Hivatalosan is megjelent a Bluetooth 5

Az új Bluetooth szabvány jelentős kapacitásnövekedést hoz, és a hatótáv is a többszörösére nőtt.

Hivatalosan is megjelent a Bluetooth 5

Az új Bluetooth verzió megjelenésével kapcsolatos változások megismerését a névadásnál kell kezdenünk. Korábban a Bluetooth Special Interest Group (SIG) tizedes tagolású verziószámokat használt a Bluetooth generációk azonosítására, most viszont már nem a Bluetooth 5.0, hanem simán a Bluetooth 5 érkezéséről számolhatunk be.

A soron következő Bluetooth generáció szinte minden téren komoly fejlődést fog hozni. A Bluetooth SIG elmondása szerint az újítással szignifikánsan növekedik majd a hatótávolság, a sebesség és az üzenetszórási kapacitás is. De persze az energiahatékonyságra is jó hatással lesz.

A Bluetooth kapcsolat jellegzetességeit számba véve valószínűleg sokan azonnal rávágnák, hogy kicsi, 10 méteres hatótáv. Ez a berögződés igazából már manapság sem teljesen állja meg a helyét, a Bluetooth 5 esetében pedig teljesen el lehet, illetve el kell ezt felejteni. A Bluetooth SIG hivatalos közleménye megerősíti azt a korábbi pletykát, miszerint a frissen érkező Bluetooth szabvány esetében a szakembereknek sikerült a négyszeresére növelni a hatótávolságot. Sajnos azt nem árulta el a Bluetooth SIG, hogy pontosabban kifejezve mire is számíthatunk, vagy, hogy mi szolgált egyáltalán a viszonyítás alapjának. Persze legrosszabb esetben is legalább 40 méterig bírni fogja a „jövő” Bluetooth kapcsolata, ami nagyon szép eredmény már.

A korábban erősen limitált hatótávolság mellett az átviteli sebesség is növekedett. Ez akkor jöhet majd jól, ha nagyobb adatok mozgatására fog sor kerülni, azonban a Bluetooth SIG a mostani bejelentésében erre nem igazán tért ki, jól látszik ebből, hogy egyáltalán nem ez a fő csapásirány a Bluetooth 5-nél. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az adatszórás kapacitásának növelése, ilyen téren a korábbi Bluetooth szabványhoz képest 800 százalékos előrelépés történt. Ennek köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabban tudják majd a készülékek kezelni a kapcsolódó eszközöket, amire szükség is lesz az IoT beköszöntésével, mikor négyzetes sebességgel kezd sokszorozódni a Bluetooth-t alkalmazó megoldások száma mindenfelé, legyen szó akár az ember lakásáról, vagy például egy bevásárlóközpontról. A fent említettek mellett a Bluetooth 5 a fogyasztásra is jó hatással lesz persze. Az alacsony energiaigény egy ideje már fontos alappillére a Bluetooth-nak, és a jövőben sem fog ez változni.

A Bluetooth 5 tehát bőven kivenné a részét az IoT-ból. A Bluetooth SIG munkatársai elmondták, hogy az újdonság kiváló lehetőséget biztos az úgynevezett beaconök és a lokációval kapcsolatos megoldások számára, de ezeken felül egy sor egyéb közvetlen kapcsolatot igénylő szolgáltatás is kamatoztathatja a képességeit. A Bluetooth 5 közbenjárásával még jobb IoT élmény hozható majd létre. (Az ABI Research munkatársa szerint 2020-ra 371 millió beacon fog használni Bluetooth kapcsolatot.)

A jövőben a Bluetooth 5 sokkal nagyobb szerepet kaphat a különböző okoskütyükben, amikből pedig egészen biztos, hogy nem lesz hiány. Az új szabvány olyan eszközöket is meghódíthat, amik korábban, a Bluetooth 4.x határai miatt inkább Wi-Fi kapcsolatot használtak. Okosórák, okostelefonok, hordozható hangszórók, okosotthonba szánt villanykörték, kapcsolódó kamerák, fejhallgatók és egyéb termékek tucatjai lelhetik majd örömüket a Bluetooth 5 egyik-másik fejlesztésében. A Bluetooth SIG-nek pillanatnyilag kb. 30 ezer partnere van, és az együttműködő vállalatok száma jelentőse nőhet majd az új generációs Bluetooth-nak köszönhetően.

A Bluetooth 5 felbukkanása ugyanakkor még egy kicsit odébb van. A Bluetooth SIG beszámolója szerint valamikor az év legvégén, vagy 2017 elején fognak ezzel befutni kész eszközökkel – vélhetően akkor tudhatunk majd meg részletesebb információkat is vele kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward