Hogy teljesítenek a csúcsmobilok jeges vízben?

A LinusTechTips megvizsgálta, hogy miként alakul a zászlóshajók teljesítménye levegőn, illetve akkor, ha hideg vízbe kerülnek.

Hogy teljesítenek a csúcsmobilok jeges vízben?

Napjainkban a csúcsmobilok melegednek, ezt szinte már általánosan ki lehet jelenteni. No de miként van hatással ez a melegedés a készülékek teljesítményére? Eddig legfeljebb egy-két mobilnál lehetett ilyen méréssel találkozni, de Linus Sebastian, a LinusTechTips YouTube csatorna tulajdonosa most összemért néhány fontos versenyzőt, hogy jobban utána járjon a dolognak.

Először is lássuk, hogyan alakult a mezőny. A teszt az iPhone 6s és a 6s Plus megjelenése kapcsán született meg, így az egyik résztvevő értelemszerűen az Apple csúcsgépe volt, egészen pontosan az iPhone 6s került megmérettetésre. Mellette felbukkant még a Snapdragon 810 túlmelegedési botrányát talán leginkább megszenvedő HTC One M9, illetve ugyanezzel a chippel (Qualcomm MSM8994) a ZTE Axon is. Górcső alá került még a Samsung Galaxy S6 Edge, melyben a 14 nm-es Exynos 7420 kapta a főszerepet, valamint az LG G4 is, ahol szándékosan „csak” a Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992) került elő, hogy elébe menjen a gyártó a gondoknak.

Az eredményeket a folyamatos tesztelés alatt a GeekBench szolgáltatta, a művelet egészen pontosan 10-10 percet vett igénybe szabad levegőn és hűtött környezetben is. Linus meglehetősen biztosra ment, és elég látványosan hűtötte le az okostelefonokat. Beletette a megmérettetés főszereplőit egy vízzel telített tálba (mindegyik védőzacskóba került előtte), majd pedig jeget öntött rájuk, hogy a lehető legjobban tudja azt garantálni, hogy a készülékek ne melegedjenek túl – és persze még nyomkodni is tudja őket.

Először levegőn futott neki a GeekBench-nek, és az eredmény a várakozásoknak megfelelően eléggé elszomorító lett. Nagyjából minden a papírforma szerint alakult, és mindkét Snapdragon 810 lapkának otthont adó okostelefon drasztikusan lelassult az idő előrehaladtával. A HTC One M9 esetében még a nekifutások között is jelentős szórások alakultak ki, szóval a tajvani zászlóshajó teljesítménye gyakorlatilag teljesen ingadozó. Az Axon a teszt elejétől a végéig nagyjából 33%-kal lassult, a One M9 pedig első körben a sebessége több mint felét bukta el. Sajnos a Samsung esetében sem lehetnek maradéktalanul boldogok a felhasználók, ugyanis az Exynos SoC, ami elvileg nem melegedik túl, szintén ingadozó teljesítményről tett tanúbizonyságot. Hibátlanul csak az LG G4 teljesítette a próbát, még az iPhone 6s is megbicsaklott egy kicsit.

Miután minden telefon jeges vízbe került, rögtön megváltozott a Snapdragon 810 chipet rejtő okostelefonok eredménye, és bizony a Galaxy S6 Edge-nek is jót tett a hűvös környezet. Az LG G4 természetesen ezúttal is megbízhatóan dolgozott, és így már az iPhone 6s sebességében sem volt semmilyen kitérő. A HTC One M9 hasonló teljesítményre volt képes, mint az LG csúcsmodellje, hiába van benne erősebb chip, de legalább így már nem ingadozott a produkciója, ami azért pozitívum a szabad levegőn nyújtott eredményei után. Azt viszont megemlítette Linus, hogy még így is szokatlanul meleg lett a tesztek végére a készülék. A ZTE Axon és a Samsung Galaxy S6 Edge még gyorsulni is tudott a hidegben, az Axon vélhetően folyamatosan hűlt le, és ennek tudható be, hogy a végére már az iPhone 6s "méltó" riválisa lett. A Samsung eszközében lévő Exynos 7420 lapka is gyorsult, így eléggé nagy lett a többiekkel szemben az előnye, mert egyébként is ez az éllovas. Viszont még a jeges vízben is ingadozott kicsit a sebessége.

A LinusTechTips megmérettetése nagyon jól tükrözi, hogy a csúcsgépek melegedése és teljesítménymozgása sokkal komolyabb probléma, mint azt sokan gondolják. A vizsgált ötösfogatból mindössze kettő olyan termék volt, amiknél a felhasználók jellemzően nem tapasztalhatnak szokatlan megingást, ez pedig az LG G4, és az iPhone 6s.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward