Shop menü

HIVATALOS TESZTEREDMÉNYEKET ADOTT KI A QUALCOMM A SNAPDRAGON 8 GEN 3-RÓL

A vállalat büszke arra, hogy mennyire komoly teljesítményt tud diktálni az újdonság, és valóban sikerül még az Apple A17 Prót is számos esetben leköröznie.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hivatalos teszteredményeket adott ki a Qualcomm a Snapdragon 8 Gen 3-ról

A Snapdragon 8 Gen 3 az első olyan rendszerchip, ami már képes 2 millió feletti pontszámot produkálni az AnTuTu alatt.

A Qualcomm most jelentette be a mobilos Snapdragon széria új csúcsragadozóját, és annyira magabiztos azt illetően, hogy a teljesítménye kiemelkedő lett a lapkának, hogy hivatalos teszteket villantott. Egy külön videót készített a cég, amiben összefoglalta egy sor különböző szintetikus alkalmazásban elért pontszámokat.

Galéria megnyitása

A vállalat a jelek szerint külön ügyelt arra, hogy minél átfogóbb képet adjon arról, hogy a Snapdragon 8 Gen 3 mennyire komoly tempóra képes. Számos különböző program előkerült a tesztpadon. A Qualcomm nemcsak a felhasználóknak szeretne villantani, hanem ezt valószínűleg üzenetnek szánja a konkurencia felé. Az Apple az előző hónapban állt elő az A17 Pro rendszerchippel az iPhone 15 Pro modellek keretei között, a MediaTek pedig a következő hónapban fogja leleplezni a Dimensity 9300-at, ami szintén hozza például a 2 milliós AnTuTu eredményt, de ez valószínűleg nem lesz elég.

A Snapdragon 8 Gen 3 a legtöbbször emlegetett teljesítménymérő alkalmazás keretei között 2 134 955 pontot hozott össze átlagosan, míg a Dimensity 9300 kapcsán ennél nagyjából 100 ezer ponttal szerényebb adat szivárgott ki a napokban. A Qualcomm három mérést is bemutatott, hogy jelezze, stabilan tudja a csúcstempót tartani az újdonság, és tényleg csak hajszálnyi különbségek voltak a különböző körök között.

Galéria megnyitása

Eddig az androidos csúcsmobilok 1,5-1,6 millió pont közötti eredményeket tudtak felmutatni, és mivel az AnTuTu egy átfogó tesztet készít, így ebben az esetben azt láthatjuk, hogy az egész lapka elég stabilan fogja a magasabb tempót biztosítani, közel 40%-os gyorsulásról beszélhetünk éves szinten. Még azt is lehet látni, hogy a végére 42 fokos lett a rendszerchip, ami teljesen átlagosnak tekinthető.

A Geekbench keretei között a Snapdragon 8 Gen 3 processzora 2325 pontot hozott átlagosan, ebben az esetben is háromszor mérte meg a tempót a Qualcomm. A Snapdragon 8+ Gen 2 ezzel szemben 2000 pont körül, de inkább alatta megállt eddig, szóval itt is egy közel 20%-os tempóelőnyről beszélhetünk. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy egy magon továbbra is az Apple az úr, még az A16 Bionic is 2600 pont fölé megy, az új A17 Pro pedig már 2925 pontot produkál.

Az összes processzormag mozgósítását követően a Snapdragon 8 Gen 3 már megelőzi az A17 Prót a Geekbench alatt, ami azért egy nagy szó, mert ilyenre még eddig sosem volt példa.

A Geekbench tesztjét az Apple eddig mindig stabilan hozta az Androidot használó csúcsmodellek előtt. Az A16 Bionic masszívan megelőzte a Snapdragon 8+ Gen 2-t, most viszont már más a helyzet. A három teszt átlagából 7488 pontot hozott össze a Snapdragon 8 Gen 3, míg az Apple A17 Pro általában 7250 pont környékén teljesít. Itt óriási a generációs előrelépés a Qualcommnál, mivel eddig alig tudtak 5000 pont fölé menni a Snapdragon 8+ Gen 2 chipek. Nagyjából 45%-os gyorsulásról beszélhetünk ezen a ponton.

Galéria megnyitása

A legtöbbször ezeket a teszteket szokták kiemelni, nem véletlen, hogy a Qualcomm is ezekre fókuszált. De előkerült még például a PC Mark is, ahol sikerült az újdonságnak 21 ezer pont fölé kerekednie, ezen a téren nagyjából 3000 pontot sikerül rávernie a Snapdragon 8+ Gen 2-re.

Ezzel pedig még mindig nem ért véget, mert a GFXBench is előkerült, ahol például az Aztec Ruins Vulkan teszt alatt, Quad HD felbontást használva 93-96 FPS közötti eredményeket ért el a Qualcomm friss reménysége, miközben az elődje 65 pont környéként mozgott. Szóval a GPU-nál is mérhető a nagy javulás, amiről a vállalat a bemutató során beszélt. A 3Dmark WildLife és ennek Extreme verzióinál eddig 23 és 82 FPS-ről beszélhettünk, a Snapdragon 8 Gen 3 viszont már 33 és 115 FPS-t tud felmutatni.

Galéria megnyitása

Egyebek mellett előkerült az AIMark teszt is, ami a lapka mesterséges intelligencia feladatokban nyújtott teljesítményét próbálja felmérni. Ebben a Snapdragon 8 Gen 2 is nagyon jó volt már, 158 ezer pontot hozott össze. De nem meglepő módon a Snapdragon 8 Gen 3 alaposan rápakol erre, és már átlagosan kb. 239 ezer pontot produkál. Még több tesztet is lefuttatott a Qualcomm a friss zászlóshajóval a fejlesztői készüléken. Az alábbi videóban lehet ezeket végignézni, ha valakit a legapróbb részletek is érdekelnek.

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 rendszerchip rengeteg okostelefonba fog bekerülni a következő egy évben, és valószínűleg még azt követően is. Sorra jelentik be a gyártók, hogy mely jövőben érkező mobiljukban lesz jelen ez a lapka, és a Xiaomi veszi elsőként használatba a 14 szériával.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére