Hosszú ideje várt újítással érkezik az Android Q

Hosszú ideje várt újítással érkezik az Android Q

Az új generációs Android esetében a gesztusvezérlést még tovább fejlesztette a Google, és ennek valószínűleg sokan fognak örülni. Egyre több gyártó állhat majd át fokozatosan ennek az alkalmazására, hiszen a felhasználók némi beletanulást követően csak nyerhetnek majd vele. Egy olyan gesztus is érkezni fog az Android 10-zel, ami néhány grafikus felületnél egyedileg már korábban meg lett oldva.

Az Android Q ötödik bétájában fog megjelenni az a lehetőség, hogy már egyetlen lefelé irányuló ujjmozdulattal meg lehessen nyitni az értesítési felületet. Ennek a sávnak az eléréséhez az egyre nagyobb méretet öltött mobilok esetében sokat kell tornászni az ujjakkal, hiszen egy 6 hüvelyknél nagyobb mobilnál nem túl egyszerű a felső sávig nyújtózkodni. (Egy ügyetlen mozdulat akár a készülék elejtéséhez is vezethet.) Ez már korábban is felmerült, mint probléma, és találkozhattak is az eszköztulajdonosok olyan grafikus felhasználói felületekkel, ahol be lehetett állítani, hogy a nyitóképernyőről egyetlen lefelé irányuló gesztussal le lehessen nyitni egy pillanat alatt az értesítési területet. Harmadik féltől származó megoldások tehát akadtak eddig is, de az Androidban való megjelenéssel juthat ez el igazán széles közönséghez.

Az Android Q-nak ez a kiadása még nem érhető el, de már egy kiszivárgott videón lehet látni működés közben a szóban forgó gesztust. Ez a mozdulat valószínűleg csak a kezdőképernyőn fog működni, de igazából már így is sok esetben könnyítheti majd meg az emberek dolgát. A bezárás pedig egy egyszerű felfelé legyintéssel lesz megoldható, ehhez sem kell majd a kijelző aljáig lenyúlni, bárhol végrehajtható a képernyőn.

Az értesítési rész megnyitására szolgáló gesztust sokan hiányolták, amikor az Android 9.0 operációs rendszer megjelent, és debütált benne az újfajta kezelési metódus az ujjmozdulatokkal. Viszont most a jelek szerint a Google végre meghallgatta a felhasználók akaratát ezen a téren, és beemeli ezt az egyszerű és nagyon hasznos lehetőséget is a különböző gesztusok sorába.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap