Hivatalosan is megérkezett a Galaxy J1

A Samsung új okostelefonja kétféle változatban lesz elérhető, és a belépőszintet erősíti.

Hivatalosan is megérkezett a Galaxy J1

A Samsung új elnevezési sémát alakít ki magának, hogy ezzel tegye átláthatóbbá a kínálatát. A Galaxy A modellek tavaly év végén kezdtek szállingózni, majd a CES ideje alatt bemutatkoztak Malajziában a Galaxy E szériás megoldások, most pedig már a Galaxy J termékcsalád első tagját üdvözölhetjük.

A Galaxy A és E okostelefonok eléggé közel álltak egymáshoz a képességeiket figyelembe véve, a mostani alanyunk viszont jócskán elmarad az említettektől. A Galaxy J1 a belépőszinten próbál majd érvényesülni a specifikációja alapján. Az eszköz egy 4,3 hüvelykes TFT megjelenítővel lett ellátva, ami 800 x 480-as felbontással dolgozik. A Samsung azt nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eljárást alkalmaz az újdonság panelje, de elképzelhető, hogy itt már nélkülözni kell az IPS technológia pozitívumait. A mobilon a TouchWiz Essence felhasználói felület rajzolódik ki, amit a Samsung mérnökei az Android 4.4 KitKat operációs rendszerre húztak rá. A saját tervezésű felülettel sok érdekes funkció is bekerült a Galaxy J1 tarsolyába, az előlapi kamerához kapcsolódó alkalmazás például felismeri majd a kézmozdulatokat, így egyszerű lesz az exponálást indítani akár távolabbról is. A szelfik készítéséről egy 2 megapixeles kamera hivatott gondoskodni, ami ha nem is fog kiemelkedő minőséget produkálni, már viszonylag jó lesz ebben a feladatkörben is a videóhívások bonyolítása mellett. A főkamera 5 MPixeles lett, és egy LED-es villanó is társul mellé, így rosszabb fényviszonyoknál is érdemben munkára lehet majd fogni. Videózásnál 720p támogatást fog nyújtani.

A gépezetben egy Spreadtrum lapka kapta meg a főszerepet, amihez mindössze 512 MB-nyi rendszermemória társul. Ennyi RAM manapság csak a legalapvetőbb alkalmazások futtatására alkalmas az Android mellett, de szerény környezetben azért jól boldogulhat. Nem mellesleg a központi chip sem lesz éppen egy „bika”, mindössze két Cortex-A7 mag dolgozik benne legfeljebb 1,2 GHz-es órajelen, egy Mali-400 grafikus feldolgozó egység társasságában. A felhasználóknak mindössze 4 GB-nyi tárhelyet kell majd alapból beosztania, de persze bővíthető a készülék memóriakártyával – ráadásul ilyen tekintetben igencsak magasra tette a lécet a Samsung, hiszen akár 128 GB-os microSDXC-vel is megbirkózik a Galaxy J. A kapcsolati lehetőségek tárházában megvan a 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel, a Bluetooth 4.0 modul, az A-GPS vevő, mely a GLONASS műholdakkal is kommunikál, sőt még FM rádióval is felvértezték a tervezők a gépet. A hálózati modem azonban csak 3G HDSPA+ támogatással szolgál, ez annyit tesz, hogy maximum 21 Mbps-os letöltési sebesség érhető el vele.

A Galaxy J1 keretének vonalvezetése ugyan még emlékeztet valamelyest a Galaxy Alphával bevezetett dizájnra, de azért itt már újra előtérbe kerültek a régi jellemzők, olcsóbb alkotóelemek. A 8,9 milliméteres okostelefon 122 grammot nyom. A színfalak mögött egy 1850 mAh-s kapacitású akkumulátor tűnik fel, ami a belépőszinten átlagos üzemidőt garantálhat. A vállalat által közölt adatok szerint a masina egy feltöltéssel 9 órányi telefonálásra vagy 12 órán át tartó internetezésre (Wi-Fi) biztosít lehetőséget. Amennyiben már fogytán vannak a tartalékai, vagy csak simán úgy számol a felhasználó, hogy akár napokig is töltési lehetőség nélkül kell bírnia a telefonnak, az Ultra Power Saving mód jelentheti a megoldást. Ennek az aktiválását követően a rendszer minden erejével azon lesz, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsa a fogyasztást, ennek érdekében egyebek mellett kikapcsolja például a vezeték nélküli kapcsolati lehetőségeket (3G/BT/WiFi).

A Samsung Galaxy J1 megjelenésével kapcsolatosan egyelőre a vállalat semmit nem árult el, a rajt időpontját és a kiskereskedelmi árát is homály fedi. Várhatóan egyébként Malajziában kerülhet elsőként a boltok polcaira, mert a Samsung maláj oldalán már fent van.

Zárásul itt még ki kell térni egy érdekességre. Állítólag a Galaxy J1 megvásárolható lesz egy és két SIM-es kivitelben is, a mostani specifikáció pedig utóbbira vonatkozik. A pletykák szerint azonban az egy SIM-es változat jóval komolyabb teljesítményt szállíthat. Az extra hálózati kártyától való megfosztást követően egy Marvell PXA1908 kerülhet a készülékbe. Ez a központi chip négy Cortex-A53 magot vonultat fel, emellett pedig egy Vivante GC7000UL grafikus processzor munkálkodik benne. Továbbá itt elvileg megoldották a rettentően szűkös rendszermemória kérdését is, ugyanis ennél a modellnél már valószínűleg 1 GB-tal számolhatnak az érdeklődők. Erről a változatról egyelőre hivatalosan nem számolt be a Samsung, de több kiszivárgott információ is napvilágot látott róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward