Hosszú üzemidőt kínál a Lenovo okosórája

A Vibe Band VB10 rendkívül kifinomult megjelenéssel bír, és kompakt, mint egy csuklópánt.

Hosszú üzemidőt kínál a Lenovo okosórája

A Lenovo készített már korábban viselhető kiegészítőt, például okoskarperecet, azonban most tovább léptek, és egy okosórával lepték meg a nagyközönséget. Az újdonságot elnézve valószínűleg sokan csak annyit mondanak: éppen ideje volt. A Lenovo első okosórája remekül sikerült, és olyan igényt elégít ki, ami napjainkra a gyártók részéről eléggé a háttérbe szorult.

Az okosórák kezdetben még az E Ink technológiás kijelzőkkel tűntek népszerűbbnek, mostanra viszont már ellepték a piacot a 1-2 naponta elkerülhetetlenül töltendő, színes megoldások. Az első igazán sikeres okosóra a Pebble volt, ami a Kickstarterről indulva hódította meg a világot, és szerezte meg olyan nagy gyártók partnerségét, mint például a Mercedes. Tavaly viszont már felbukkant az Apple Watch, valamint az Android Wear rendszer, és egy csapásra a legtöbb vállalat elfelejtette, hogy itt az üzemidő is fontos lenne. De nem a Lenovo, ők ugyanis kitartanak az E Ink kijelző mellett, ami a hosszú akkumulátoros üzemidő kulcsa.

A Vibe Band VB10 egyetlen feltöltéssel, folyamatos kapcsolattartás mellett, kibír majd akár egy hetet is. Persze ez sem hangzik világmegváltásnak a hagyományos órákhoz viszonyítva, de a felhasználóknak már az is nagy megkönnyebbülést jelenthet, ha nem kell minden reggelt azzal indítani, hogy ellenőrzik a karórájuk töltöttségi szintjét, és mérlegelik, hogy vajon bírni fogja-e a nap végéig. A készülék egy 1,43 hüvelykes, 296 x 128 képpontos felbontású E Ink panellel lett ellátva, ami rendkívül keskeny, ezáltal az óra is alig lett szélesebb, mint maga a pánt. A VB10 rendkívül kifinomult megjelenéssel bír, de egyébként nem nyújt kiemelkedő minőségérzetet az első beszámolók szerint. A háza finoman megmunkált, ellenálló plasztik, a szíja pedig patentolt, bőrtextúrájú gumi. A Lenovonál nem feledkeztek meg arról, hogy bírnia kell a mindennapos „stresszt” az órának. A szigetelése megfelel az IP67 szabványnak, ami annyit tesz, hogy csak egy méternél nagyobb mélységben lehet vele gond vízben, por pedig a legapróbb mennyiségben sem hatolhat bele.

Az új okosóra funkcionalitás tekintetében nem alkot maradandót, de így sincs oka szégyenkezni. Minden értesítést azonnal továbbítani fog a felhasználó felé, a különböző szolgáltatásokon kapott üzeneteket pedig kényelmesen el is lehet rajta olvasni – a kijelzője ugyan kicsi, de akár 200 karakter megjelenítésére is képes. Egész nap monitorozni fogja a gazdája tevékenységeit: figyelemmel követi a lépésszámot, a megtett távokat, az elégetett kalóriákat és még a pihenési, alvási ciklusokat is. A hozzá tartozó okostelefonos alkalmazás pedig minden adatot felhasználva próbál segíteni a felhasználójának. Tanácsokkal szolgál, amik segítenek a koncentráltság fenntartásában, vagy az aktuálisan kitűzött edzési teljesítmények, célok elérésében és persze az egészség megőrzésében is. Az eszköz figyelmeztetést ad le, amikor a hozzá kapcsolódó mobillal megszakad a kapcsolat, és ez nemcsak azért jó, mert így nem hagyja el a tulajdonosa a mobilját, hanem olyankor is hasznos, ha egy ügyes zsebtolvaj meglovasítja azt. Még telefonkereső funkció is került bele, így ha a felhasználója megnyomja az oldalsó gombot, az okostelefon azonnal csörögni kezd, ezzel elárulva a hollétét.

Maga az óra mindössze 30 grammot nyom, és a pántja is nagyon könnyű, mivel vékony gumiból készült, így kényelmes viseletnek ígérkezik. A Lenovo közleménye szerint fekete és ezüst kivitelben lesz megvásárolható a VB10, azonban a promóciós képeken más szín is felbukkan. Mint a legtöbb viselhető eszköz, a Lenovo okosórája is Bluetooth 4.0 Low-Energy kapcsolatot használ, és ez lényegében megalapozza az okostelefonokkal szemben támasztott elvárásokat is. A készülék tökéletesen működik az Android és az iOS rendszerű készülékekkel is, azonban minden esetben hardveres Bluetooth LE támogatást igényel, ez az Androidnál meg egyben azt is jelenti, hogy legalább a 4.3 Jelly Beannek kell futnia az adott mobilon. Sajnos a Windows Phone ezúttal sem került fel a támogatott listára, pedig a 8.1 megjelenése óta ennek már igazából nem lenne akadálya.

Az ára is kifejezetten kedvező lesz a Lenovo Vibe Band VB10-nek. Jelen állás szerint mindössze 90 dollárt fognak érte elkérni, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor áprilisban kerülhet a boltok polcaira – vagyis még jócskán odébb van a rajtja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward