Hónapokkal is késhetnek az idei évre tervezett iPhone-ok

A koronavírus-járvány és a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt az Apple eltolhatja az olcsó iPhone-t és a következő csúcsmodelleket is.

Hónapokkal is késhetnek az idei évre tervezett iPhone-ok

Arról számolt be a Bank of America, hogy az Apple jelentősen átszervezheti az idei évre tervezett iPhone-ok megjelenési időpontjait. Ez egyáltalán nem lenne meglepő lépés azt figyelembe véve, hogy pillanatnyilag még az aktuális eszközöknek az előállítása is akadozik.

A legutóbbi információk szerint egyebek mellett olyan problémákat kell most megoldania az Apple-nek, hogy a kamerákhoz honnan szerez megfelelő mennyiségű optikát, mert a beszállítója a koronavírus miatt nagyon alacsony kihozatalra képes. És mivel a mostani eszközöknek a gyártása sem megy a megfelelő kapacitás mellett, az Apple drasztikus lépésekre szánhatja el magát.

A BofA az iPhone-ok ügyében konzultált egy olyan szakértővel, akinek kapcsolatai vannak az Apple beszállítói láncához tartozó szervezetekkel. És a szakember úgy látja, hogy az iPhone-ok megjelenési időpontját egészen komolyan átszabhatja a mostani helyzet. Az iPhone SE 2 néven emlegetett okostelefon, ami a mostaniaknál olcsóbb iPhone modellt takarja, akár több hónappal is az eredetileg tervezett megjelenést követően kerülhet majd forgalomba.

A beszámoló szerint az elérhetőbb árfekvésű iPhone mellett azok a modellek is csúszhatnak, amik csak az év második felében érkeznek a csúcsra, az iPhone 11 széria leváltására. Azok az okostelefonok, melyek már 5G hálózati modemmel is el lesznek látva, jelen kilátások mellett akár egy hónappal is csúszhatnak.

Galéria megnyitása

Őszre remélhetőleg a koronavírus-járvány már alábbhagy, jobb esetben pedig teljesen sikerül felszámolni, de a beszállítói lánc talán nem fogja teljesen kiheverni a dolgot időben. Az elemzők szerint az ellátási problémák biztosan hozzájárulhatnának az iPhone csúszásához, de a cupertinóiak más tényezővel is számolhatnak. Az Apple figyelembe veheti, hogy a kereslet sokkal alacsonyabb lenne pusztán a rossz piaci viszonyok miatt.

A minap számoltunk be arról, hogy a mobilok forgalma Kínában 45 százalékkal zuhant vissza, és az Apple készülékei iránti kereslet pedig 60 százalékot meghaladó mértékben esett ott. Minden bizonnyal más piacokon is érződik a koronavírus hatása, ha nem is ekkora mértékben. És az Apple pedig biztosan nem szeretné azt látni, hogy az olcsóbb iPhone a járvány miatt nem képes megfelelő szereplést mutatni.

Az Apple egy olyan eseményen jelentette volna be a költséghatékonyabb iPhone-t, amit március legvégére tervezett. De jelenleg elképzelhető, hogy ezt a bejelentést teljesen el fogja halasztani a vállalat a koronavírus okán. Már az USA néhány régiójában is korlátozzák a tömeges eseményeknek a rendezését.

Wamsi Mohan, a Bank of America elemzője szerint az Apple annak megfelelően tolhatja el az idei évre tervezett mobiloknak a rajtját, hogy a mostani termékeknek a gyártsa milyen ütemben áll majd helyre április és május folyamán.

A Bloomberg más elemzői vélekedéseket is összeszedett, és vannak olyan hangok, amik egyébként pozitívabbak. A Nomura Instinet szakembere úgy látja, hogy az előzetesen prognosztizáltnál gyorsabban regenerálódhat majd az Apple ellátói lánca. Bár nagy csapás érte a gyártókat, de vannak, akik jobban kezelik az ügyet, mint ahogy arra számítani lehetett korábban.

A BofA elemzésében arról nem esik szó, hogy az Apple más eszközeit hogyan érintheti majd az új koronavírus kitörés, valamint a kedvezőtlen piaci helyzet, de nem lenne meglepő, ha más termékek is csúsznának, ha az iPhone-ok nem tudnak időben jönni.

Az Apple részvényeinek az árfolyama a folyamatos negatív hírek mellett fokozatosan gyengült február második hetétől kezdve. És előre láthatólag a vállalat nem tudja majd tartani a negyedéves céljait sem, aminek a hatására még tovább süllyedhet az árfolyama – bár ezt talán fokozatosan előre beárazza a piac.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap