HP 6730b: Tisztességes fejlődés

A HP belépő business noteszgépe járt nálunk, amely elődjéhez képest minden pontján megújult.

HP 6730b: Tisztességes fejlődés

I. Bevezető és specifikáció

Az utolsó emberibb méretű Hewlett-Packard noteszgéppel igencsak meg voltunk elégedve és nehéz szívvel adtuk vissza. Mostani alanyunk ugyan könnyedén végezte a doboz mélyén, ám ez semmit nem von le érdemeiből. A 6730b szinte minden téren jónak mondható és ezt igyekszünk is bebizonyítani.

 

Processzor: Intel Core 2 Duo P8400 2,26 GHz (1066 MHz FSB, 3 MB cache)

Memória: 2 GB DDR2-800 CL6

Chipset: Intel GM45

Videokártya: Intel GMA X4500HD

Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, AntiGlare-Type)

Merevlemez: Fujitsu MHZ2250BH G2 (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: Optiarc AD-7561S

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Intel Wireless WiFi Link 5100 max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: Agere Systems HDA Modem

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: van

Akkumulátor: 6 cellás 55Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Egy jobb felszereltségű kiszerelést kértünk el a nagykertől, ez jól látszik a fenti specifikációs listán is. Több örömteli hardver is belekerült a gépbe, ezekről a következő oldalon szólunk majd. Bár nem tűntettük fel, de a szerkezet tartalmaz még egy TPM modult is, hogy teljes legyen a biztonság.

Helyreállító és telepítő CD-ket egyaránt találunk a csomagban, a kezelési útmutatón felül csak a szokásos tápkábel és a hozzá tartozó tápegység várja a leendő felhasználókat, se táska, se egér - ahogy azt már a HP-től megszokhattuk.

II. Hardver és teljesítménytesztek

Halk felpörgés után gyors elcsendesedés - körül-belül így lehetne jellemezni a 6730b működését. Komolyabb terhelésig alig hallani, miközben egyik alkatrész sem forr fel a melegtől. Negyed órás Prime 95 tesztnek alávetve a készüléket már erőteljesebb zajt hallottunk ki a szellőzőnyílásból, de közel sem volt annyira zavaró, mint első olvasásra tűnik. A csökkentett, mindössze 25W-os maximális fogyasztású processzor 67 fokig melegedett fel, üresjáratban 40 fok körül üzemelt.

 

Ez a 6W-os mínusz jó szolgálatot tesz nem csak a hőmérsékleti értékeknél, hanem az akkumulátoros üzemidőnél is (majd látni fogjuk később). Az integrált Intel GMA X4500HD videokártyáról már előző tesztjeinkben írtunk és még mindig meg vagyunk vele elégedve, amire kell, arra nagyon jó, támogatja az elterjedtebb HD formátumok gyorsítását is, így az amúgy is közepes fogyasztású processzornak még kevesebbet kell dogloznia.

A Fujitsu által szállított merevlemez meglepően csendben tette a dolgát, ráadásul úgy, hogy közben sebességben sem vallott szégyent. A 30-55 MB/s olvasási értékek picivel átlag felettiek. Sajnos nincs beépített hőszenzora, így a működés közbeni kőmérsékletet nem tudtuk egyetlen programmal sem leolvasni, de a hátlapot megtapogatva nem is éreztük ennek szükségességét - langyos volt.

 

HP 6730b teszteredmények:

 

Cinebench R10: 4548 (3 perc 14 mp)

PCMark05 CPU: 5660

PCMark05 VGA: 1820

PCMark05 HDD: 4349

Memória olvasás: 5432 MB/s

Memória írás: 5402 MB/s

Memória másolás: 3710 MB/s

Memória késleltetés: 85,3 ns

CPU Queen: 9562

CPU PhotoWorxx: 6017

CPU Zlib: 28994 kB/s

CPU AES: 8360

FPU Julia: 4158

FPU Mandel: 2131

FPU SinJulia: 1118

III. Ergonómia

Ergonómiai szempontból egy szavunk nem lehet a 6730b-hez. Az anyagminőség ugyan nincs a toppon, de bőven elfogadható, nincs az embernek rossz szájíze tőle.

 

A gép azon kevesek közé tartozik, amelynek minden oldalán találunk valamilyen ki- és/vagy kimenetet. Ez persze nem baj, így legalább nincs összezsúfolva semmi egy helyre, bár egy hiányosság azért akad majd.

 

A billentyűzet az egyik legjobb, amihez szerencsénk volt idáig, mondhatni tipikus HP. Kellemes nyomáspont, stabil, nem lötyögő, nem csattogó, nem fénylős klaviatúra, teljes méretű gombok. Az érintőgomboknak még mindig nem nagyon vagyunk hívei, főleg, ha azok egy csúszkát helyettesítenek. A hangerőszabályzást jelen esetben pontosan így oldották meg és bizony rendkívül pontatlanul lehet a gyakorlatban használni, így érdemesebb megmaradni a szoftveres megoldásnál. A némítás funkció ettől függetlenül hasznos.

 

A touchpad szintén remekül használható, ráadásul a gombok is kitülemkednek, így nincs útban az ujjlenyomatolvasó sem. Ha levesszük a függőleges görgetősávot, akkor jól látható, hogy a hasznos felület igazodik a 16:10-es képarányhoz.

 

A különböző portok jól szétszórva helyezkednek el, gyakorlatilag mindent megkapunk, amit el lehet képzelni, egyetlen dolgot hiányoltunk, a HDMI-t, ami ennyi pénzért azért elférhetett volna.

 

A kijelzővel meg voltunk elégedve, mert bár nem fényes felületű bőven elegendő kontrasztot és fényerőt biztosít, továbbá a színhelyességgel sincs komoly problémája (főleg ha a VGA driverében egy picit leveszünk a kontrasztból). A webkamerához kapunk külön programot, amellyel lehetőségünk nyílik álló- és mozgóképek felvételére is - nem tudjuk ezt miért nem tudja minden gyártó mellékelni.

IV. Üzemidő és értékelés

A beépített 6 cellás akkumulátor 40%-os fényerőn több, mint 4 óráig volt képes etetni a gépet internetezéssel egybekötve. Teljes fényerőn és folyamatos 100%-os CPU terhelés esetén ez az érték másfél órára csökkent, de ilyen felhasználást még filmnézés esetén se sokan produkálnak. Teljes fényerőn körül-belül két és fél óráig nézhetünk egy fullHD filmet.

A végeredmény poztív, igencsak az. Az átlagos anyagminőség és a HDMI port hiánya mindössze a 6730b bűne, de ezt könnyedén meg tudjuk neki bocsátani, ha szembesülünk vele, hogy a billentyűzet, a touchpad, a kijelző és az akkumulátor is remek társak a mindennapos használatban. Habár ára még kicsit magas, idővel mindenképpen ajánlott vétel lesz, csak győzzük kivárni.

 

A HP 6730b-t a CHS Hungary Kft.-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos weboldal: HP Magyarország

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward