Shop menü

HIVATALOS INFORMÁCIÓK A METEOR LAKE PROCESSZOROKKAL KAPCSOLATBAN, EGYENESEN AZ INTELTŐL

Néhány bizalmas dokumentum címe eléggé sokat elárul azzal kapcsolatban, mire számíthatunk a Meteor Lake processzorok esetében, már ami az egyes tulajdonságaikat illeti.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hivatalos információk a Meteor Lake processzorokkal kapcsolatban, egyenesen az Inteltől

Az Intel illetékesei már korábban is beszéltek a Meteor Lake kódnévre keresztelt fejlesztésről, ám nemrégiben újabb információkra derült fény, hála annak, hogy a rejtett dokumentumok címei felbukkantak a publikusan is elérhető weboldal-térkép forráskódjában, ezek pedig elég sok érdekességet tartalmaznak, ahogy az a lentiekből is kiderül.

Galéria megnyitása

A ComputerBase munkatársai figyeltek fel arra, hogy az Intel weboldal térképe több bizalmas dokumentum címét is tartalmazza bizonyos linkek formájában. A beszédes dokumentum-nevekből megerősítést nyert, hogy az LGA-1851-es processzorfoglalat lesz a következő a sorban az LGA-1700 után, ezt pedig egyebek mellett a Meteor Lake-S processzorokhoz is használják majd. Az egyelőre nem nyert megerősítést, hogy az Arrow Lake-S processzorok is ugyanebbe a processzorfoglalatba illeszkednek-e, de az eddigi pletykák alapján erről lehet szó. Maga az LGA-1851-es processzorfoglalat egyébként alapterületre pontosan akkora lesz, mint a mostani LGA-1700, ám az eddigi információk alapján már magasabb processzorlapkák kerülnek bele, minden bizonnyal azért, mert az új processzorok „chipletes” felépítést alkalmaznak, azaz egy tokozáson belül több chip is helyet kap, amelyeken különböző komponensek foglalnak helyet, ahogy arról korábban már írtunk.

A Meteor Lake processzorok közül a mobil példányok, vagyis a Meteor Lake-M és a Meteor Lake-P verziók LPDDR5X memória-támogatással érkeznek: előbbieknél LPDDR5X-6400 MHz-es, utóbbiaknál LPDDR5X-7400 MHz-es támogatásra számíthatunk. A mobil verziók tehát alaplapra forrasztott memóriachipeket használnak majd, az asztali példányoknál viszont természetesen érvényben marad a normál DDR5-ös memóriamodulok támogatása, ám a hivatalosan támogatott effektív órajelről egyelőre nem esett szó.

Galéria megnyitása

A Meteor Lake processzorok várhatóan 2024 folyamán jelenhetnek meg és az Intel 4 gyártástechnológiája köré épülhetnek, amiről szintén éppen nemrégiben esett szó. Ezek a processzorok a teljesítményre hangolt magok esetében már a Redwood Cove, míg az energiahatékonyságra optimalizált processzormagoknál a Crestmont architektúrát vethetik be. A PCI Express 5.0-s támogatással érkező processzorok asztali fronton LGA-1851-es foglalatba érkeznek majd, Core generáció terén pedig a tizennegyedikben kapnak helyet.

Utánuk a 15. Intel Core generációt képviselő Arrow Lake modellek érkezhetnek, várhatóan ugyancsak LGA-1851-es processzorfoglalatba, ám ezek a modellek már az Intel 20A gyártástechnológiájával készülhetnek. A nagy teljesítményre hangolt processzormagok várhatóan a Lion Cove, míg az energiahatékonyságra kihegyezett társaik a Skymont architektúrát használhatják. Az iGPU elég komoly előrelépést hozhat, ugyanis míg a Meteor Lake esetében az előző generációhoz képest 96-ról 128-ra növekszik az EU-k száma, addig az Arrow Lake esetében már 320 lesz ez a mennyiség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére