Hivatalos: A Google felvásárolja a Fitbitet

A vállalat szeretné felhasználni a cég által felhalmozott tudást, és fokozná a saját platformjának a népszerűségét.

Hivatalos: A Google felvásárolja a Fitbitet

Már korábban kiszivárgott a hír, hogy az Alphabet égisze alá kerülhet a Fitbit, és nem kellett sokáig várni arra, hogy ez hivatalosan is megerősítést nyerjen. Rick Osterloh számolt be a nagy jelentőséggel bíró hírről a Google hivatalos blogján. A Fitbit több mint 28 millió aktív felhasználóval rendelkezik globálisan, főleg az Egyesült Államokban népszerűek a termékei.

A frissen létrejött megállapodás szerint a Google 2,1 milliárd dolláros összegért cserébe fogja megvásárolni a Fitbitet, ami egészen nagyvonalú összeg. Ez részvényenként 7,35 dolláros vételárat jelent. És még azt is megtudhattuk, hogy a vállalat készpénzben szeretné rendezni a dolgot, nem kívánja különböző forrásokból, vegyesen fizetni a szerénynek egyáltalán nem nevezhető vételárat. A Fitbit részvényeinek az árfolyama már a pletykák hallatán is jelentősen emelkedett, azt követően pedig, hogy hivatalosan is megerősítést nyert a dolog, még jobban felkúszott. Ennek köszönhetően már nem is tűnik olyan túlzottan magasnak a 2,1 milliárd dolláros ár, hiszen a cég piaci kapitalizációja hirtelenjében 1,9 milliárd dollár közelébe ért.

Galéria megnyitása

A Google az egyedüli tulajdonosa lesz a Fitbitnek a mostani megállapodás szerint. És a vállalat mindent visz lényegében. A Fitbit összes szellemi tulajdona a Google kezébe kerül, ennek megfelelően minden szabadalma és szoftveres megoldása a keresőóriásnál landol, továbbá a cég fogja kezelni a hardvereket is, tehát a különböző viselhető kiegészítők terjesztése is az ő feladata lesz. A jövőben már a Google felel a fejlesztésekért, és rajta múlik majd a már megkezdett projekteknek a sorsa is.

A felvásárlás elsődleges célja a Google elmondása szerint az, hogy a cég termékeinek a palettája kiváló lehetőséget biztosító megoldásokkal bővüljön. Külön kiemelte Rick Osterloh a közleményében, hogy a Google szeretné a Wear OS operációs rendszert első kézből kínálni a felhasználóknak Made by Google termékek formájában. Ebben az esetben viszont az mindenképpen érdekes, hogy eddig a Fitbit egyáltalán nem készített olyan megoldást, amin a Wear OS futott, szóval a Google nem tud azonnal kész termékeket nyújtani a saját égisze alatt, hanem csak a jövőben lesz képes ilyen megoldással előrukkolni. Addig pedig a cég arra fog törekedni, hogy a mérnökcsapatok együttműködésével javítani tudják az eddigi fitnesz és egyéb funkciók működését.

Galéria megnyitása

A Google a bejelentés kapcsán leszögezte, hogy semmi esetre sem szeretnék mozgatni a Fitbit által birtokolt adatokat. A vállalat által összegyűjtött nagy mennyiségű személyes információ továbbra is azokban az adatközpontokban lesz, ahol eddig is helyet kapott. Persze az nem lenne meglepő, ha a keresőóriás idővel valamilyen módon elkezdené ezeket felhasználni. De nem kell itt azonnal a reklámcélú feldolgozásra gondolni.

A mostani hír kapcsán megemlíthetjük, hogy nem ez a mostani a Google egyetlen nagyobb összegű kifizetése az utóbbi időben a viselhető kiegészítőkhöz kapcsolódóan. A vállalat ebben az évben, korábban egy nagyobb volumenű megállapodást hozott össze a Fossillal, aki a legnagyobb Wear OS partnernek tekinthető, több tucatnyi okosórát kínál különböző márkanevek alatt.

A Fitbit örömmel számolt be a Google-lel kötött üzletről, és hisz abban, hogy a vállalat ideális környezetet fog biztosítani a cég korábbi céljainak a megvalósításához. A Google támogatásával felpörgethetőek a kutatások és a globális platform terjesztéséből is kiveheti a részét a Fitbit. A felvásárlás miatt felgyorsulhatnak az innovációkat hozó törekvések a viselhető kategóriában, és ezáltal az egészséges életvitelt segítő eszközök szélesebb közönségekhez juthatnak el.

Azt persze nehéz előre megjósolni, hogy az üzlet mikor zárulhat le, de valószínűleg 2020-ban minden sikerül rendezni, és akadályok nélkül adnak zöld jelzést a felvásárlásnak az illetékes állami szervezetek is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap