HP-Compaq 8710w: Játékos munkaállomás

A HP 17"-os mobil irodája járt nálunk, amely akár játékgépnek is elmenne.

HP-Compaq 8710w: Játékos munkaállomás

I. Specifikáció és kellékek

Pár hete kiveséztük a HP-Compaq egyik legolcsóbb kétmagos gépezetét, úgy éreztük most elérkezett az idő, hogy megnézzük a másik végletet is. Ha nem is a legdrágább készüléket, de az egyik legdrágábbat kértük el mostani cikkünk alanyának, a közel 400 ezer forintot kóstáló 8710w bizonyára a kommerszebb vonalat szemlélők számára nem sok információval kecsegtet. Valójában egy ízig-vérig mobil munkaállomásról van szó, amely nagyfelbontású 17”-os kijelzőt kapott és grafikus hardvere erősebb, mint eddig bármelyik gépezetnek, ami a kezeink között járt. Lássuk a hozzávalókat:

Processzor: Intel Core 2 Duo T7500 2.20 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 1x2 GB Hynix DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: NVIDIA Quadro FX 1600M (80 nm, 32 unified shader, 625(1250)/1600 MHz, 512 MB)

Hangkártya: Analog Devices AD1981HD HD Audio

Kijelző: 17,1” (1680x1050, Anti-Glare)

Merevlemez: Seagate ST9120823AS (120 GB, 7200 RPM, 8 MB cache, SATA-II)

Optikai meghajtó: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20L ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Intel(R) 82566MM Gigabit Network Connection

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Wireless WiFi Link 4965AGN max. 54 Mbit/s

Modem: Soft Data Fax Modem with SmartCP

Webkamera: nincs

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 8 cellás 73Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Nem semmi – mondhatnánk. A merevlemezt leszámítva egy komoly játékgéppel állunk szemben, ahol ráadásul olyan apróságokra is odafigyeltek – és ezért jár a hatalmas piros pont – , hogy még az amúgy kevésnek nem mondható 2 GB rendszermemóriát is egyetlen modulként helyezték a gépbe, így nincs szükség semmilyen bűvészmutatványra, ha ezt tovább 1-2 GB-tal meg szeretnénk fejelni. Az erős processzor, bivaly videokártya és hatalmas kijelző mellé sajnos szükség van egy erősebb akkumulátorra is, amely alapkiszerelésben egy 8 cellás 5100 mAh-s 14,4V-os telepet jelent. Mobil munkaállomásról lévén szó kimaradt a repertoárból a webkamera, amely egyik legnagyobb szívfájdalmunk, bár tudjuk, hogy pontosan mi áll a döntés hátterében. Az infravörös kapcsolatot egyre több gyártó hagyja el, megvalljuk őszintén a Bluetooth elterjedése óta mi sem tudjuk mire használni, így nem róttuk fel hátrányként a hiányát. A notebbok angol billentyűzetkiosztással és ennek megfelelően angol nyelvű operációs rendszerrel érkezett hozzánk, telepítésnél választhattunk a 32 és 64 bites Windows Vista Business között – mi előbbivel teszteltünk.

Meglepő módon a noteszgép doboza nem sokkal volt nagyobb, mint egy teljesen átlagos 15,4”-os HP-é, így aztán sok extrára nem is számítottunk a csomagolás alatt. A szokásos száz nyelven megírt használati útmutatókon kívül kapunk egy igencsak vaskos tápegységet a hozzá tartozó kábellel, továbbá egy telefonkábelt a modem használatához illetve magát az akkumulátort (amely a képről lemaradt, hiszen már a gépben volt a fotózáskor). Helyreállító partíció mellett egyetlen lemezt sem kapunk a termék mellé, ha a merevlemez az enyészet részévé válna, akkor fáradhatunk fel a cég honlapjára letölteni a legalább 15 részből álló telepítőkészletet.

II. Hardver és teljesítménytesztek

A gépet két féle képpen is be tudtuk kapcsolni, az egyik a normális Power Button volt, a másik az információs panelt előhozó (i) jelzésű érintőgomb. Miután eme nagy felfedezést nyugtáztuk utunk egyből a szokásos sivár BIOS-ba vezetett, ahol bár apróságon kívül nem igazán lehetett mit állítgatni, a HP ezen a részen igazán fejleszthetne mondjuk a Dell irányába. A gép egyébként teljesen csöndben kelt életre, a Windows telepítés során jött meg először a hangja, de akkor nagyon – sajnos a processzor hűtése távolról sem nevezhető műalkotásnak, de erről később.

Egészen durva számadatokra lettünk figyelmesek a Windows Vista beépített teljesítménymérő programjának lefuttatása után. A memória megkapta a maga alacsony pontszámát, hiszen egy modultól ne is várjunk kétcsatornád működést. Ami a legdurvább az a CPU-VGA-HDD triumvirátus 5 egész feletti pontszámösszese. Itt kezdtünk el először kíváncsiskodni a Quadro név alá bújtatott vadállat után, hiszen eddigi teszteink során ilyen magas értéket a GDDR3-mas memóriával szerelt GeForce 8600M GT-k is alig értek el.

A GPU-Z futtatása után aztán rájöttünk a titok nyitjára. A Quadro FX 1600M személyében egy az egyben – órajelekre megegyezően – a GeForce 8700M GT-t köszönthetjük, amely a GeForce 8800M széria után a legerősebb mobil grafikus megoldás. Igaz a gépbe vélhetően nem játékos, hanem sokkal inkább számolási teljesítménye miatt került be, de ez mit sem von le érdemeiből. Az NVIDIA driverei szerencsére már nem büntetik a Quadro tulajdonosokat – mint régen – , így nyugodtan neki lehet állni játszani anélkül, hogy módosított meghajtóprogramok után kelljen néznünk a plusz fps-ek miatt.

Zajszint és melegedés szempontjából sajnos meglehetősen leszerepelt a HP munkamasinája. A meleg időre való tekintettel jó pár fokos eltérést is előre belekalkuláltunk, hiszen a teszthelységben 27 fokos levegő uralkodott. Ennek ellenére az 50 fokos üresjárati CPU hőmérséklet egy ekkora géptől nem túl nemes teljesítmény, igaz nagyon-nagyon csendben végezte ilyenkor a dolgát. A videokártya sem volt sokkal melegebb köszönhetően az energiagazdálkodási sémáknak. Terhelésre viszont elszabadult a pokol, a gép pár másodperc alatt nagy lépésközökben maximális fordulatszámra kapcsolta a ventilátorokat, amelyek zavarkeltésre ilyen módon már simán alkalmasak voltak. Tovább rontja a helyzetet, hogy ennek ellenére szinte forrt a CPU a burkolat alatt, hiszen 82 fokos maximális hőmérsékletet mértünk, a videokártya sem volt hidegebb intenzív játékok alatt.

Sajnos ide vehetjük a merevlemezt is, amely 50 fok alatt képtelen volt üzemelni, 51-54 fok között ingázott terheléstől függően. A gép alja ennek megfelelően olyan szinte forró volt, hogy ölben képtelenség volt megtartani, mert pár másodperc alatt égési sérülést okozott volna – még szerencse, hogy asztalra tervezték egy légkondis irodahelységbe. Sebességével egyébként meg voltunk elégedve, zajszintje is alacsony volt, CPU terheléséről ugyanez már nem mondható el.

HP-Compaq 8710w GC122EA teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5568

PCMark05 (Graphics): 6846

PCMark05 (HDD): 3726

Cinebench10: 3463 (3 perc 29 másodperc)

Memória olvasás: 4963 MB/s

Memória írás: 3636 MB/s

Memória másolás: 3730 MB/s

Memória késleltetés: 81,8 ns

CPU Queen: 9352

CPU PhotoWorxx: 8700

CPU Zlib: 28886 kB/s

CPU AES: 8133

FPU Julia: 4080

FPU Mandel: 2049

FPU SinJulia: 1016

3DMark06: 5000

Unreal Tournament 3 (1680x1050, 3/3): 30 fps

III. Belsőségek és ergonómia

Ergonómiailag – a túlzott melegedést leszámítva – a gép meglehetősen jó, bár ez majdnem mindegyik HP notebookról elmondható.

Az egyik legjobb része a készüléknek maga a billentyűzet, amely évek óta ugyanaz és nincs is szükség arra, hogy bárki elgondolkodjon a leváltásán. Lekerekített gombok, kemény nyomáspont, megfelelő gombtávolságok, ezek azok, amiket mi annyira szeretünk, ráadásul az összes betű hatalmas felirattal díszeleg a klaviatúrán, miniatűrizálásnak nyoma sincs. Az ujjlenyomatolvasó a numpad alatt kapott helyet, így nem fenyeget minket a veszély, hogy sűrűn beleakadnánk szövegbevitel közben.

A gyorsgombok ezúttal is érintésérzékenyek, viszont nincs belőlük túl sok. A már említett információs panelen kívül a vezeték nélküli hálózatot és a hangerőt tudjuk menedzselni, külön piros pont jár viszont a dedikált kalkulátor gombért, amely egy numerikus résszel rendelkező irodai készüléknél alap dolog kell, hogy legyen – elvégre sokat használt alkalmazás.

A touchpaddel is elégedettek voltunk, elég érzékeny és csúszós ahhoz, hogy kényelmes legyen kezelni, a függőleges görgetősávval is minden rendben volt, használata egyszerű és kényelmes. Aki nem szeret matatni, annak lehetősége van használni a pöcökegeret, amely szintén megkapta a touchpad felett a maga három dedikált gombját.

A portok elhelyezése mondhatni a szokásos sémát követi, a hatalmas méretű akkumulátor miatt hátulra már semmi nem fért, pedig egy pár USB-t (amiből egyébként döbbenetes, de 6 darab található a gépen) nyugodtan át lehetett volna csoportosítani oda. A kártyaolvasó előre, nem túl szerencsés helyre került, ráadásul védőkártyát ezúttal sem kapott, de legalább sok formátumot ismer. A sok USB aljzat mellett érdemes még kiemelni a digitális HDMI csatlakozót.

A kijelző sajnos újabb fájó pont volt a tesztidőszak alatt. Kerülhetett volna ide sokkal jobb is, akár tükröződő bevonattal is. Színhelyessége sajnos nem túl meggyőző még egy TN panelhez képest sem, amely grafikai munkáknál hátráltató tényező lehet. Kontrasztja kicsit túlvezérelt, fényereje még maximális értéken is kevés lehet, látószöge annyira rossz, hogy már szemből nézve is látható a széleken a kontrasztvesztés. Az „i”-re a pontot a háttérvilágítás tette fel, melynek fénye oldalról nézve kiszűrődött a műanyag káva mögött.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátoros üzemidőtől nem vártunk sokat és nagyjából azt is kaptuk, amire számítottunk. Ilyen erős hardverrel és ekkora kijelzővel nem lehet csodát tenni, két és fél óra böngészés után táp után sóhajtozott, masszív játékkal pedig gyakorlatilag az egy órához is szerencse kell. Hiába, ezt a gépet elsősorban asztalra tervezték, ennek megfelelőn találunk az alján egy dokkolóhoz való csatlakozót is.

A HP-Compaq 8710w egy olyan szegmenst képvisel, ahol nincs igazán kihívója. Se a Dell, se a Lenovo nem készít ekkora kijelzővel szerelt noteszgépet, így aztán akinek ez fő szempont a vásárlásnál vagy a mobil iroda tervezésénél, annak egyedül a HP jöhet számításba. Ha valóban egy (munkahely és lakás között) hordozható munkaállomásként tekintünk a 8710w-re, akkor a kijelzőnél és a merevlemez hőmérsékleténél abszolút megbukik a dolog, ezeket leszámítva tényleg majdnem mindent beleraktak a gépbe, ami kimaradt (HSDPA modem), az utólag könnyedén pótolható. Sokkal jobb a helyzet, ha játékgépként tekintünk a 17”-os szörnyetegre, hiszen natív felbontásban (1680x1050) még az Unreal Tournament 3 béta demóját is simán elvitte közepes részletességgel, ráadásul a kijelző átlagosan alacsony válaszidejének köszönhetően elmosódást nem tapasztaltunk.

Sajnos értékelésnél viszont el kell döntetnünk, hogy melyik szempont alapján véleményezzük a HP-Compaq 8710w-t és mi inkább az eredeti célt tartanánk szem előtt, hiszen játékgépnek ott van a – nemsokára nálunk vendégeskedő – Asus M70SA még egy százassal drágábban, de már Blu-Ray íróval és fullHD kijelzővel, összesen 1 TB tárhellyel, stb. Munkaállomásként szerintünk egy használható, de semmiképpen nem kimagasló szerkezetet kapunk a pénzünkért, tekintve, hogy ekkora méretben nincs igazán konkurenciája a cégnek, így a 8710w jó vételnek számít.

A tesztkészüléket a CHS Hungary Kft.-től kaptuk, köszönet érte.

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos honlap: HP Magyarország

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward