HP-Compaq 6720: Nem a ruha teszi...

A Hewlett Packard egyik legolcsóbb gépe járt nálunk.

HP-Compaq 6720: Nem a ruha teszi...

I. Specifikáció és kellékek

Régóta nem járt nálunk Hewlett Packard notebook, úgyhogy most kiszemeltük magunknak az egyik legolcsóbb kétmagos gépet, a 6720-ast, hogy megtudjuk mire képes az Asus, az Acer és a Benq ellen a neves gyártó. Sajnos hamar kiderült, hogy nem sokkal többre.

Processzor: Intel Pentium DualCore T2310 1.46 GHz (533 MHz FSB, 2 MB L2 cache)

Memória: 1x1 GB Quimonda DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100 (8-320 MB, integrált)

Hangkártya: Analog Devices AD1981HD HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, Samsung LTN154X3-L01)

Merevlemez: Hitachi HTS541616J9SA00 (160 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA)

Optikai meghajtó: MATSHITA DVD-RAM UJ-860H DVD-RW ATA-133

Hálózati kártya (LAN): Intel(R) 82562GT 10/100 Fast Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

Webkamera: nincs

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 53Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Basic

Webáruházunkban ez a kiszerelés csak operációs rendszer nélkül kapható, így valamivel több, mint 130 ezer forintba kerül, remek versenytársa az Asus X51 illetve az Acer 5310 szériának. Ők már többé-kevésbé bebizonyították, hogy megérik a pénzüket, úgyhogy most a HP-n volt a sor. A specifikációs listára pillantva egyből látszik, hogy ahol lehetett ott spórolt a cég, de díjazandó, hogy legalább az 1 GB memóriát nem két modulból rakták össze, így a bővítés könnyen megoldható (és indokolt is).

A gép mellé csak a szokásos dolgok járnak, akkumulátor, tápegység, helyreállító DVD és rövid használati útmutató.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás után utunk egyenesen a BIOS-ba vezetett, ahol semmi érdekeset nem találtunk, így aztán jöhetett a zökkenőmentes, ámde lassú Windows telepítés (a merevlemezen tárolt képfájlból). A gép elég csendesen működött, a DVD meghajtó simán elnyomja internetezés közben, ám terhelésre sajnos előbújik a szög a zsákból, a ventilátor sokkal magasabb sebességre kapcsol. Ez amúgy indokolt is, mert a hűtőrendszer semmiképpen nem nevezhető kiemelkedőnek, hiszen üresjáratban se tudja 50 fok alatt tartani huzamosabb ideig a kétmagos processzort, amely teljes terhelésre egészen 75 fokig melegszik fel. Ettől függetlenül maga a gépház teteje nem meleg, ellentétben az aljával, amely erősebb terhelésnél kellemesen át tud forrósodni.

Az alacsony rendszerbusznak „hála” a memória kénytelen 533 MHz-en működni, igaz ehhez CL4-es időzítés tartozik, ám ez sem javít sokat a dolgon. Ennek megfelelően az integrált videokártya sebessége is csekélyebb, mivel az a rendszermemóriából táplálkozik, saját VRAM-ja nincs (ez a Vista élményindex pontszámokon is látszik).

A beépített 160 GB-os merevlemez átlagos teljesítményt mutatott fel, legnagyobb problémája az volt, hogy szörnyen hangosan végezte a dolgát, amely főben járó bűn még akkor is, ha egy relatív olcsó gépről van szó.

HP-Compaq 6720 teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3637

PCMark05 (Graphics): 1167

PCMark05 (HDD): 3945

Cinebench10: 2586 (5 perc 42 másodperc)

Memória olvasás: 3721 MB/s

Memória írás: 2414 MB/s

Memória másolás: 2644 MB/s

Memória késleltetés: 107 ns

CPU Queen: 6214

CPU PhotoWorxx: 4001

CPU Zlib: 19188 kB/s

CPU AES: 5398

FPU Julia: 2103

FPU Mandel: 1349

FPU SinJulia: 673

III. Belsőségek és ergonómia

Sajnos ergonómiai és kényelmi szempontból a 6720 sok helyen megbukott, pedig kinyitás után még pozitívan tekintettünk a jövőbe.

A billentyűzet már jól ismert a tavaly előtt debütált 500-as széria óta, remekül használható, puha nyomáspontja és lekerekített szélei miatt gyors gépelésre is kiválóan alkalmas. A pozitívumok nagyjából itt véget is értek.

A gépezeten összesen két gyorsgomb található, amelyek közül az egyik értelemszerűen a ki-bekapcsolást hivatott szolgálni, a másikkal pedig a vezeték nélküli hálózatot tudjuk parkolópályára tenni. Azért egy hangerőszabályzót vagy számológépgombot el tudtunk volna képzelni, esetleg energiagazdálkodási sémák közötti váltásra szolgálót is. A LED-ek hiánya is fájó, így a merevlemez működését maximum a fülünkkkel tudjuk ellenőrizni, lehet ezért választottak ilyen hangosat a szakemberek…Szintén mentesülünk az akkumulátor hogylétét jelző LED-től, gyakorlatilag csak akkor látjuk, ha merül az akksi, amikor már a végét járja, ezt az egyébként kéken világító power LED narancssárgás villogása jelzi.

A tapipaddal nincs különösebb gond, nem úgy, mint a hozzá tartozó két gombbal. Ha nem vesszük figyelembe, hogy az egyik feljebb van, mint a másik akkor is érthetetlen, hogy miért csak a gombok közelebbi része nyomható be. Ez azt eredményezi, hogy ha van egy pici kis körmünk, akkor az ujjbegyünk már a touchpad alatt kell, hogy legyen, hiszen csak a körmünkkel fogjuk tudni kieszközölni a bal és jobb egér gombos manővereket. Buta hiba.

Az elrendezésnél több problémánk is volt. Egyrészt az USB portokat jobban is szét lehetett volna szórni, vastagabb végződésű eszközöknél necces lehet mind a három foglalat kihasználása. A memóriakártyaolvasó csak SD-t és MMC-t kezel, ráadásul se takarólemeze se tartókártyája nincs, így ha nem használjuk, akkor folyamatosan porosodik. A DVD-író tette fel fel az „i”-re a pontot, ugyanis a kiadó tálca annyira gyors, hogy esélyünk sincs elkapni a kezünket előle, így mindig beleakad, akárhányszor csak használni óhajtjuk. A bajt még tetézi, hogy a kiadó gomb mélyen ül és elég érdekes nyomáspontja is van.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, fényereje lehetett volna egy árnyalatnyival erősebb, de így sem volt vele gond a napsütéses napokon a kertben. Érdekességként megjegyeznénk, hogy ahogy döntöttük a kijelzőt le-fel,  néha ugyanabban a pontban jelentkezett, majd eltűnt egy pixelhiba, nem tudtuk mire vélni a dolgot.

IV. Üzemidő és értékelés

Az akkumulátor a kategóriára jellemző 2-2,5 órás üzemidőt hozta, ha mindentől megkíméljük, akkor sem tudjuk elérni a 3 órát sajnos. Ha ez lenne a gép legnagyobb problémája, azt még meg is bocsátanánk neki, ám az anyaghasználattal (amely nagyon-nagyon olcsó és üreges, kopogós műanyag érzetét kelti) és az egyéb bosszantó hibákkal sajnos nem sikerült megbarátkoznunk ezalatt a pár nap alatt.

A HP-Compaq 6720-as gépe sajnos semmivel nem nevezhető jobbnak, mint a sokat szídott egyéb márkák hasonló árú notebookjai, sőt mind az Asus, mind az Acer gépezetét jobbnak találjuk, ráadásul 20 ezer forinttal drágábban már megkapjuk a legolcsóbb kétmagos Lenovo R61i-t, amely köszönőviszonyban sincs a három géppel, így érdemes vásárlásnál elgondolkodni, hogy mennyire nagyok az igények, mert apró árbeli lépésekkel komoly minőségváltozásokat eszközölhetünk.

[italic][bold]A HP-Compaq 6720-as notebookot a CHS-től kaptuk tesztelésre.

[/bold][/italic]

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos oldal: HP Magyarország

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward