Hivatalos: érkezik az 5 GHz-es AMD FX-9590 és a 4,7 GHz-es FX-9370

Az AMD hivatalosan is bejelentette a két új csúcsprocesszort. Az előzetesen kikerült specfikációk nagyrészt stimmelnek, a modellszámok azonban másképp alakultak.

Hivatalos: érkezik az 5 GHz-es AMD FX-9590 és a 4,7 GHz-es FX-9370

Korábban már pedzegettük azt, hogy történelmi tettre készül a hárombetűs processzorgyártó, és ennek beteljesülésére a jelek szerint már nem kell sokat várni. Amiről eddig csak pletykáltak, az most bizonyosságot nyert, ugyanis a mai napon az AMD bejelentette FX processzorcsaládjának két új tagját, melyek közül az egyik úgy fog bevonulni a történelembe, mint a "világ első kereskedelmi forgalomban kapható 5 GHz-es központi egysége". A legenda neve nem FX-9000 lesz, mint ahogy a korábbi források emlegették. Az FX-9000 egy új termékkategória, ami egyelőre két taggal fog indulni. Az 5 GHz-es CPU az AMD FX-9590-es névre hallgat, míg kistestvérét a 4,7 GHz-es példányt FX-9370-re keresztelték. A nyolcmagos egységek továbbra is négy darab Piledriver modulból épülnek fel.

Az AMD úgy alakította át a Bulldozer mikroarchitektúrát, hogy a hosszú futószalag alkalmazásával a Piledriver sokkal nagyobb órajelek elérésére legyen képes, hiszen jelenleg ez az egy lehetőségük van arra, hogy közelebb tudjanak kerülni az Intel Core megoldásaihoz. Ha az 5 GHz nem is fog csodát tenni és azonnal "Haswell-evő" szörnyeteget eredményezni, arra jó lehet, hogy közelebb kerüljenek a felsőkategóriás Intel típusokhoz, ugyanakkor a fogyasztást tekintve hatalmasra táguló szakadékkal kell majd számolni.

Mindkét modell szorzózár-mentes, így elméletben semmi nem gátolja a tuningot, más kérdés, hogy ezeket a "kazánokat" már a rekordoknak számító alapórajeleken sem lesz könnyű lehűteni, így a tuning főként a folyékony nitrogénnel operálóknak szól. A két FX birtokában van az AMD Turbo Core 3.0 képességnek, amire szükség is lesz, hiszen az említett üzemfrekvenciák Turbo értékek, azaz a processzorok meghatározott körülmények között tudnak ezeken az órajeleken működni.

Az AMD volt az első, aki 2000 májusában átlépte az 1 GHz-es álomhatárt, de rekorder volt abban is, hogy ő adta ki az első Windows-kompatibilis 64 bites PC központi egységet. Az első natív kétmagos és négymagos CPU megalkotása is a nevükhöz fűződik. Az APU-król már nem is beszélve, az AMD CPU magokat és Radeon GPU-t egyazon szilíciumban tartalmazó megoldása fokozatosan fejlődik, és a 3D-s teljesítményt alapul véve folyamatosan etalonnak számít. Említhetnénk még az első négymagos x86 SoC-ot és a HSA architektúrát is, stb. Úgyhogy az 5GHz-es CPU nem az első rekord.

Az FX-9590 és az FX-9370 tehát egyaránt 8 magot, azaz 4 darab Piledriver modult tartalmaz, közös a 8 MB-os harmadlagos gyorsítótár és mindkét egység AM3+ foglalatba illeszkedik. Azt még továbbra is homály fedi, hogy pontosan milyen TDP értékekkel lehet számolni, és hogy milyen hűtőmegoldást fognak igényelni ezek a rendkívül sok hőt termelő példányok. Meglepő módon az AMD az alapórajeleket sem közölte.

A rekorder AMD FX központi egységek világszerte nyár elején válnak elérhetővé, sajnos ennél pontosabb megjelenési dátumot nem közöltek, ahogy az árakról sem tudunk semmit jelen pillanatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward