HP-Compaq 2710p: Okos elegancia

Szerkesztőségünkben vendégeskedett a magyar tablet PC-k egyik kulcsfontosságú résztvevője.

HP-Compaq 2710p: Okos elegancia

I. Bevezető és specifikáció

Régen járt már Hewlett-Packard noteszgép a kezeink között, úgyhogy ideje volt körül nézni a gyártó háza táján. Tekintettel arra, hogy a cég kínálatában gyakorlatilag két kinézet létezik és az összes gép erre alapoz, valami újszerűt akartunk bemutatni olvasóinknak, így aztán elhoztuk a Compaq-kal közösen fejlesztett legújabb tábla PC-t, a 2710p-t.

Mi is az a tábla PC? Nagyjából egy szubnotebook forgatható és érintésre érzékeny kijelzővel. Természetesen nem ujjal, hanem egy speciális tollal tudjuk vezérelni a panelt, bár nem kell már sokat várni a teljes egészében gesztusokra alapozó megjelenítők piacra lépésére sem.

Processzor: Intel Core 2 Duo U7600 1.2 GHz (533 MHz FSB, 2 MB L2 cache, 65nm)

Memória: 1x2 GB Hynix DDR2-667 (533 MHz, CL4-4-4-12)

Chipset: Intel GM965

Videokártya: Intel GMA X3100

Hangkártya: Analog Devices Soundmax AD1981HD HD Audio

Kijelző: 12,1” (1280x800, Anti-Glare)

Merevlemez: Toshiba MK1011GAH (100 GB, 4200 RPM, 8 MB, ATA-100)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Intel 82566 Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 4965AG max. 54 Mbit/s

Modem: van

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van (400 Mbit/s)

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van (csak SD)

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 44Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

 

Kétségtelenül impresszív - mondhatnánk. Fájó pont lehet az optikai meghajtó hiánya, de utazás közben véleményünk szerint nem sűrűn veszi hasznát az ember. A különböző kommunikációs eszközök közül csak az elavult infra hiányzik, de van Bluetooth, WLAN, LAN és modem is. Kis mérete ellenére a 2710p megkapta a HP vékony 6 cellás akkumulátorát, ami az alacsony fogyasztású processzort elnézve bizakodásra adhat okot. Operációs rendszerként természetesen az üzleti szférát megcélzó Windows Vista Business-t kapjuk, igaz még az első szervízcsomag nélkül.

Kellékek terén a minimalista szellem dominál, a vékony dobozban csupán egy akkumulátort, egy hálózati tápegységet, egy modem kábelt és a hozzá tartozó telefondugaszt illetve a kötelező leírásokat találjuk (telepítő CD nincs, a gép az első telepítést követően létrehozza magának a helyreállító partíciót, amely így bő negyed órával megdobja a Windows telepítését).

II. Hardver és teljesítménytesztek

A kibontás a szokásos tempóban zajlott, bár a gép megpillantása után a sebességből kicsit visszavettünk, egész egyszerűen azért, mert a szerkezet gyönyörű. A magnézuk-alumínium vázra épülő tábla PC-n első pillantásra is látszanak a minőség jelei, semmi lötyögés, semmi recsegés-ropogás, nagyon egyben van az egész.

Bekapcsolás után gyakorlatilag némán kelt életre a kis eszköz, egyedül a merevlemez hangját hallottuk, ventilátorműködésnek nyoma sem volt. Ez a Windows telepítésig így is maradt, természetesen a megnövekedett CPU használat miatt akkor már kénytelen volt valamilyen aktív hűtést biztosítani a 2710p, de ilyenkor is maximum olyan zajszintet produkált, mint egy MSI Wind. Külön dícséret illeti még, hiszen az alacsony fogyasztású processzort ilyen kondíciók mellett legfeljebb 64 fokig tudtuk felmelegíteni, amint megszakítottuk a terhelési fázist roham léptekkel esett vissza a hőmérséklete, amely 41-42 fok környékén állt meg negyed óra internetezés után, a ventilátor pedig ha hivatalosan nem is kapcsolta ki magát, de maradjunk annyiban, hogy működését csak az Everest szenzorjaival tudtuk ellenőrizni.

CPU erőben egyébként egész jó a helyzet, bár sebességét tekintve nem sokkal van a Windows Vista minimum gépigénye felett. A 10W tipikus fogyasztású kétmagos Core 2 Duo U7600 maximális üzemfeszültsége mindössze 1,07V, nyugalmi állapotban ez az érték 0,9V-ra csökken. Órajelek tekintetében a maximum 1200 MHz, a minimum pedig 800 MHz (ez a Windows Vista hivatalos minimuma, ennek ellenére hibátlanul üzemelt a gép mindvégig).

A beépített merevlemez nagyon apró, mindössze 1,8”-os. Ennek köszönhetően fogyasztása is visszafogott, akárcsak a sebessége (sajnos). Átlagos írási tempója valahol 15 MB/s környékén van, amely nyugodtan mondhatjuk, hogy a leglassabb versenyzők köré sorolja a Toshiba 100 GB-os diszkjét. Zajszintje átlagos, talán valamivel alacsonyabb, viszont amint a fizikai memória helyett a merevlemezhez kell nyúlni a rendszer érezhetően belassul. Ezen két dologgal tudunk változtatni. Az egyik, hogy telepítünk egy Windows XP-t, amelyhez minden programot és drivert a HP weboldaláról kell ezután lehalásznunk. A másik lényegesen olcsóbb és kézenfekvőbb megoldás: +2 GB RAM (mostani árfolyamon számolva nagyjából 7-8 ezer forint). 4 GB memóriával már lényegesen kevesebbet kell a vinyón matatnia a rendszernek, sokkal több programot képes eltárolni a Superfetch technológiának köszönhetően a fizikai memóriában.

HP-Compaq 2710p teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 3000

PCMark05 (Graphics): 1007

PCMark05 (HDD): 2800

Cinebench10: 2241 (6 perc 34 másodperc)

Memória olvasás: 3592 MB/s

Memória írás: 2375 MB/s

Memória másolás: 2625 MB/s

Memória késleltetés: 118,7 ns

CPU Queen: 5095

CPU PhotoWorxx: 4053

CPU Zlib: 15536 kB/s

CPU AES: 4416

FPU Julia: 2216

FPU Mandel: 1115

FPU SinJulia: 553

III. Ergonómia

Ergonómiai szempontból a 2710p nyugodtan mondhatjuk, hogy elsőosztályú. Sok-sok olyan tényező van, amely megkönnyíti a mindennapos használatot, vegyük sorra őket.

A billentyűzet kétségtelenül az egyik legnagyobb erőssége a kis tábla PC-nek. Teljes szélességű, ráadásul a gombok sincsenek összenyomva, legalábbis, ami a betűket illeti. Természetesen valahol azért ki kellett gazdálkodni ezt a luxust, így a “0” és az “Í” billentyűk kisebbek a szokásosnál, de nincs velük különösebb probléma, nem sűrűn tévesztettük el őket. Ezt leszámítva a klaviatúra követi a szokásos HP billentyűzetkiosztást - már ami a szubnotebookokat illeti.

Touchpad nincs. Kezdetben nagyon fájó pontként jegyeztük fel magunknak ezt a tényt, de utólag visszagondolva picit örültünk is neki, hiszen így kénytelen-kelletlen meg kellett ismerkednünk közelebbről a pöcökegérrel. Alacsony érzékenységgel egész használhatónak bizonyult, a két nagy méretű és remek nyomáspontú egérgombokkal együtt mindennapos használatnál nem éreztük hátrányát a touchpad nélkülözésének, igaz ehhez jó pár órának el kellett telnie.

Gyorsgombokból egyedül a hangerőszabályzót és a noteszgép bemutatására íródott alkalmazásvezérlő gombot találjuk meg, az összes többi funkciót az Fn+Fx billentyűzet kombinációval érhetjük el.

Az ujjlenyomatolvasó a TFT oldalában kapott helyet, ez egyrészt kényelmes is, másrészt ha nem használjuk biztosak lehetünk benne, hogy nem akadunk bele.

Akárcsak a Lenovonál itt is helyet kapott a TFT feletti kávában egy LED-es lámpa, amely a billentyűzetet világítja meg. Alapból rejtett, de egy, a káva tetején lévő gyorsgombbal aktiválhatjuk, az elrejtés pedig manuálisan történik (vissza kell nyomni). Fénye erős, de nem zavaró, sokkal kellemesebb a szemnek, mint a Lenovo sárgás beütése.

Amennyiben tábla PC-ként használjuk a 2710p-t és kifordítjuk a kijelzőt, úgy elérhetővé válnak a kijelző kávájának alján elhelyezkedő “gombok”. Mindkettőt az ehhez szükséges ceruzával tudjuk kezelni, az egyik egy kijelzőfordító gyorsgomb, melynek köszönhetően a kép 270 fokkal elfordul, így fekvő nézetben böngészhetünk, a másik pedig egy Ctrl+Alt+Del gyorsgomb. Nagyon hasznos kiegészítések, tekintettel arra, hogy ilyenkor csak a virtuális billentyűzet érhető el, amelyet sajnos az Fn billentyűkombinációkra nem lehet használni, így pl. a fényerő állításhoz fel kell emelnünk a kijelzőt mindenképpen.

Két USB és egy FireWire 400-as port áll rendelkezésünkre a külső eszközök kábeles csatlakoztatásához, amely éppen hogy csak elegendő, hiszen egy pendrive-val és egy külső DVD-íróval már meg is töltöttük a rendelkezésre álló helyet. A beépített Bluetooth adaptert érdemes viszont kihasználnunk egér használatánál is, így megspórolhatunk egy USB foglalatot.

A kijelzőt csak dícsérni tudjuk, bár a fehéregyensúlya nem az igazi és lehetne élesebb is, de utóbbi tényezőnél nagy szerepet játszik a különleges bevonatú panel is. Maximálisa fényereje bőven elegendő, átlagos használathoz 60-70% körül éreztük a leginkább kompromisszumképesnek.

A webkamera egy közel sem belépő szintű 2 megapixeles jószág, képminőségét csak chat alkalmazásokkal tudjuk tesztelni, hiszen különálló képlopó szoftvert nem kapunk a gép mellé és a Sajátgépben sem jelenik meg USB-s eszközként. A kijelző tetején lévő kávában elrejtettek egy kétállású kapcsolót, amellyel makró és látkép módok között válthatunk.

A beépített vezeték nélküli hálózat meglepően erős, de ha gyenge jelet tapasztalunk, akkor lehetőségünk van kinyitni a felső káváben megbújó külső antennát is.

IV. Üzemidő és értékelés

A billentyűzet alatt dolgozó vékony 6 cellás akkumulátor tisztességgel tette a dolgát, 50%-os fényerőn folyamatos internetezéssel valamivel több, mint 4 óráig bírta. Ugyanez a mutatvány teljes fényerőn 3 és fél órát jelentett, HD filmnézéssel pedig alig 3 órát. Teljes terheléssel (maximális fényerő, folyamatos 100%-os CPU használat) se sikerült 2 óránál hamarabb megfektetni a telepet, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy pozitívan csalódtunk az első ránézésre kicsi akksiban. A gép alján helyezkedik el a dokkoló csatlakozó. A külön megvásárolható dokkolóba viszont vehetünk még egy ilyen akkumulátort, így a maximális rendelkezésre állási idő 9-10 órára nő.

Összességében nagyon meg voltunk elégedve a HP-Compaq 2710p tábla PC-vel, amely szubnotebookként is simán megállná a helyét. A példás anyagminőség (magnézium és alumínium kettőzéséből készített váz, gumírozott műanyag borítás elöl, stb.), az alacsony zajszint, az átlag feletti kijelző, a remek billentyűzet és a hosszú akkumulátoros üzemidő mind-mind örömteli tényező. A mérleg másik oldalán a lassú és kis kapacitású merevlemez, az optikai meghajtó és a touchpad hiánya szerepel. Jelenlegi vételára (kb. 350 ezer forint) még talán magas, de idővel biztos lejjebb megy, eggyel nagyobb kategóriában a Dell XPS M1330-nak nem nagyon lehet ellenfele, kivéve ha szűkítjük a kört a tábla PC-k világára. Mindentől függetlenül megkapja a különösen ajánlott minősítést, hiszen ritkán láthatunk ennyire jól összerakott hordozható gépet.

A HP-Compaq 2710p tablet PC-t a CHS Hungary Kft.-től kaptuk.

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward