HP kémbotrány: Az első vallomás

A Colorado-i magánnyomozó elsőként ismerte be bűnösségét a HP kémkedési ügyében.

HP kémbotrány: Az első vallomás

A Colorado-i magánnyomozó elsőként ismerte be bűnösségét a HP kémkedési ügyében.

Bryan Wagner, a Colorado állambeli magánnyomozó, a 2006 végén kirobbant Hewlett-Packard lehallgatási botrányának egyik gyanúsítottja egy San Jose-i szövetségi bíróságon bevallotta bűnösségét kémkedés és személyazonossággal kapcsolatos súlyos csalás ügyében.  Bár az ügyésszel folytatott vádalku részleteit nem hozták nyilvánosságra, úgy tűnik Wagner együttműködik a szövetségiekkel, hogy az üggyel kapcsolatba hozható más személyek is az igazságszolgáltatás kezébe kerüljenek. Ilyen például Patricia Dunn, a HP lemondott exelnöke. Wagner a bíróságon azok ellen fog tanúskodni, akik az üggyel kapcsolatba hozhatóak. Arról azonban nem szól a fáma, hogy pontosan kik ellen is kell majd tanúvallomást tennie.

Wagner közreműködött a HP igazgatósági tagjainak, illetve újságírók személyes és bizalmas adatainak megszerzésében. A Wall Street Journal újságírójának kiadva magát a magánnyomozó az újságíró társadalombiztosítási számát felhasználva jutott hozzá a telefonbeszélgetések felvételeihez. Önmagában a hamis személyazonossággal való visszaélés Kalifornia államban bűncselekménynek számít, de mivel a pénzügyekkel és a társadalombiztosítási számmal is visszaélt Wagner, így az ügyből szövetségi nyomozás lett.

„Védencem beismerte és vállalja a teljes felelősséget tetteiért, bár nem volt tudatában annak, hogy törvénybe ütközőt cselekszik. Csak végezte a munkáját, amivel megbízták.” – nyilatkozta Wagner védőügyvédje, Stephen Naratil.

Lehetséges, hogy Wagnert börtönbüntetésre ítélik, de ennek hossza végeredményben annak függvénye, hogy mennyire hajlandó együttműködni a kormánnyal. Ugyanezekkel vádolják Dunnt, és a HP egyik volt igazgatóját, Kevin Hunsakert, akik Wagnerrel ellentétben ártatlannak vallják magukat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward