Hivatalos: Megvásárolja a Nokia egy részét a Microsoft

Az üzlet már régóta érett. A Nokia mobileszközökért és szolgáltatásokért felelős részlege a Microsoft kezébe került.

Hivatalos: Megvásárolja a Nokia egy részét a Microsoft

Anno a Google kinézte és megvásárolta magának a Motorolát miközben a Nokia is új tulajdonost keresett, így nem kellett több a pletykagyártóknak, hogy a Microsoftot összehozzák a finnekkel. Annak ellenére, hogy meredeknek tűnt eleinte az ötlet, mostanra valósággá vált. Immáron hivatalosan is a Microsoft kezébe került a Nokia általuk érdekesnek vélt, mobilos részlege.

Az ügylet során a készülékek gyártása és a szolgáltatások cseréltek gazdát (legalábbis virtuálisan, mert a Microsoft valószínűleg nem szeretne belenyúlni az egyre jobban működő gépezetbe radikálisan). Ezekkel együtt pedig a finnek fontosabb szabadalmai - beleértve a térképekkel kapcsolatosakat - is a redmondi konszernhez kerültek át. A Nokia név pedig bizony jó sokáig fenn fog maradni, ugyanis ennek a használatára vonatkozóan is szigorú feltételeket szabtak.

A segítség mindkét oldalon elkél.

A Nokia felvásárlása nem csak azért volt kézenfekvő, mert ők készítik a legpatinásabb Windows Phone rendszert futtató okostelefonokat, hanem azért is, mert most elképesztően alacsony áron juthattak hozzá. A Microsoft számára a Nokia fontosabb divízióinak átvétele mindösszesen 5,44 milliárd euróba fájt. Emlékezzünk csak vissza, a sokkal rosszabb helyzetben levő Motorola a Google pénztárcájából 12,5 milliárd dollárt húzott ki tavaly, ami euróba átszámítva 9,5 milliárdot jelent. Külön-külön a szoftveróriás 3,79 és 1,65 milliárdos összeget fizetett azért a két területért, melyben érdekeltségük van. A Nokia birtokában vélhetően nincs olyan gigantikus szabadalmi portfólió, ami a Motorolánál volt, így a szellemi tulajdonok értek kevesebbet, vagyis értelemszerűen az eszközök kerültek 3,79 milliárd euróba, és a szolgáltatásokért adtak ki további 1,65 milliárdot.

Az akvizíció akadálymentesen zajlik egyelőre. Természetesen mindkét fél igazgatótanácsa jóváhagyta, de ne feledjük, hogy erre még az illetékes szabályozó szerveknek is rá kell bólintaniuk, és azért némi beleszólása a Nokia részvényeseinek is lehet a dolgokba. Vélhetően egyébként a továbbiakban sem fognak akadályok gördülni a két cég elé. Ezek után a megmaradt Nokia három részlegből épül majd fel: náluk maradnak az informatikai és hálózati infrastruktúrák, a HERE térkép és az Advanced Technologies, melynek feladatai a licencelésre és a fejlesztésekre terjednek ki. Igen, jól olvasták, a HERE-t nem adja ki a kezéből a Nokia a többi szolgáltatással (annak ellenére, hogy a Microsoft a szükséges szabadalmakat erre vonatkozóan is megkapta), helyette a tervek szerint négy éves licenc szerződést fognak ennek a használatára kötni a Microsofttal.

A két piaci óriás közötti üzlet végeredményeképpen elképesztő mennyiségű dolgozó fog "munkahelyet cserélni". Összesen nagyjából 32 ezer főre becsülik azoknak a számát, akik a Nokia adott területein tevékenykednek jelenleg. Ezek közül 4700-ra tehető azoknak a száma, akik az anyaországban segítik a vállalatot, és 18300-an vannak azok, akik közvetve vagy közvetlenül, de a gyártásban vesznek részt. A Nokia jelenlegi vezérigazgatója, Stephen Elop ezzel együtt visszalép a vezérigazgatói posztról, és átigazol a Microsofthoz, ahol a vállalat eszközökért felelős csapatának lesz a vezetője - ellentétben azokkal a várakozásokkal, hogy Steve Ballmert váltja (legalábbis egyelőre erről nincs szó). A Nokia élére pedig Risto Siilasmaa kerül majd, de egyelőre csak ideiglenesen, tehát elképzelhető, hogy lesz még szerepcsere a közeljövőben a vezérigazgatói pozícióban. Elop esetében a váltás nem jelent ismeretlen vizekre evezést, ugyanis ő 2008 és 2010 között már volt a Microsoft alkalmazottja.

A megállapodás végére nem mostanában fog pont kerülni a fentebb említett "akadályok" miatt. A szakértők úgy számolnak, hogy valamikor 2014 első negyedévében zárulhat le minden szükséges vizsgálat és engedélyeztetés, addig pedig még rengeteg kötelező kört kell lefutni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward