HoloFlex: rugalmas kijelző, ami térbeli megjelenítésre képes

A Queen's University az ACM CHI konferencián mutatta be az új fejlesztését.

HoloFlex: rugalmas kijelző, ami térbeli megjelenítésre képes

A hajlítható okostelefon állandó része az emberek jövőképének, de eddig nagyon nehezen halad a fejlődés ezen a fronton. Most azonban a kanadai Queen's University olyan készüléket alkotott, ami minden korábbi megoldást felülmúl, és nemcsak, hogy hajlékony, még térbeli megjelenítésre is képes.

A Human Media Lab részleg terméke a HoloFlex névre hallgat, és egyelőre csak kísérleti modellről van szó, de a Queen's University munkatársai dolgoznak azon is, hogy ezt a technológiát lehető legtöbb helyen fel tudják használni az emberek. Az elkészült okostelefonnál a szakemberek a flexibilitás mellett a térbeli megjelenítésre is nagy hangsúlyt fektettek. A HoloFlex két kiemelkedő képessége a vezérlésben össze lett hangolva, ami azt jelenti, hogy a készüléknél a rugalmasságot, valamint a térhatást kihasználva is lehetőség van különböző dolgok végrehajtására. A demonstráció során az Angry Birds játékban úgy lőtte ki az egyetem munkatársa a madarat, hogy összenyomta majd kiengedte az okostelefon széleit, egy másik bemutatóban pedig egy térben megjelenő 3D-s modell egyik „alkatrészét” (egy teáskanna fülét) illesztette pontosan a helyére a képernyő összehajlításával.

A flexibilis, holografikus megjelenítésre képes készülék az LG által gyártott P-OLED technológiás panelt használ. Ezt a technológiát láthattuk az LG G Flex és a G Flex 2 okostelefonokban Az egyetemen készített masina ugyanakkor sokkal hajlékonyabb már, mint a fent említett társai. A térbeli képek kirajzolása viszont már érdekesebbnek ígérkezik: az eszköz 12 pixelt felölelő blokkokat képes holografikusan megjeleníteni, mégpedig a speciális, 3D nyomtatással készülő rétegnek köszönhetően. A tervezők olyan felületet alakítottak ki, ahol gyakorlatilag több ezer lencse van egymás mellett (12 pixelenként), és így vetül ki a kép a kijelző fölé. A 6 hüvelykes szerkezet 1920 x 1080 képpontos felbontást alkalmaz alapjáraton, de mivel a térbeli képek megjelenítésénél több pixel ad ki egyetlen pontot, ilyenkor már csak 160 x 104-es felbontással lehet számolni. Szóval a 3D-ben testet öltő képek minősége egyelőre igencsak gyenge, de így is nagyszerű az eredmény, és ez a fejlesztés új távlatokat nyithat a jövőben.

A Human Media Lab által alkotott készülék valóban egy teljesen jól működő okostelefon. A kezdetleges burkolata alatt Qualcomm Snapdragon 810 központi chip tevékenykedik, szóval a Full HD kijelző tartalmának mozgatásával biztosan nem lesz gond – legfeljebb a túlmelegedéstől lehet tartani egy kicsit. Az előlapi kamerája is 3D képek létrehozására képes, így a videóhívások során a másik félnél egy HoloFlex telefonon térbeli kép jelenhet meg a partnerről. A prototípusban 2 GB-nyi rendszermemória lapul, az operációs rendszer szerepét pedig az Android 5.1 tölti be. A Lollipop ezúttal meglehetősen különös terepre tévedt, de minden bizonnyal ezt az akadályt is ügyesen fogja venni.

A Queens University munkatársai nem most először álltak a nyilvánosság elé rugalmas mobillal. Februárban például a ReFlex névre hallgató készüléket csodálhatta meg a nagyközönség, ami a mostaninál sokkal kezdetlegesebb formában, de már remek hajlékonyságról tett tanúbizonyságot. A ReFlex szintén egy LG által fejlesztett P-OLED technológiás panelt használt, csak az még 720p-s volt, és csak az Android 4.4 futott azon a masinán.

Arról nem beszéltek a fejlesztők az ACM CHI konferencián, hogy a Kaliforniában leleplezett fejlesztést vajon mikor láthatjuk viszont kereskedelmi forgalomba szánt termékekben, de persze a Queen’s University munkatársai nem is ezt a célt szem előtt tartva láttak neki a fejlesztésnek. A szakemberek szerint először a kutatók körében jelenhet meg az eszköz, a 3D modellezésben például ez nagyon jó szolgálatot tehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward