Hivatalos: Visszatérhetnek a Nokia okostelefonok, ha...

...ha a vállalat talál egy olyan partnert, aki megbízható és jó hátteret nyújt ehhez. Arra egyelőre nincs esély, hogy újra önálló gyártóként tűnjön fel a cég.

Hivatalos: Visszatérhetnek a Nokia okostelefonok, ha...

Elképesztően sok pletyka kering azzal kapcsolatban, hogy a Nokia visszatérhet az okostelefonok piacára, éppen ezért a vállalat úgy érezte, hogy ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Hivatalos sajtóközleményt adtak ki a finnek arra vonatkozóan, hogy mi is az ő álláspontjuk jelenleg ebben a kérdésben.

Ahogy azt már korábban is kijelentette a vállalat, az elkövetkezendő években biztosan nem fog önállóan eszközök fejlesztésébe és gyártásába kezdeni, ezek a híresztelések teljesen alaptalanok. Sőt mi több, kereskedelmi forgalomba szánt okostelefonok forgalmazásával sem kívánnak foglalkozni, azonban amennyiben találnak megfelelő társat, akkor a márkanév újra felbukkanhat a boltok polcain.

A Nokia teljesen megérti, hogy a rendkívül sikeres múlt miatt rengetegen visszavárják, hiszen 14 éven át töltött be vezető szerepet a szegmensben, de szeretné, ha az emberek megértenék, hogy a dolgok megváltoztak. Az okostelefonos visszatérés kérdése jelenleg sokkal komplikáltabb, mint azt sokan gondolhatják. 2014-ben, mikor a Microsoft rátette a kezét a Nokia Devices & Services részlegére, akkor valóban mindent vitt magával a redmondi alakulat. A Microsoft fennhatósága alá kerültek a hatalmas gyárak az utolsó csavarig, valamint az értékesítési és a forgalmazói csatornák is, mindezek pedig elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a Nokia önállóan visszatérjen. Ez tehát nem járható út.

Mindazonáltal a Nokia sem veti el annak a lehetőségét, hogy olyan okostelefonok kerüljenek a boltok polcaira, amelyeken a szebb napokat is megélt márkajelzés található. Erre a márkalicencelés ad módot, ami egyáltalán nem áll távol a finnektől, a Foxconn máris készíthet így tabletet – ennek köszönhetően született meg például az N1. A Nokia szerencsére kijelentette, hogy semmi esetre sem adná a nevét olyan termékhez, amihez valójában abszolút semmi köze nincs, és nem is üti meg az elvárt minőségi szintet. A kiválasztott partnernek megfelelő gyártással, értékesítéssel, marketinggel és persze vásárlótámogatással kell rendelkezni a termékekhez.

Nokia N1

Mivel a Foxconn már eleve használhatja más gépeknél a Nokia nevét, nem lenne meglepő, ha az okostelefonok iránt is érdeklődést mutatna. A finnek szeretnének szorosan együttműködni a jövendőbeli partnerükkel, és mindenképpen beleszólnának a készülék tervezésébe a felhasznált technológiákat és a kivitelezést tekintve is. Ilyen módon készülhetnének el a jövő Nokia okostelefonjai. Erre 2016 negyedik negyedéve előtt azonban biztosan nem kerülhet sor, ugyanis a Nokia és a Microsoft között köttetett megállapodásnak 2014-ben ez a feltétel is a része volt. Tehát az elkövetkezendő egy éven belül senki ne számítson arra, hogy új Nokia márkajelzéssel ellátott okostelefonnal találkozik, az viszont nem kizárt a vállalat közleménye alapján, hogy a 2016-os karácsonyt egyesek már ilyen mobil bontogatása mellett ünnepelhetik.

Napjainkban egyébként a Nokia legalább olyan elfoglalt, mint a mobilos korszakában volt, csak éppenséggel most más területekre koncentrál. A vállalat szakemberei rendkívül sok hálózati infrastruktúrán dolgoznak világszerte, a helymeghatározás és a térképészet is előtérben van, továbbá az egyéb technológia fejlesztések és licencelések is kiemelendőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward