Hivatalosan is elrajtolt a Brazos 2.0

Az AMD Brazos 2.0-s platformjáról korábban már írtunk, ám az újdonság most végre hivatalosan is elrajtolt.

Hivatalosan is elrajtolt a Brazos 2.0

A 2012-es AMD E sorozatú APU egységek, amelyek Brazos 2.0-s APU néven is ismertek, mától végre hivatalosan is elrajtoltak, igaz, érkezésüket felemás érzésekkel fogadhatjuk, hiszen esetükben eget rengető újításokra nem számíthatunk - ahogy azt korábbi hírünkben már megírtuk.

Kétségtelen tény, hogy a Brazos platform az AMD számára egy komoly sikertörténet, aminek főleg a feltörekvő piacokon van nagy jelentősége. A platform összességében felülmúlja az Intel Atom alapú platformjainak teljesítményét, ezzel együtt pedig olcsón is gyártható. Az AMD eddig több, mint 30 millió egységet szállított le és a piacon jelenleg több, mint 160 féle dizájnnal ellátott Brazos alapú megoldás áll a felhasználók rendelkezésére.

Úgy tűnik, hogy a gyártónál a siker láttán egy kissé visszavettek a tempóból, már ami az újítások bevezetését illeti, ugyanis a Brazos 2.0-s APU egységek ugyanazokon az alapokon nyugszanak, mint jelenleg is forgalomban lévő első generációs társaik. Az újdonságok között ezúttal C sorozatú modell nincs, csak két darab Zacate sorozatú megoldás, az E2-1800 és az E1-1200. Előbbi 50 MHz-cel magasabb CPU órajelével az E-450-es APU helyét veszi át, míg utóbbi az E300 helyére érkezik és elődjénél 100 MHz-cel magasabb CPU órajelet kínál.

GPU fronton persze az órajel-emelésen kívül egyéb módosítások is vannak: a gyártó a Radeon HD 6310-es és Radeon HD 6320-as videó vezérlőket átnevezte, így azok az újdonságoknál már Radeon HD 7310-es és Radeon HD 7340-es típusjelzés alatt futnak. Az E1-1200 esetében az E-300-hoz képest 12 MHz-es GPU órajel emelést láthatunk, ezzel szemben az E2-1800 alap órajel tekintetében 3%-kal, Turbo órajel tekintetében pedig 13%-kal gyorsabb, mint E-450-es társa.

Az integrált videó vezérlők átnevezése egyébként nem tűnik túl szerencsés megoldásnak, hiszen az új APU egységekben lapuló Radeon HD 7000-es sorozatúnak titulált IGP-k nincsenek rokonságban a valódi Radeon HD 7000-es sorozatú videó vezérlőkkel, ugyanis a termékek 80 shadert tartalmazó GPU-jának gyökere a Radeon HD 5000-es sorozatig nyúlik vissza. Az átnevezett GPU-k esetében DirectX 11-es és OpenCL 1.1-es támogatás áll rendelkezésre és a CPU magok teljesítményét elnézve ezeknél az integrált videó vezérlőknél nem is igazán szükséges erősebb GPU-val ellátni a Brazos alapú megoldásokat. Az újdonságok a felsoroltak mellett a Steady Video és a Quick Stream technológiákat is támogatják. Előbbi, azaz a Steady Video legfrissebb kiadása csak az E2-1800 esetében érhető el.

Ugyan a Brazos 2.0-s APU egységek elődeikhez képest sok újítást nem kínálnak, a Fusion Controller Hub esetében már találkozhatunk néhány hasznos fejlesztéssel. A Hudson-M3L, illetve A68M néven emlegetett vezérlő két USB 3.0-s porttal érkezik és natív támogatást kínál az SD memóriakártya-olvasók számára. Az FCH ezzel együtt energia hatékonyság tekintetében is fejlődött: az A50M-el ellentétben az A68M üresjáratban már 950 mW helyett 750 mW-tal is beéri.

Az alacsonyabb üresjárati fogyasztásnak köszönhetően az új APU egységek esetében a velük felszerelt noteszgépeknél növekszik az akkumulátor idő: az E-300-as és E-450-es modellekhez képest az E1-1200-as és E2-1800-as Brazos 2.0-s APU egységeknél üresjáratban 5%-kal hosszabb akkumulátoridő érhető el.

A Brazos 2.0-s újdonságok hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward