Hosszabb ideig tesztelhetőek a Play Store fizetős alkalmazásai

A Google jelentősen megnövelte a programok kipróbálására szánt időt. Az eddigi 15 percből kereken 2 óra lett.

Hosszabb ideig tesztelhetőek a Play Store fizetős alkalmazásai

Az okostelefonok esetében vannak olyan alkalmazások, melyek ingyenesen használatba vehetőek, viszont szép számmal akadnak olyanok is, amikért fizetni kell kisebb-nagyobb összeget a telepítést megelőzően. Ezeket a programokat vissza is lehet adni egy bizonyos időn belül, amit most a Google sokszorosára növelt.

Minden bizonnyal a legtöbb olvasónk járt már úgy, hogy letöltött egy applikációt, ami a Google Play Store rendszerében található leírások, képernyőmentések vagy esetleg előnézeti videók – hiszen már ilyenek is lehetnek – alapján vonzónak tűnt, ám a használatbavételt követően hamar el is illant a varázsa valamilyen oknál fogva. Nem a jegyzett funkcionalitást nyújtotta, vagy egy játék esetében kevésnek bizonyult az akadásmentes futtatáshoz a hardver, így oda lett a felhasználói élmény. Ezeket már eddig is vissza lehetett adni, azonban a behatóbb kipróbálásra nem igazán adott elég hosszú időt a piactér rendszere. A telepítést követően mostanáig 15 perc állt a felhasználók rendelkezésére, hogy visszafizetést kérjenek, ezúttal viszont ez az idő a nyolcszorosára nőtt. Immáron 120 percig lehet tesztelni az adott programokat, vagy játékokat, és a Play Store csak ezt követően fogja véglegesíteni a bankkártyás tranzakciót. Ez így egészen korrekt már, hiszen ha valakit két órára lefoglal például egy mobilos játék, akkor az valószínűleg olyan rossz már nem lehet.

Ez az örömteli lépés nem váratlan a Google részéről, néhány hete már hallani lehetett erről a „fejlesztésről”. Sőt mi több, a korábbi várakozásokkal ellentétben nemcsak a játékokra vonatkozik majd az új szabályozás, hanem más egyéb alkalmazásra is kiterjed. Érdekességképpen viszont azért megjegyezendő, hogy volt ez még jobb is anno. Eredetileg, mikor megjelent ez a lehetőség az alkalmazásboltban, akkor még nem kevesebb mint egy teljes nap, tehát 24 óra (!) állt a vásárlók rendelkezésére, hogy meggyőződjenek arról, valóban hasznos dologra költötték el a pénzüket. Ezt azonban érhető módon nehezményezték a fejlesztők, gondolunk csak bele, egy játékot végig lehet játszani ennyi idő alatt. Így lett végül 2010-ben ez az idő 15 percben korlátozva.

Negyedóra tényleg nem volt sok, de ne feledjük, hogy évekig működött jobbára zökkenőmentesen a dolog. Ennek tükrében a mostani 2 órás időkorlátot a legtöbben örömmel nyugtázzák, de persze akadnak olyanok, akik szívesebben vették volna az egy napos időintervallum visszaállítását.

A Google valószínűleg ettől a lépéstől azt várja, hogy növekedjen a fizetős alkalmazások népszerűsége. Ez nagyon fontos lenne, mert ilyen tekintetben az Apple App Store még mindig mérföldekkel a Play Store előtt jár. Az iOS-t futtató készülékek tulajdonosai a kimutatások szerint csak kb. 75 százalékban nyúlnak ingyenes alternatívákhoz, míg az Android felhasználók esetében több mint 90 % felett van ez az arány, tehát a telepített alkalmazásoknak tényleg csak egy kis része fizetős.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward