HP-Compaq 2230s

Szubnotis cikksorozatunk végállomásához érkeztünk. Ezúttal a HP megoldása zárta a kört.

HP-Compaq 2230s

I. Bevezető és specifikáció

Mostanában egyre többen keresnek könnyen hordozható, mégis viszonylag okos gépeket, így igyekszünk minél több szubnotebookot nagyító alá venni. A múltkori MSI VR220X után most itt a Hewlett-Packard legújabb próbálkozása, amely a belépő szintet célozza meg, bár árán sajnos ez egyelőre nem látszik.

Processzor: Intel Core 2 Duo P7370 2,00 GHz 3 MB cache 1066 MHz FSB

Memória: 3 GB Hynix+Micron DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500MHD

Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio

Kijelző: 12,1” (1280x800, AntiGlare-Type)

Merevlemez: Western Digital WD2500BEVT (250 GB, 8MB cache, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSST Corp TS-L633L DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Marvell Yukon 88E8072 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100 AGN 802.11n

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 4 cellás 37Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business SP1 (Windows XP Professional downgrade lehetőséggel)

Tömeg: 1.85 kg (4 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 221 ezer forint

 

A belsőre egy szavunk nem lehet, bár az akkumulátor csekély teljesítménye aggasztó pontja lehet a listának. A körülbelül 220 ezer forintos árcédulába egy gyárilag előtelepített Windows Vista és egy CD-ről visszaállítható Windows XP Professional is beletartozik, így már nem olyan rossz a helyzet.

A kiegészítők tárháza ezúttal is kimerül a lemezekben és a tápegységben ill. akkumulátorban. Se egy táska, se egy egér, bár egyik se egy nagy összeg, de talán ebbe az árba beleférhetett volna.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Sajnos a gép első pillanattól kezdve működtette a kis méretű ventilátort, amely egy ideig nem is csapott nagy zajt, mondhatni a szubnoteszektől megszokott csendben volt. Terhelésre aztán megjött a hangja, de ami még furcsább, hogy akkor is hajlandó volt hangoskodni, ha csak rövidebb pillanatokra fogtuk munkára a gépet. Hőmérsékletek tekintetében nem volt gond, internetezés alatt 40, teljes terhelés mellett 65 fokot mutatott a CoreTemp.

A Vista elég bőkezűen díjazta a kis gépet, mi sem éreztünk különösebb problémát a teljesítményével, igaz az előtelepített McAffee tűzfal egy idő után inkább idegesítővé vált, mintsem hasznossá. Processzor terén egyébként egy visszafogottabb P szériás modellel van dolgunk, a kis kapacitású akksi miatt erre szükség is van.

 

Memóriából 3 GB-ot kapunk, ez 32 bites környezetben nagyjából az egészséges maximumot jelenti, ahogy a többi Intel chipsetes modellnél, így itt sincs probléma az eltérő méretű modulok miatti sávszélesség kieséssel, köszönhetően az aszinkron kétcsatornás módnak. A videokártya a szokásos Intel GMA X4500MHD, amely HDMI kimeneten keresztül hangot is tud továbbítani, igaz csak sztereót, így nem veheti fel a versenyt az AMD Radeon HD-ival, de mindenképpen dícséretes, hogy ezt egyre több gyártó megoldja (hiszen az integrált videokártya nem tartalmaz hangprocesszort).

A merevlemez talán az egyik legjobb szériából való, igaz a 250 GB-os modell nem a legsebesebb. A Western Digital Scorpio Blue sorozata előtt már többször is leborultunk, elsősorban minimálisa zajszintje és átlag feletti teljesítménye miatt szeretjük. Eddigi tapasztalataink alapján egy viszonylag hűs szériáról van szó, de a HP mérnökei valamit elrontottak a hűtés kialakítása során, ugyanis a 20 fokos helységben simán felment 50 fok fölé a HDD hőmérséklete, ami közel sem mondható normálisnak. Nyáron véleményünk szeirnt gondok adódhatnak majd, hiába nem volt sehol meleg a gép alja.

 

Hewlett-Packard 2230s teszteredmények:

 

PCMark05 (CPU): 5039

PCMark05 (Graphics): 1937

PCMark05 (HDD): 4434

Cinebench10: 3839 (3 perc 50 másodperc)

Memória olvasás: 5874 MB/s

Memória írás: 5529 MB/s

Memória másolás: 4398 MB/s

Memória késleltetés: 86,4 ns

CPU Queen: 8417

CPU PhotoWorxx: 7188

CPU Zlib: 25650 kB/s

CPU AES: 7343

FPU Julia: 3669

FPU Mandel: 1890

FPU SinJulia: 982

III. Ergonómia

A HP 2230-asa lekerekített sarkaival hamar meg fogja győzni a fiatalságot és valljuk be nem is alaptalanul. Talán a nagyobb gépeknél is lehetne valami forradalmat tartani, mert az évek óta tartó szögletes dizájn elég unalmas kezd lenni.

A gép alján már látszik, hogy milyen csekély méretű a gyárilag csomagolt négy cellás akkumulátor. Matricák nincsenek, így bátran szétszedhetjük a készüléket a garancia elvesztése nélkül.

A billentyűzet a szokásos HP-s, azaz nagyon jó. Bár a gép szélességéből fakadóan nem fért el minden gomb teljes méretben, a tervezők igyekeztek a ritkán használtakat összezsugorítani, ami részben sikerült is nekik.

Gyorsbillentyűkből nem sokat találunk, a hangerőszabályzó berendezésekkel ezúttal nem volt gond, az érzékenységet kivételesen eltalálták a mérnökök.

A touchpad nagyon apróra sikerült és így beárnyékolja az egyébként remek használatot. Ha a görgetősávokat letiltjuk, nyerünk némi helyet, de így is szűkösek maradunk. A gombok kezelése hangtalan és pontos.

Zsúfolt, de bőséges kínálat sorakozik a készülék mindkét oldalán. A szokásos kimenetek mellé még befért egy HDMI és egy ExpressCard/34 bővítőhely is. Már említettük, de jobb többször is elismételni: a HDMI kimeneten hangot is tudunk továbbítani jelen esetben, nem csak képet. Mellesleg a noti beépített hangszórói tisztán és hangosan szóltak, bár a középtartományt olyan szinten kiemelték, hogy -10 dB-lel kellett kompenzálnunk Media Playerben zenehallgatáskor. Ilyenkor már nemvolt annyira hangos (de még bőven elegendőnek bizonyult), ebből is látszik, hogy az igazán nagy teljesítmény a középtartományban volt. A DVD-író Lightscribe képességével tűnhet ki a mezőnyből.

A webkamera VGA felbontást tud csak és mesterséges fénynél teljesen elveszti a fehéregyesúlyát, valamint zajosodásra is hajlamos. Nappal sokat javul a helyzet.

A kijelző fényere elég nagy tartományban állítható, de talán lehetne fényesebb is, napsütésben matt ide vagy oda kevés lehet. Színvilága és élessége teljesen megfelelő, a látószögek oldalról meglepően jók, vertikálisan pedig a szokásosak.

IV. Üzemidő és értékelés

A bevezetőben már említettük, hogy a négy cellás akkumulátornak nem jósolunk túl sok jót, hiába az integrált videokártya és az alacsonyabb fogyasztású processzor. Sajnos számításaink be is jöttek, három és fél óra után megadta magát a telep alacsony fényerőn WLAN-nal. Zenelejátszással (fejhallgatóval) és 50%-os fényerővel kombinálva 2 óra 45 percet bírt ki a készülék.

A lehető legrosszabbkor érkezett hozzánk a HP-Compaq szubnotesze, ugyanis a nem is olyan rég tesztelt MSI VR220X-et jelenleg akciós áron, mindössze bruttó 172 ezer forintért lehet megvásárolni és igaz ugyan, hogy ebben nincs benne az operációs rendszer ára, viszont hardverben legalább annyira erős, mint jelen tesztünk alanya és gyárilag 8 cellás akkumulátorral szállítják, amivel 5 órát is képes elmenni egy feltöltéssel. Ennek fényében a nála 50 ezerrel drágább HP kisgép mindössze a billentyűzetet tudja felmutatni és a két operációs rendszert, touchpadje kisebb, akkumulátora pedig gyengébb. Ettől függetlenül, ha csak az Acer Aspire 2930-cal kellene megküzdenie, akkor simán nyertesként kiáltanánk ki, így viszont nehéz labdába rúgnia a jelenleg brutális áron kapható MSI VR220X-szel szemben.

 

A HP-Compaq 2230s notebookot az Expert Comuter Kft-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük.

 

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward