Hivatalos: március 21-én tart bemutatót az Apple

A vállalat előre láthatólag a friss hardverekre fogja helyezni a hangsúlyt, de talán szoftveres újdonságokkal is számolhatunk.

Hivatalos: március 21-én tart bemutatót az Apple

Az Apple általában a Google-höz hasonlóan jó előre el szokta árulni, hogy mikor lesz a vállalat következő nagyszabású rendezvénye, ám ezúttal szinte az utolsó pillanatig kivárt. Több időpont is szóba került az elmúlt hetekben, eleinte úgy vélték az szaklapok, hogy március 15-én lehet a bemutató napja, majd március 22-re gondolt mindenki, de végül a 21-i időpont lett a befutó.

A tavaszi rendezvénynek nem kerített extra helyszínt a cupertinói alakulat, az Apple Campusra várják az érdeklődőket. Akik nem tudják a helyszínen követni a legfrissebb mozzanatokat – és minden bizonnyal elég népes táborról beszélhetünk itt –, azok videóstreamen keresztül figyelhetik a bemutatót. Magyar idő szerint este hét órakor lesz az esemény, szóval minden Apple rajongónak megvan erre a napra az esti programja; a rendezvény akár közel két órásra is nyúlhat, ha a legutóbbi Apple bemutatókat vesszük alapul. A közkincsé tett meghívó természetesen semmit nem árul el azzal kapcsolatban, hogy mire is van kilátás, de a „Let us loop you in.” szlogenből néhányan arra következtetnek, hogy egyebek mellett új szíjakat kaphat az Apple Watch. No, de lássuk részletesebben, hogy pontosan milyen újdonságok érkezésére számíthat a közönség.

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen az új iPhone modellt övezi, ami a legtöbb pletyka szerint iPhone 5se, vagy egyszerűen csak iPhone SE néven futhat be. Ez az okostelefon az eddigi leírások és kiszivárgott információk szerint nagyon hasonlít majd az iPhone 5s-re, viszont a hardver egy komolyabb frissítésen eshetett át. Az új mobil lényege abban rejlik, hogy kicsi, mindössze 4 hüvelykes lesz a kijelzője. Sok vásárló vár még mindig egy igazán mini okostelefonra, és végre az Apple megadhatja az érdeklődőknek azt, amit szeretnének; a 4 colos iPhone kompaktabb lesz a Sony Xperia Compact modelleknél is, amik eddig a legjobb „miniknek” számítottak. Az új apróság már egy Apple A9 vagy A8 központi chipet szállíthat, és az iPhone 6 vagy 6s kamerarendszere kerülhet bele. A sok találgatásból egy valami nevezhető biztosnak, méghozzá az NFC chip megléte, ugyanis a kulcsfontosságú Apple Pay szolgáltatással mindenképpen kompatibilisnek kell lennie.

A másik komolyabb hardveres újdonság a 12,9 hüvelykes megjelenítővel ellátott iPad Pro kisebb kivitele lehet. Több forrás is tudni véli ugyanis, hogy az Apple gőzerővel dolgozik azon, hogy egy olyan iPaddel rukkoljon elő, ami az iPad Pro újításait tartalmazza 9,7 colon, az iPad Air méretében. Ez a készülék például a jobb hangzás biztosítása érdekében már négy hangszóróval kerülhet bevetésre, a keretén pedig ott lehet a Smart Connector, amellyel egyebek mellett hardveres billentyűzetet lehet hozzá csatlakoztatni, és állítólag a főkamera mellett felbukkanhat egy LED-es segédfény. Előre láthatólag az Apple Watch rajongói sem fognak újdonság nélkül maradni, azonban arra vajmi kevés az esély, hogy új okosóra kerüljön a reflektorfénybe. Ahogy azt már fentebb említettük, a bemutató szlogenje talán arra utal, hogy új szíjakat fog kapni a készülék, ezzel pedig nemcsak az új vásárlóknak kedvezhet az Apple, hanem a már meglévő tulajdonosoknak is.

Néhányan szoftveres újdonságokra is számítanak, de semmilyen nagyobb volumenű dologra nincs kilátás ilyen tekintetben. Egyes feltételezések szerint a március 21-i eseményen lehullhat a lepel az iOS 9.3-ról, amelyet egy ideje már a bétatesztelők nyüstölnek a hibák után kutatva – jelenleg az ötödik bétájánál tart ez a kiadás. A másik szoftveres újdonság pedig az OS X 10.12 lehet, amelynek az érkezése szintén hetek óta nagy várakozás övez – valójában sokkal valószínűbb az OS X 10.11.4 érkezése. A Fuji kódnevű Mac OS X hozhatja el a Sirit az Apple személyi számítógépeire, cserélődhet a fájlrendszert a HFS+-ra, és néhány felvetés szerint képes lesz futtatni a Swift applikációkat. Végül még a watchOS friss kiadását (2.2) is kilátásba lehet helyezni, de jelentősebb horderejű újítással nem érdemes számolni.

Az Apple idén még egy nagyszabású rendezvényt még biztosan tartani fog, amire az eddigi trendek alapján valamikor júniusban kerül majd sor. Rendszeres olvasóink minden bizonnyal már tudják, hogy mire kell itt gondolni, igen, az Apple rendszerint ebben a hónapban tartja az évenként megrendezésre kerülő WWDC-t (Worldwide Developers Conference), ahol nagy valószínűséggel a következő iOS operációs rendszer lesz a főszereplő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward