Hírmorzsák az AMD Llano várható teljesítményéről

Az Xbit-labs munkatársai voltak olyan szerencsések, hogy szemügyre vehettek egy titkos dokumentumot, amelyet az AMD eredetileg kizárólag partnerei számára, belső felhasználásra szánt. A szóban forgó dokumentum fényt derít arra, hogy mire képes a Llano A8-3350-es APU integrált videó vezérlője az Intel Core i5-2300-as sorozatú Sandy Bridge processzorának második generációs Intel HD Graphics videó vezérlője ellen.

Hírmorzsák az AMD Llano várható teljesítményéről

Az Xbit-labs munkatársai voltak olyan szerencsések, hogy szemügyre vehettek egy titkos dokumentumot, amelyet az AMD eredetileg kizárólag a partnerei számára, belső felhasználásra szánt. A szóban forgó dokumentum fényt derít arra, hogy mire képes a Llano A8-3350-es APU integrált videó vezérlője az Intel Core i5-2300-as sorozatú Sandy Bridge processzorának második generációs Intel HD Graphics videó vezérlője ellen.

Az A8-3350-es Llano APU magórajele sajnos nem ismert, de az tudható, hogy a processzor az Intel Core i5-2300-as sorozatú központi egységének közvetlen riválisa lesz. Az említett Llano APU belsejében négy darab Husky kódnévvel ellátott processzormag teljesít majd szolgálatot, amelyekhez együttesen 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótár tartozik. Az APU egység ezen kívül egy Radeon HD 6550-es integrált videó vezérlőt is tartalmaz, amely 400 stream processzorral és 594 MHz-es magórajellel áll a konfiguráció rendelkezésére. A rivális, azaz a Core i5-2300-as processzor szintén négy CPU maggal rendelkezik, amelyek 2,8 GHz-en üzemelnek, de a Turbo Boost 2.0-s technológia jóvoltából terheléstől függően akár 3,1 GHz-es órajelen is ketyeghetnek. A processzormagok mellett egy második generációs Intel HD Graphics sorozatú videó vezérlő is dolgozik. Ez 850 MHz-es, illetve 1100 MHz-es órajelen üzemel, amelyek közül az utóbbi érték a Turbo Boost 2.0-s órajelet takarja.

Az AMD egy belsős teszt alkalmával eresztette össze a két központi egységet, amelyek közül az AMD Llano APU P3335 pontot, míg az Intel Core i5-2300-as sorozatú processzora P1007 pontot ért el 3DMark Vantage-ben. Az AMD Llano APU az eredmények alapján háromszor jobb IGP teljesítmény tekintetében, mint riválisa, viszont az egyelőre rejtély, hogy nyers CPU teljesítmény vizsgálatakor pontosan mit tud felmutatni a szóban forgó APU Core i5-2300-as ellenfelével szemben.

Az AMD Llano APU-jának IGP-je nem csak nagyobb grafikus teljesítménye miatt érdekes, hanem azért is, mert a processzorban elhelyezett videó vezérlő képes együttműködni a különböző mobil videokártyákkal is, egészen pontosan a Whistler és a Seymour kódnévre keresztelt megoldásokkal, amelyek a Radeon HD 6700M, 6600M és 6400M sorozatú videokártyákon lapulnak. Optimális esetben az IGP és a GPU között kialakított CrossfireX kapcsolat jóvoltából a rendszer akár 75%-kal jobb videó teljesítmény biztosítására is képes, mint CrossfireX mód nélkül, ami igen jól hangzik.

Frissülnek Vision matricák is

 

Annak érdekében, hogy a Llano APU-val szerelt konfigurációk gyártói - legyen szó noteszgépekről vagy a kereskedelem fő áramába szánt asztali konfigurációkról - hatékonyabban reklámozhassák, hogy az adott konfigurációban pontosan milyen  processzor és milyen videó alrendszer rejlik, a Llano APU egységek megjelenésével az AMD új Vision matricákat is piacra dob.

A fenti képek az Xbit-labs.com[italic] virtuális hasábjairól származnak.

[/italic]

Az új matricák segítségével a vásárlók könnyebben választhatnak majd a konfigurációk közül, ugyanis azonnal látni fogják, hogy melyik rendszer milyen erősségekkel bír. Természetesen nem a matrica alapján hoznak majd végleges döntést a vásárlók - legalábbis reméljük -, de helyzetüket mindenképpen megkönnyíthetik majd az új matricák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward