhető meg, míg alul, vele egyvonalban egy HP logó díszeleg, de ez már festve van és nem is csillog annyira, mint a külső embléma. A kapcsolódási pont a felső és az alsó rész között a gép jelentős szélességében végignyúlik, a zsanér feszessége elég jól el van találva, se nem túl laza, se nem túl merev, a kijelzőt stabilan megtartja, de nem kell két kézzel belekapaszkodni ahhoz, hogy mozgatni tudjuk.

Az alsó oldalra átlépve a billentyűzetet és a tapipadot körülölelő burkolat jelentősen fel lett dobva azzal, hogy ez a felület nem egyszínű, hanem egy jóval világosabb árnyalatból megy át a már máshol látott sötétebb árnyalatba, illetve a műanyag mintázatot is kapott, apró ezüstös pöttyök sokasága visz bele további fűszert a HP Stream megjelenésébe. Talán a színnek is köszönhető, de a fedlapon mérsékelten, míg a billentyűzet alatti részen szinte semmilyen mértékben nem látszódnak meg az ujjlenyomatok. Ehhez a dizájnhoz az is jó választás volt, hogy fehér színű gombokkal ellátott billentyűzetet építettek be, ez a kék színátmenet-fehér duó elég karakteressé teszi a noteszt, szinte vonzza a tekintetet.

Ha már a klaviatúra szóba jött: a nálunk vendégeskedő kék Stream még angol beviteli felülettel operált, de itthon természetesen a magyar nyelvű, lokalizált változat kerül majd piacra. A teljes méretű, sziget stílusú billentyűzet gombjai kellően távol (3-4 mm) helyezkednek el egymáshoz, hogy minimális legyen a közös leütések száma, a köztük lévő területet kitölti a burkolat, így a reggelinél elfogyasztott kifli vagy a tejberizs nem fog egykönnyen a gép belsejébe kerülni, de azért folyékony halmazállapotú dolgokkal ne próbálkozzunk bűvészkedni a billentyűk felett, amelyek egyébként elég rövid úton járnak. Az ütéshang átlagos, ahogy az lenni szokott, egyedül a space csattogósabb kicsit, de az egyéb gombok munkáját nem mondanám érezhetően hangosabbnak, mint például egy ThinkPad T510 gombjait.

Felületük egyenletes, ez talán kevésbé komfortos, mint az ívelt kialakítás, de a HP Stream nem egy napi több órás komoly munkára tervezett valami, így a kategóriájára jellemző követelményeket összességében gond nélkül teljesíti. Mivel a klaviatúra és a gép széle között egy viszonylag széles terület van, ez megfelelő alátámasztást biztosít a csuklónak, egy átlagos férfi kéz is jól elfér a Streamem. Külön vezérlőgombokat nem helyeztek el a gépen a mérnökök, viszont a billentyűzet klasszikus funkciógombjai (F1 – F12) kaptak másodlagos feladatkört (fényerő-szabályozás, hangerő-szabályozás, némítás, léptetés, lejátszás, szünet, stb) amit a szokott módon az FN gomb lenyomása mellett tudunk elérni.

Az érintőpad a mostani divatnak megfelelően hatalmas méretű, egyenletes felületű, az egérgombok sem lettek külön kialakítva belőle, a kívánt hatást a megfelelő nyomásponttal lehet elérni. Multitouch-képes, például kicsinyíteni és nagyítani lehet vele, de görgetni speciel a nálunk járt változat nem tudott. Az ujj=egérmutató mozgásának lekövetésével nincs probléma, de az egérgombok nyomáspontjaira érdemes figyelni, ugyanis a műanyag lemez már a felület felénél is képes besüppedni, de kattintani csak akkor fog, ha közvetlenül a sarkokban nyomjuk le. Összességében egy átlagos minőségű megoldásról van szó, mely vonaton, út közben jól használható, de íróasztalon azért kényelmesebb egy külső egeret munkára fogni. A bekapcsoló-gomb a bal felső sarokban kapott helyett, a gép működése közben enyhe fehér fénnyel világít. Maga a Stream típusmegjelölés eléggé el van rejtve, mivel ugyanolyan színnel van felfestve a billentyűzet bal alsó sarkához, mint amilyen a műanyag pöttyös mintázata.

A 13,3 hüvelykes, LED háttérvilágítású panel TN+film technológiával készül, így az ehhez kapcsolódó jellemzőkkel lehet számolni. Szemből nézve egészen jó a színhűség, nyilván a válaszidővel sincs probléma, az akkumulátoros üzemidő esetén aktív 2/3-os fényerő esetén is bőven használható a gép. Alapesetben viszont aktív az „adaptive brightness” is, ami automatikusan állítgatja a panel fényerejét a képtartalomtól függően. Elég szembetűnő, amikor a vezérlés módosítja a LED megvilágítás fényerejét, ha ez valakit zavar, például a gépházban, vagy az energiagazdálkodási sémában kikapcsolhatja. Az 1366×768 felbontás ehhez a mérethez elegendő, a kijelző a betekintési szögeknél vérzik el. Horizontálisan és vertikálisan is gyengék, ez egy egyszemélyes gép, ne akarjunk nagy társaságot köré ültetni. A specifikáció szerint a megjelenítő matt felületet kapott, és bár való igaz, hogy a tipikusan fényes kijelzőkhöz képest jóval kevésbé tükröződik, teljesen azt a hatást nem tudja hozni, amire a komolyabb gépekre felhordott klasszikus matt bevonatok képesek.

Térjünk át a gép oldalaira!

Baloldalt egy Kensington-zárral indul a kínálat, ez ebben a termékkategóriában ugyan kevésbé fontos, de azért nem árt, ha van, abból baj nem lehet. Ezután a HDMI következik, amit egy USB 3.0-s port követ, ezen száguldhatnak az adatok az 5 Gb/s-os sávszélesség segítségével. 3,5 mm-es jack csatlakozóból csak egyet kapunk, de ez kombinált, magyarán fejhallgató-kimenetként és mikrofon bemenetként is funkcionál. A sort egy microSD kártyanyílás követi, ami azért jó hír, mert bár kapunk 1 TB-nyi felhő-alapú tárhelyet, azért néha a helyi kapacitás is jól jön, márpedig abból a 32 GB-os eMMC miatt elég kevés van, egy kellően nagy méretű memóriakártyával viszont ez jelentősen megnövelhető. Mellette megfigyelhető még egy másodlagos LED visszajelző, amely a gép állapotáról informál, úgy, mint bekapcsolt állapot, alvó üzemmód, stb.

A Stream jobb oldala már kevesebb érdekességet tartogat, itt található a töltő csatlakozója, mely ugyancsak kapott egy apró, saját LED-et, valamint további két darab USB port, melyek 2.0 szabványúak. Mivel ez egy netbookos küldetéstudattal a világra hozott kreálmány, igazából nem lehet hiányérzetünk a csatlakozókínálat kapcsán, talán még egy kártyaolvasót elhelyezhettek volna a mérnökök a jobboldalra, hiszen itt van bőven hely és nem hinnénk, hogy jelentős szerepet játszott volna a gyártási költségben, így viszont csak microSD-re vagyunk korlátozva és ha háttértárként használunk ilyen kártyát, akkor bajban leszünk, ha éppen arra szeretnénk másolni egy másik memóriakártyáról. Marad a pendrive, vagy a fényképező/kamera USB-n való csatlakoztatása.

A Stream hátuljára csatlakozófelület nem, csak egy stílusos Hewlett-Packard felirat került, és az elülső élen sem találunk említendő részletet. A készülékház aljáról viszont érdemes tenni néhány említést, ugyanis feltűnhetett, hogy eddig hangszórókról nem beszéltünk. Nos, azért nem, mert azok itt kaptak helyet, méghozzá kettő darab, a gép aljának elülső részében.

Az eszköz négy darab nagy méretű gumikorongon pihen, melyeknek ugyan itt hűtés és HDD hiányában nincs rezgéselnyelő szerepe, viszont segítségükkel a Stream stabilan „fogja” az asztalt, nem csúszkál, nem mászkál el.

Van lehetőség külső antenna csatlakoztatására, mely ugyancsak egy apró gumitömítővel van elfedve a szem és a fizikai hatások elől. Az adott példányra vonatkozó legfontosabb információkat is megtaláljuk itt, úgy, mint gyári szám, modellszám, energiaellátási jellemzők, stb. Amit még fontos megemlíteni, hogy az akkumulátor be van építve, így az alsó burkolat eltávolítása nélkül nem lehet kivenni, illetve kicserélni. Mi magunk nem szereltük szét a Streamet, és mivel ez nem egy üzleti kategóriás produktum, ezért az egyszerű szerelhetőség itt nem kiemelt szempont. Sok okunk nem is lenne rá, hiszen a processzor BGA forrasztással kerül az alaplapra, ahogy a 2 GB-nyi rendszermemória is, amely nem bővíthető, aktív hűtés pedig nincs (még szellőzőnyílás sem), így az akksicserén kívül nincs más ok a burkolat eltávolítására, de ezzel egy darabig nem lesz gondunk.

Tesztek, üzemidő, szoftver

Bár a cikk során többször kihangsúlyoztuk, hogy itt egy szerény nyers erőt felvonultató hardverről van szó, úgy természetesen nem engedtük haza a Streamet, hogy néhány tesztet előtte le nem futtattunk volna. Nem vártuk azt, hogy ezekben a tesztprogramokban a vas jól szerepeljen, az adatokkal csak viszonyítási alapként szeretnénk szolgálni, hogy mondjuk egy erős notebook vagy egy asztali gép ily módon összevethető legyen a Bay Trail-T platformmal. Az eredményeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Két további adalék infó: Az USB 3.0 portot kipróbáltuk egy megfelelő USB kuckóba ültetett notebook merevlemezzel, másolás közben 42-43 MB/s-os értékek voltak láthatóak, melyet szinte folyamatosan tudott hozni a csatoló, nyilván tudott volna ennél többet is, de másolás közben az eMMC valószínűleg csak ennyit bírt magából kipréselni. A 60 megabites internetkapcsolatból a WiFi-n keresztül 30,36 megabitet tudtunk kimérni, ezért kevésbé illeti dicséret a gépet. A webkamera mellé két darab mikrofont is helyeztek, így a beszélgetéssel nem lesz gond, ugyanakkor a kamera a 720p-s felbontás ellenére elég szerény képminőséget tud felmutatni, álló- és mozgógép esetén is elég életlen a tartalom, de mondjuk úgy, hogy videóbeszélgetésre használható.

A specifikáció szerint a Stream 13 egy 3 cellás, 37 Wh-s lítium ion akkumulátort tartalmaz. Ha ez egy átlagos notebookban lenne, nem biztos, hogy el kéne tőle ájulni, de az ebben a vázban elhelyezett hardverrel karöltve a HP szerint még így is képes akár 7 óra 45 percet kibírni. Nyilvánvalóan ennek mi is utánajártunk, első körben egy kis filmnézéssel. A John Wick történetét elmesélő FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 50 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így 4 óra 45 perc utána lehelte ki az utolsó leheletet. A második lépésben aktív WiFi és körülbelül 2/3-os fényerő mellett hagytuk az asztalon pihenni a gépet, így 7 óra 31 percig tudott működőképes maradni. Tehát a 7 óra 45 perc inkább csak aktív rendelkezésre állásnak, mintsem aktív használatos üzemidőnek tekinthető, de ez még így sem rossz teljesítmény.

A szoftveres oldalról ódákat nem lehet zengeni, hiszen a Windows 8.1-et már ismerjük töviről hegyire, a Stream 13-ra egyébként Core verzió volt telepítve (x64), ez vélhetően a bolti példányok esetében is így lesz. Az 1 éves ingyenes Office 365 és az 1 TB-nyi OneDrive tárhely, de ne feledjük, hogy erről 365 nap után le kell mondanunk, vagy pedig további költség fejében tudjuk tovább használni. A rendszeren előtelepítve találjuk még a McAfee LiveSafe Internet Security-t, természetesen ez is csak próbaverzió, nem biztos, hogy érdemes erőltetni az alkalmazását.

Összegzés, vélemény

A HP Stream sorozat gyakorlatilag egy régi-új próbálkozás a Microsoft hátszelével, kicsit a netbook-kategória ébred újjá a sorozattal, a két nagyobbik gépet tekintve notebookos méretekkel. Ha szigorúan azt nézzük, hogy a HP Streamet mire szánják, akkor igazából nem lehet panaszunk a hardverre, hiszen a weboldalakat ez a kis SoC is szépen elviszi, nincs gond a FULL HD videóval és az ablakok is egész rugalmasan pattognak a Windowsban az eMMC-vel. Az, hogy a hardver relatíve szerény képességű, egy oldalról előny, ugyanis ennek megfelelően a fogyasztás is nagyon alacsony, nincs aktív hűtés, ami telemenne porral, nem visít a ventilátor és az akkumulátoros üzemidő is kellemesnek mondható. A kijelző átlagos használatra bőven elégséges, a felbontás is elfogadható ebben a méretben, a dizájn véleményünk szerint pedig kifejezetten pofás, ki merjük mondani, hogy a Stream jól néz ki és szerintünk fogékony lesz rá az a vásárlóközönség, akit meg akar szólítani. Ezen sorok alapján akár azt is mondhatnánk, a HP csillagos ötösre írta meg a matekleckét, de sajnos ez korántsincs így.

Rózsaszínben a lányok kedvence lehet

Az, hogy a készülékházon nem lehet érezni egy üzleti gép masszivitását, nyilvánvalóan nem róható fel egy olyan gépnek, mint a Stream, anyagminőségben semmivel nem nyújt kevesebb, mint a hasonló gépek. Viszont van néhány apróság, amit jobban átgondolva a Stream 13 és a két társa is vonzóbb lehetne: ilyen lenne például, legalább opcionálisan lehetne nagyobb tárhellyel venni, mert felhő ide vagy oda, ismerjük az átlag felhasználókat, többségük szerint a felhőből még mindig csak eső esik, és amikor két "Szulejmánnal" meg az előző napi "Barca meccsel" meg is telik majd ez eMMC, akkor lesz szentségelés. Persze ezért nem a HP okolható, de mivel ilyen téren ő az okosabb, elébe mehetne a hasonló eseteknek egy kicsit nagyobb tárhellyel, például egy 64 GB-os eMMC-vel. Ha már ez az opció nem játszik egyelőre, jó ötlet lett volna a microSD foglalat mellé egy külön kártyaolvasó arra az esetre, ha egy microSD kártyát állandó háttértár-szerepkörrel helyezünk a gépbe (alternatív megoldás lehet egy nagyon apró méretű pendrive használata). Ezek mind olyan hiányosságok, amivel az ember úgy van, hogy jó lenne, ha lenne, de képes megbocsájtani, ha a kompromisszumért cserébe olyan vételárral találkozik, ami tetszetős a szemének (erről kicsit később).

Egyelőre e két szín közül lehet választani

A HP Stream 13 lényegében egy szubnotesz méretbe bújtatott netbook, avagy jelentősen megfaragott notebooknak is felfogható. Ha azt a szellemiséget nézzük, amiben elvileg a HP megalkotta, akkor egy jól sikerült, vagány, fiatalos masina, végülis a legfrissebb dolgokat belepakolva, amit lehetett, de lemondva a további bővítés lehetőségéről. Az ilyen nagyfokú integráltsággal, erős megkötésekkel felvértezett gépeket általában ennek megfelelően olcsón szokták adni, és mivel a Stream sorozat kimondva-kimondatlanul a Chromebookok ellen megy, a 200 dollár közeli ársáv lenne vele szemben elvárható. Az előzetes hírek szerint ezt a HP is megfelelően mérte fel, hiszen a Stream 11-et 199, a Stream 13-at 229, míg a Stream 14-et 299 dollárért adja az azokban a kiépítésekben, amelyekről részletesen beszéltünk. Ez első olvasatra nagyon kellemesnek tűnik, de mielőtt nagyon belelkesednénk, érdemes tovább olvasni.

Ahogy az sajnos gyakran lenni szokott, a HP Stream hazai árazása is nagyon messze lesz ettől az árszinttől. Ebben egyfelől szerepet játszik az, hogy a dollár 281, az euró pedig 309 forintnál jár a cikk írásának pillanatában, erről nyilván a HP semmit nem tehet. Abban sincs szerencsénk, hogy EU-n belül a 229 dollárt mindjárt 229 eurónak szokták számolni, amivel egy röpke pillanat alatt 70 000 forintnál járunk, de még ezt látva sem kapánk túlzottan a szívünkhöz. A HP Stream 13 hazai induló ára azonban ezzel szemben 99 900 forint, amit bárhonnan nézünk, az eredeti Windows 8.1 és az 1 éves Office 365/1 TB felhő tárhely ellenére is magas. Nem kétséges, hogy a HP Stream 13 egy divatos, frissen bevezetett gép, aminél még ott van az árképzésben az újdonság ereje, de a 100 000 forint éppen annak mond ellent, amiért a Stream termékvonalat megalkották. Ha például megnézzük az ASUS X453MA-WX287B-t, egy hasonló gépet láthatunk, egyel nagyobb méretben, de ugyanezzel a központi chippel és felbontással, kétszer annyi rendszermemóriával és 500 GB-os HDD-vel, valamint optikai meghajtóval, tény: ennek megfelelően nagyobb mérettel és tömeggel, 1 évnyi Office 365 és 1 TB cloud tárhely nélkül, de eredeti Windows 8.1-gyel, 10 000 forinttal olcsóbban, amiért egy kevesebb kompromisszummal rendelkező gépet kapunk, és akkor az ASUS gépével még csak egy példát említettünk.

Ettől még természetesen senkit nem akarunk lebeszélni arról, hogy valaki HP Streamet vásároljon, ha elnyerte a tetszését vagy akár már első látásra szerelembe esett, de a rózsaszín köd mögött el tudja fogadni a megkötéseket, akkor nem kérdés, hogy szeretni fogja ezt a kis fiatalos, vagány gépet, hiszen a minőséget tekintve nem tudunk olyan okot mondani, ami miatt tiltólistára tennénk a Stream 13-at. Azonban nekünk az ár/teljesítmény mutatót is vizsgálnunk kell, ráadásul ha ehhez még hozzávesszük a termék kinti árát, akkor a 99 900 forint fényében egyelőre az ajánlott plecsnit nem tudjuk a Stream 13 tetejére ragasztani. A HP Stream notebookokra itthon két éves korlátozott jótállás vonatkozik, háztól-házig szolgáltatással.

Pro:

+ fiatalos, modern külső

+ megfelelő anyaghasználat

+ kompakt és könnyű

+ zajtalan és alig melegszik

+ hivatalos szoftverek

+ korrekt kijelző

+ hosszú üzemidő

Kontra:

+ kevés lokális tárhely

+ a szokásos írási betegségben szenvedő eMMC

+ nincs bővítési lehetőség

+ egyelőre magas hazai árcédula

Hivatalos honlap: HP

Vásárlás: Irány a webáruház!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward