HP 2133: Türelemjáték

Megérkezett hazánkba a Hewlett-Packard netbookja is, így rögtön rá is tettük a kezünket egy példányra, hogy megnézzük mi vár a hamarosan debütáló 8,9"-os MSI Windre.

HP 2133: Türelemjáték

I. Bevezető és specifikáció

Kezd megindulni a netbookok inváziója, az Asus és az MSI önkényuralma után eljutott kishazánkba a Hewlett-Packard 2133-mas minigépe is, amely megjárta szerkesztőségünket. A specifikációk alapján nem vártunk tőle sokat és sajnos ezt maradéktalanul teljesítette is.

Processzor: Via C7-M 1200 MHz

Memória: 1 GB DDR2-667

Chipset: Via VN896

Videokártya: Via Chrome9 HC

Hangkártya: Analog Devices AD1984A HD Audio

Kijelző: 8,9” (1280x768, Glare-Type)

Merevlemez: Hitachi HTS542512K9A300 (120 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Broadcom NetLink Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom max. 108 Mbit/s

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 3 cellás 28Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

 

A megszokottól jelentősen eltérő szerkezet - mondhatnánk. A HP egyelőre nem kér az Intel nehezen szállítható Atom megoldásából, inkább a jóval szerényebb sebességű Via mobil platformot választotta, amely alapvetően nem bizonyulna rossz döntésnek, de - mint azt látni fogjuk - sok hátulütője van a dolognak. A Windows Vista operációs rendszer enyhén szólva is megmosolyogtató, nem is értjük egy ilyen mai szemmel elavultnak tekinthető platformhoz miért erőlteti a gyártó. SSD nincs, van viszont 120 GB-os merevlemez, az akkumulátor a megszokott 3 cellás változat.

A tesztpéldány vélhetően Angliából származott, hiszen az angol billentyűzeten és operációs rendszeren kívül a 110V-os háromvillás tápcsatlakozó is erről árulkodott. Szerencsére volt kéznél normál 230V-os kábel, így nem ment füstbe eredeti tervünk. A netbook mellé egy darab lemezt sem kapunk, ha csődöt mondana az előtelepített rendszerünk, akkor a helyreállító partíciót kell segítségül hívnunk (ha pedig Windows XP-t szeretnénk telepíteni, akkor a gyártó weboldaláról kell levadásznunk az összes alkalmazást és meghajtóprogramot).

II. Hardver és teljesítménytesztek

A kis gép nagyon csendben kelt életre, a ventilátor működését nem lehetett egyáltalán hallani. A lementett image fájlból megközelítőleg fél óra alatt feltelepült az operációs rendszer, ami egész jó eredménynek számít ilyen processzor mellett.

Sajnos a Vista beépített tesztje már a kezdetek kezdetén jelezte számunkra, hogy mivel lesz itt a legnagyobb probléma. A processzor nem egy mai teremtés, ráadásul 1200 MHz-es sebessége se igazán mérhető össze az Intel Atomjának 1600-ával. A memóriaátviteli sebesség szintén nem túl bíztató, hiszen ha valami, akkor ez aztán tényleg kihat minden periféria működésére. Az integrált Chrome9 HC grafikus vezérlő számunkra teljesen homály, a népszerű GPU-Z alkalmazás legújabb verziója se tudta megtippelni a felépítését. Ami biztos, hogy 128 MB memóriát vesz el a központi tárból és támogatja a DirectX 9.0c-t, hiszen ha lassan is, de teljes pompájában fut rajta az Aero Glass grafikus felület.

A beépített merevlemezzel végzett tesztek ismét rávilágítottak arra a tényre, miszerint a gyenge processzor és a szerény memóriaátviteli sebesség egy kifejezetten lassú eszközt hoznak létre, amely a képeken is látható. 30-100% közötti CPU terhelés egy merevlemezes műveletnél elfogadhatatlan érték, főleg akkor, ha a konkurens gyártók (igaz Windows XP alatt) ugyanezeket a teszteket 10% alatti terheltséggel tudják teljesíteni. A magas processzor használat főleg akkumulátoros üzemmód esetén fejti ki “áldásos” hatását, hiszen lényegesen csökkenti azt. A merevlemez egyébként halk és hűvös volt, amely nem mondható el a gép többi részéről. A processzor üresjáratban is közel 60 fokos volt, ami nem túl fejlett energiamanedzsmentre utal. Terhelés hatására ez az érték csupán 4-5 fokkal emelkedett (igaz a ventilátor némileg feljebb kapcsolt, de a gép továbbra is halk maradt). Tekintettel arra, hogy a CPU a felhasználóhoz legközelebb helyezkedik el (szemből nézve), így pillanatok alatt át tudja fűteni a vékony műanyag felületet, ölben való használatra tehát csak körültekintéssel ajánlott.

 

Hewlett-Packard 2133 teszteredmények:

 

Memória olvasás: 1145 MB/s

Memória írás: 4068 MB/s

Memória másolás: 1344 MB/s

Memória késleltetés: 131,7 ns

CPU Queen: 1232

CPU PhotoWorxx: 1154

CPU Zlib: 3265 kB/s

CPU AES: 23862

FPU Julia: 211

FPU Mandel: 114

FPU SinJulia: 48

III. Ergonómia

Annak ellenére, hogy a kisgép egyáltalán nem bűvölt el minket igencsak jó érzés volt kibontani. A masszív doboz egy alumíniummal borított ezüt színű műanyag ékszert rejtett, amely apró hibái ellenére kellemes benyomást keltett.

Pont elég vékony, minden oldalról néve kecses, jól esik a szemnek, ha rá kell nézni. Az egyedüli gubancot csak az jelenti, hogy ki is kell nyitni a használathoz.

A billentyűzet alapvetően nem rossz, bár szerintünk a túl hosszú gombok a touchpadnál kiütköznek. Angol kiosztás ide vagy oda, itt bizony minden billentyűnek megvan a maga helye, így aki esetleg Angliából származó példányt venne, annak sem kell szomorkodnia.

A touchpad ahogy az előbb utaltunk rá nagyon összezsugorodott, ráadásul a kiegészítő egérgombok az érintőfelület mellé kerültek, nem pedig alá, így alaposan szokni kell az első pár órában a használatát. Legnagyobb problémánk mégsem a gombokkal, hanem a felülettel adódott, a függőleges görgetősáv miatt nagyon kis terület marad a hasznos mozgásnak, amely hosszú távon zavaró tud lenni. A gombok nyomáspontja mellesleg jó és erőművésznek sem kell lenni a használatukhoz (ugye kedves Asus...).

A bekapcsoláshoz a bal alsó sarokban megbvó kallatyút kell elhúznunk, ötletes, de nem túl kényelmes megoldás, igaz nem sűrűn használjuk, így nem érdemes foglalkozni vele. A maradék egy darab kapcsolóval a vezeték nélküli hálózatot engedélyezhetjük. A LED-ek színvilágát ügyesen választotta meg a HP, mindhárom LED kéken világít, a WLAN az egyedüli kivétel, amely adatátvitel esetén narancssárgára vált (egyébként az is kék).

Az oldalt ehelyezkedő portok a szokásosak, egyetlen nagy kivételtől eltekintve. USB-ből ezúttal csak kettőt kapunk, viszont a memóriakártyaolvasó felett találunk egy Express Card foglalatot, amely az eddigi modellek (Asus eeePC sorozat, MSI Wind) esetében elmaradtak, így ha pl. mobil internetre került a sor, akkor csak a csúnya USB-s megoldás jöhetett szóba. Az Express Carddal végső soron szintén csak két USB-nk marad, de sokkal konszolidáltabb megoldás, hiszen a csatlakoztatott eszközök nem állnak ki a gépből.

A kijelzőről alapvetően nagyon jó véleménnyel vagyunk, hiszen színvilága nekünk nagyon tetszett, de fényere napfényben való használatra kevés, illetve a méretéhez képest magas felbontása (1280x768, 15:9) jelentősen rontja az olvashatóságot. Hiába, a 0,151 mm-es pixelméret nagyon árulkodó érték (összehasonlítás képpen egy 12,1”-os 1280x800-as felbontással rendelkező kijelző ugyanezen értéke 0,201 mm).

 

A kávában megbúvó webkamerát csak a különböző chat alkalmazásokkal sikerült működésre bírnunk, hiszen  Sajátgépben nem látszik és külön programot sem kapunk a kezeléséhez. Amihez kitalálták, ahhoz jó, mikrofonja lehetne hangosabb is, de nincs vele különösebb probléma.

IV. Üzemidő és értékelés

A 3 cellás akkumulátor nagyjából másfél-két óráig tudja etetni a gépet, ami nagyon kevés, méret ide vagy oda. Sajnos legalább fél órát azzal bukunk el, hogy a 896 MB központi memória miatt a rendszer állandóan a merevlemez felé kénytelen nyúlni, amit csak hatalmas processzorhasználattal tud megtenni és így a fogyasztás is megnő, ergo az akkumulátoros élettartam csökken. Nem feltétlenül probléma, de érdemes odafigyelni a telep gépbe helyezésekor a körültekintő eljárásra, hiszen a kijelző fényes felületét semmi nem védi az akkumulátortól, így egy hirtelen mozdulattal maradandó kárt tehetünk a kávában.

Nagyon nehéz összegezni a látottakat. Van egy külsőleg megnyerő, kifejezetten minőségi és kecses gép, amely ugyan kinyitva elveszti a varázsát, de szakít a sablon fekete-fehér kinézettel. A kijelző kifejezetten jó, ha az ember nem használja sokáig, akkor a felbontása sem zavaró. Kapunk egy tényleg nagy méretű billentyűzetet, amely jól használható és hozzá egy kis méretű, szokatlan kezelést igénylő touchpadet könnyen nyomható bal és jobb gombokkal. A zajszint rendben van, tehát nem kell megbolondulnunk ezúttal sem a ventilátorok magasfrekvenciás hangjától.

 

Nagyjából itt véget ért a pozitívumok listája és jönnek azok a szarvashibák, amelyeknek köszönhetően a HP 2133-ból tuti biztos, hogy nem lesz jelen állapotában sikertermék - pedig lehetne. Két dolgot emelnénk ki, az egyik a Windows Vista operációs rendszer, ami tényleg nagyon szép grafikus felülettel rendelkezik és ezért sok felhasználót csábít, de 2 GB memória alatt csak a szenvedés van vele, így 1 GB-hoz mi továbbra is a Windows XP-t ajánlanánk. A másik, sokkal nagyobb probléma a hardver, amit nem tudunk részekre szedni, mert egy nagy összecsomagolt valamiről kell beszélnünk jelen esetben. A chipset és a hozzá szorosan kapcsolódó processzor borzasztóan elavult és ez minden egyes műveletnél visszaköszönt. Lehet, hogy Windows XP-nél nem éreztük volna mennyire eljárt az idő a Via megoldásai felett, de a Windows Vista nagyon kihozta a különbségeket. Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a Windows-zal ellátott 2133-makért több, mint 130 ezer forintot kér a gyártó, akkor meg is van a végítélet. Ha fele ennyibe kerülne, akkor ráaggatnánk az ajánlott vételt, de ennyiért még az Intel Atom processzorával és a köré épülő rendszerrel sem tudna hosszabb távú siekrt elérni a Hewlett-Packard. Az is nevetséges, hogy egy Bluetooth opció közel 20 ezer forintba kerül. 25 ezer forint többletért már megkapjuk az Asus, az Acer és az MSI 12,1”-os noteszgépeit is, amelyek kétmagos processzort, 2-3 GB memóriát, 160-250 GB-os merevlemezt illetve sokkal fejlettebb grafikus vezérlőt tartalmaznak (természetesen össztömegük legalább egy kilogrammal több). Amennyiben a HP előáll ugyanezzel a kasztnival, de Inteles belsővel és egy jó 20-30 ezer forintos árcsökkentést is mellétesz, továbbá a Bluetooth-t beépíti az alapmodellbe is, úgy sikert kovácsolhat az amúgy tényleg remek 2133-ból, ellenkező esetben gyorsan kiszállhatnak a gyorsan telítődni látszó netbook piacból.

 

A HP 2133-mat a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Vásárlás: iPon webáruház

Hivatalosa honlap: Hewlett-Packard

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward