Hivatalos infók a Windows 7-ről

Hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows 7 számos részletéről az MS a fejlesztői konferenciáján - vegyük hát sorra őket...

Hivatalos infók a Windows 7-ről

Hivatalosan is lerántotta a leplet a Windows 7 számos részletéről az MS a fejlesztői konferenciáján - vegyük hát sorra őket:

Tálca: a futó alkalmazásokat immár csak az ikonjuk jelöli; a kurzort az ikonokra állítva gyorsan "rá is kukkanthatunk" a jelenlegi állapotukra anélkül, hogy ténylegesen újra felhívnánk őket - emellett pedig úgynevezett ugrólisták (Jump Lists) útján az épp futó alkalmazások leggyakrabban használt funkcióit is "távirányíthatjuk", szintén azok felhívása nélkül.

Fájlrendezés: vegyes érzéseket keltő hír, hogy a Könyvtárak (Libraries) névre hallgató új, mappafüggetlen fájlrendező eszköz segítségével fájljainkat azok metaadatai szerint csoportosítva is láthatjuk, függetlenül attól, hogy azok hol találhatóak a gépünkön. Míg ez egyfelől egy kétségkívül hasznos funkció, másfelől azonban tovább ösztönözheti a káosz megőrzésére azokat, akik eddig sem vették rá a fáradságot, hogy rendet tartsanak a gépükön.

A Szalagról már eddig is sok szó esett, többet nem érdemel.

Vista-panaszok: orvosoltak pár korábban felmerült felhasználói panaszt is, bár sajnos nem a fontosabbakat (mint pl. visszafelé-kompatibilitás - legalábbis erről nem esett szó), hanem csak olyasmiket, mint hogy külső gyártók szoftverei miatt kevésbé aggodalmaskodik a rendszer, és hogy a gadget-oldalsáv most már nem rögzített, hanem tetszés szerint elpakolható bárhova, fokozva így a munkaasztal személyre szabhatóságát.

Jó hír azonban, hogy orvosolták a teljesítmény-problémákat is, így a Windows 7 akár egy Intel Atom-alapú gépen (értsd: netbookok) is simán elfut; ezt demonstrálták is egy 1GHz-es processzorral és 1GB memóriával ellátott tesztgépen is, ahol a Windows 7 teljesen simán futott.

Device Stage: megerősítésre került továbbá a külső perifériákat csokorba gyűjtő, hozzájuk központi vezérlést biztosító rendszer, valamint az új animációs keret és a fejlettebb hardvertámogatás is (ide tartozik például a többérintéses vezérlés és a beépített Bluetooth-alapú fájlátvitel).

Megjelenés: ezt nem részletezték konkrét dátummal, csak annyit közöltek, hogy lesz egy fő béta verzió, majd azt követi egy visszajelzés-gyűjtő szakasz, azt egy késői, már a széles közönségnek szánt béta, azt pedig már egyenesen a sorozatgyártás. Úgy tűnik tehát, hogy szakítanak az eddigi többszörös béta-hagyományokkal - ami pedig tovább valószínűsíti a jövőre való tényleges megjelenést, bár ezt persze konkrétan nem jelentette ki senki.

Összegzés: mindez így eddig ígéretesnek tűnik. Bízzunk benne, hogy be is lesz váltva az ígéret.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward