HP-Compaq 6510b: Kitartó üzletember

A Hewlett Packard belépő üzleti szériájának egyik robosztus képviselője jár nálunk.

HP-Compaq 6510b: Kitartó üzletember

I. Specifikáció és kellékek

Mostanában nagyon rájárunk az üzleti megoldásokra, legalábbis ami a noteszgépeket illeti. Ez talán annak is köszönhető, hogy a felhasználók hajlandók megfizetni a minőségibb anyaghasználatot és a fejlettebb adatvédelmi rendszert, miközben a grafikus teljesítmény mára kezd a háttérbe szorulni. A HP-Compaq belépő üzleti sorozata a 6510b nevet kapta, ezek közül egy igencsak bivaly példányt vettünk nagyító alá.

Processzor: Intel Core 2 Duo T7700 2.40 GHz (800 MHz FSB, 4 MB L2 cache)

Memória: 2x1 GB DDR2-667 (CL5-5-5-15)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100 (8 egyesített shader egység, 500/667 MHz, 8-384 MB)

Hangkártya: Analog Devices AD1981 HD Audio

Kijelző: 14,1” (1440x900, anti-glare)

Merevlemez: Fujitsu MHW2160BH PL (160 GB, 5400 RPM, 8 MB cache, SATA)

Optikai meghajtó: Matshita DVD-RAM UJ-860H ATA DVD-RW 

Hálózati kártya (LAN): Broadcom Netlink PCI-E Gigabit Ethernet

Hálózati kártya (WLAN): Intel(R) Pro/Wireless WiFi 3945ABG max. 54 Mbit/s

Modem: Agere Systems HDA Modem

Webkamera: nincs

FireWire: van (Ricoh RL5C832)

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 56Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

A HP-nál nem vacakoltak, amolyan „mindent bele” gépet hoztak össze. Sok memória, a kapható legerősebb mobil processzor, nagy kapacitású akkumulátor, sok vezetékes és vezeték nélküli csatlakozási lehetőség, TPM modul és ujjlenyomatolvasó, nagyfelbontású kijelző.

A csomag részét pusztán a szokásosnak mondható eszközök (töltő, tápkábel, akkumulátor, helyreállító CD) képezik, táskát és egeret, második akkumulátort  nem találunk.

II. Hardver

Bekapcsolás után a ventilátor hangosan tudatja velünk, hogy létezik, szerencsére rövid időn belül elhallgat, bár néha fel-felpörög a világhálón való barangolás közben is, amit nem nagyon értettünk, hiszen a processzor hőfoka nem adott indokot rá. Teljes terhelés hatására 74 fokot mértünk, ami átlagos eredménynek számít, a hangzavar nem volt elviselhetetlen, egy erősebb játékos notebooknál mindenképpen halkabb volt, de üzleti géphez képest kimondottan hangos. Kész szerencse, hogy az üzletemberek nem szeretnek renderelni…

A processzor sebességével ettől függetlenül abszolút meg voltunk elégedve, egy 2.4 GHz-es teljes értékű Core 2 Duo mindennek nevezhető, csak lassúnak nem. Ahogy azt lentebb látni lehet, renderelésben nagyon sokat számított a 4 MB másodlagos cache memória, de a magas órajel is hozott némi pluszt a konyhára. Játékokban inkább az integrált videokártya bizonyult kevésnek, bár natív felbontásban minimális grafikai részletességgel még egy Command & Conquer 3 is elmendegélt, igaz nagyon csúnya volt. A hangkártyához az audio kodeket ezúttal is az Analog Devices szállítja, akárcsak a múltkori Thinkpad R61-hez. Hangminőségre jó, processzorterhelése minimális, ám a Realtek hasonló megoldásai még mindig jobb dinamikával rendelkeznek. Érdemes még megemlíteni, hogy a beépített sztereó hangszórópár igencsak hangosan dolgozik, így egy tárgyalóteremben is hallhatja bárki.

A merevlemez sebességével meg voltunk elégedve, ám az átlagos elérési idő valamivel gyengébbnek bizonyult a konkurenciánál. Processzorterhelése az AHCI mód használata ellenére alacsony maradt. Ami a zajszintet illeti, itt még van mit tanulni a Fujitsu mérnőkeiznek a Samsungtól és a Western Digitaltól, a hangos seekelés egy méterről is könnyen észrevehető volt.

[bold][italic]HP-Compaq 6510b teszteredmények:

[/italic][/bold]

PCMark05 (CPU): 6035

PCMark05 (Graphics): 1844

PCMark05 (HDD): 4055

Cinebench10: 4610 (3 perc 11 másodperc)

Memória olvasás: 5332 MB/s

Memória írás: 4083 MB/s

Memória másolás: 4081 MB/s

Memória késleltetés: 84,7 ns

CPU Queen: 10196

CPU PhotoWorxx: 21427

CPU Zlib: 31558 kB/s

CPU AES: 8850

FPU Julia: 9072

FPU Mandel: 4407

FPU SinJulia: 6620

III. Belsőségek és ergonómia

Vizsgálódásunkat akarva-akaratlanul is a kijelzővel kezdtük, hiszen arra voltunk a leginkább kíváncsiak. Sajnos csalódnunk kellett, igaz csak pont akkorát, hogy ne ájuljunk el a megjelenítőtől. A látószögek rendben voltak, a fényerővel sem volt gond, a kontrasztot – ahogy a legtöbb Intel GMA-s gépen – visszavettük 45-re (az alapértelmezett 50-ről), viszont az Asus notebookokban előforduló kásásodással nem tudtunk mit kezdeni. Ez valahol a tükröződésmentes kijelzők átka vagy inkább veleárója, hosszabb távon zavaró abszolút megszokható, rövid távon viszont homályos, zavaros hatást kelt.

A billentyűzetről csak jókat mondhatunk, kemény nyomáspont, kellően elkülönülő gombok, „normális” kiosztású klaviatúra.

A tapipad kellően könnyen kezelhető, érzékenysége megfelelő, a scrollsáv fel van tűntetve és remekül működik, a bal és jobb egérgombok a szokásos puha nyomásponttal rendelkeznek. Felülete furcsamód nem volt elég nagy „köszönhetően” az átlagnál nagyobb felbontásnak.

Nagy örömünkre minden a lehető legjobb helyre került. A gép eleje teljesen szűz, pusztán a visszajelző LED-ek kaptak helyet a jobb oldalon. A bal oldalra került a szellőzőnyílás, így a jobb kezesek örülhetnek, USB-ből jutott ide is és oda is, de a hátsó helyet ezúttal is hiányoltuk (az egerek miatt). A kevésbé használatos csatlakozók kerültek csak a szélekre (modem, FireWire), a hangki- és bemenetek oldalsó elhelyezése biztosítja a zavartalan gépelést a mindennapokban (amennyiben külső hangszórót is használunk).

IV. Üzemidő és értékelés

A 6 cellás akkumulátortól nem vártunk extra üzemidőt, így igencsak meglepett minket az alacsony fényerővel elért közel 5 órás teljesítmény, amin egyből le is döbbentünk. Maximális fényerővel és folyamatos 100%-os terheléssel is sikerült másfél órát kihoznunk az 56 Wh-s telepből. Ötös alá.

A HP és a Compaq közös gyermeke abszolút nyerő vétel azoknak, akik egy minőségi, könnyen hordozható, mégis erős noteszgépet szeretnének a mondennapokra. A magas felbontású kijelző, az erős processzor, a sok memória, a sok-sok csatlakozási lehetőség mind-mind a 6510b malmára hajtják a vizet. Az átlagnál néha zajosabb működésért pedig kárpótol a brutális akkumulátor. Különösen ajánlott vétel, bravó HP, bravó Compaq!

Hivatalos oldal:  Hewlett Packard Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward