Hivatalos: 2 és 4 GB RAM-mal érkeztek az Apple újdonságai

Az új okostelefonok már 2 GB rendszermemóriával szolgálnak, az iPad Pro pedig 4 GB-tal lett felvértezve.

Hivatalos: 2 és 4 GB RAM-mal érkeztek az Apple újdonságai

Az Apple szeptember kilencedikén rántotta le a leplet az idei évre szánt okostelefonjairól, valamint a hatalmasra növekedett iPad táblagépről, amiről már hosszú ideje lehetett pletykákat hallani. Eleinte úgy tűnt, hogy a rendszermemória minden esetben maradt a régiben, ám mostanra hivatalosan is megerősítést nyert, hogy ez nem így van.

Az Apple a múlt heti rendezvénye során nem tért ki arra, hogy a rendszermemóriák kapacitása bármilyen mértékben változott volna az újdonságoknál, így kénytelen volt mindenki azt elkönyvelni, hogy ez a rész maradt a régiben. Az iPhone 6s és a 6s Plus esetében ez egy 1 GB-ot, az iPad Prónál pedig az iPad Air 2-ből kiindulva 2 GB-ot jelent.

Nem sokkal a bemutató után máris megjelentek az első információk arról, hogy ez mégsem így van, és minden esetben kétszer nagyobb a rendszermemória kapacitása, mint ahogy azt feltételezte a sajtó. Több Apple partner és alkalmazás is megerősítette „véletlenül” az iPad Pro 4 GB-osra hízott RAM-ját, majd arról is felbukkantak hírek, hogy az iPhone-ok már 2 GB-tal jelentkeznek szolgálatra. Viszont mostanáig kellett arra várni, hogy ezeket az adatokat kész tényként kezelhessük. A rendszermemóriákra vonatkozó számokat egy iOS fejlesztő osztotta meg a nagyvilággal a Twitteren keresztül. Hamza Sood az Apple által kiadott fejlesztői eszközben, az Xcode-ban fedezte fel a RAM-ok kapacitására vonatkozó részeket. Ez alapján már biztosan kijelenthető: az iPad Pro 4 GB-nyi memóriát vonultat fel az Apple A9X központi chip mellett, az iPhone 6s és az 5,5 hüvelykes kijelzővel szolgáló iPhone 6s Plus páros pedig 2 GB RAM-ot tartogat az applikációk és a rendszer számára.

Az Apple a duplázott memóriáknak köszönhetően már ilyen téren is közelebb került az androidos vetélytársaihoz, viszont azt egyáltalán nem lehet kijelenteni, hogy beérte volna a konkurenseket. A legújabb csúcstelefonok az Android zászlaja alatt már mind egy szálig 3-4 GB RAM-mal szolgálnak, de igazából ez nem alap messze menő következtetések levonására, hiszen az iOS ügyesebben bánik a memóriatartalékokkal, mint a Google operációs rendszere.

Az nem derült ki, hogy az Apple miért nem kommunikálta megfelelően a készülékek újításait, aminek köszönhetően a legtöbb felhasználó csalódott valamelyest az újdonságokban. Most persze már „megnyugodhatnak” azok, akik a RAM szűkössége miatt kritikával illették a friss termékeket, de továbbra sem az Apple nyilatkozatának, hanem csak az Xcode-nak köszönhetően – ahogy arról már fentebb szó esett. Egyébként azt még most sem lehet tudni, hogy az új Apple A9 és A9X központi chipek milyen felépítéssel rendelkeznek, ez csak az első behatóbb elemzéseket követően fog kiderülni.

Az Apple iPhone 6s és a 6s Plus már előrendelhető, és ezek szeptember 25-én kerülnek a boltok polcaira. Az Apple iPad Pro még sokáig várat magára, a 12,9 colos táblagép ugyanis csak novemberben kerül bevetésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward