Hogyan változott az Android szegmentációja 2013-ban?

Ismét eltelt egy év az Android uralma alatt. Vegyük hát górcső alá, miként alakult a különböző változatok piaci részesedése.

Hogyan változott az Android szegmentációja 2013-ban?

A Google operációs rendszere továbbra is rendületlenül uralja az egész mobilpiacot, és az Androidot jellemző igen nagy szegmentáció 2013-ban is változatlan maradt. Sőt mi több, újabb Android kiadások kerültek képbe, így a helyzet némileg még tovább romolhatott volna, de szerencsére nem így történt.

2012 végén mért számok

Az Android szegmentációja persze még most is kardinális kérdés, de már közelről sem annyira rossz a helyez, mint ahogy azt 2012 végén láthattuk. Idén már jó ütemben kezdett növekedni az újabb kiadások részesedése, és egyre inkább háttérbe szorult a korábban nyomasztó fölénnyel rendelkező Android 2.3. A már 2012 decemberében is nagyon öregnek számító Gingerbread mostanra 21,2 százalékra zsugorodott össze, miután novembert követően csaknem 3%-kal csúszott visszább. Egy évvel korábban még 47,4 százalék volt a számlájára írható, ami bizony elég aggasztó volt az egész Androidra nézve. Az elmúlt időszakban kihullottak az induló rendszerek is, így az Android 2.2 FroYo a legrégebbi, aktívan használt Android kiadás – ennek a piaca kilencről, 1,3 %-ra zsugorodott össze. Időközben az Android 3.0 Honeycomb is a tönk szélére sodródott, és immáron több hónapja 0,1 százalékon stagnál a részesedése az aktív rendszerek tortájából. Ez a rendszer anno csak a táblagépeket vette célba, így nem csoda, hogy nem tudott komoly piacot szerezni magának.

A fejlesztők is hamar felismerték, hogy az Android kettéválasztása nem járható út, és az Android 4.0-nál visszatértek az egyetlen főverzióhoz, ezzel megelőzve a még nagyobb töredezettséget. Az Ice Cream Sandwich néven futó variáns 2012-ben magasan a második helyet birtokolta, és úgy festett, hogy ez lesz az, ami letaszítja a trónról az Android 2.3-at, ám nem így lett. Érdekes módon az Android 4.0 sosem tudta megelőzni a Gingerbreadet, mert együtt kezdtek el visszaesni 2013-ban. Jelenleg 16,9 százalékon van az ICS, míg egy éve 29,1-en állt.

Az idei év "sztárja" kétségtelenül a 2012 derekán útnak induló Jelly Bean, és annak minden újabb variánsa volt. Az Android 4.1-et, 4.2-t és 4.3-at egybefogó főverzió szép kort élt meg, és a sikerek sem maradtak el. Míg 2012 végén a sokadik helyen jegyezték a Jelly Bean nevét, összesen 10,2 százalékos résszel, addig idén már masszívan az élre állt. A decemberi kimutatások szerint 59,1%, vagyis csaknem az összes Androidos gép kétharmada használ valamilyen Jelly Beant. Ez pedig nagyon jó a fejlesztők szemszögéből nézve.

2013 végén mért számok

Vélhetően tehát nem lesz egyszerű dolga az idei év újoncául szolgáló Android 4.4 KitKatnek, de remélhetőleg a szegmentáció tovább fog csökkenni, és az eddigieknél jobban tud majd növekedni a 4.4. Az eredetileg Key Lime Pie név alatt fejlesztett KitKat októberben állt rajthoz, és az erős novemberi kezdést követően, most egy kicsit visszafogottabb növekedést tudott produkálni. Az első körben felmutatott 1,1 után, most már 1,4 százalékkal áll a sorban, megelőzve az Android 2.2 FroYot. Ha pedig a 2012-es év novemberében leleplezett variánshoz, az Android 4.2-höz hasonlítjuk, akkor némi javulás látszik a terjedésben. A második Jelly Bean verzió 2012 végére csak 1,2 százalékig jutott, és nagyjából ugyanannyi ideje volt elérnie ezt az eredményt.

Kíváncsian várjuk, hogy mit hozhat az idei év. Az elmúlt egy év tendenciáját figyelembe véve nem lenne meglepő, ha az Android 4.3 emelkedne vezető szerepbe, míg a listán a legnagyobb erősödét a KitKat (Android 4.4) mutathatja majd be 2014-ben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward