Shop menü

HIHETETLEN MÉRTÉKBEN CSÖKKENTEK GLOBÁLISAN ÉS ITTHON IS A TESLA ÁRAK

Van olyan konstrukció, ami 20%-kal lett olcsóbb Magyarországon, de más európai országokban és az USA-ban is nagy áresés történt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hihetetlen mértékben csökkentek globálisan és itthon is a Tesla árak

Globális árcsökkentést hajt végre a Tesla, és nyugodtan hozzátehetjük, hogy ez egy igazán váratlan lépés, és most aligha lehetett erre számítani. Az elmúlt hónapok során az elszabadult infláció miatt szinte minden jelentősen drágult. Az új (és a használt) autók árai is hónapról hónapra kúsztak felfelé, ennek ellenére a Tesla most megvágta az árakat.

Kínában már korábban elkezdtek csökkeni a különböző Teslák árai, de ebből aligha mert volna bárki arra a következtetésre jutni, hogy nemzetközi szinten ez lesz a jellemző. Márpedig a vállalat most egy huszárvágással szó szerint beszakította némelyik jármű árát.

A legnagyobb árcsökkenés 20 százalékos mértékű Magyarországon, és az Egyesült Államokban is súrolja a változás a 20%-ot.

A Tesla Model 3 ajánlott fogyasztói ára korábban egészen 21,7 millió forintig felkúszott, most azonban ezt a vállalat egészen 19 millió forintig nyeste vissza. A Long Range kivitel a hosszabb hatótávval már több mint 25 millió forintba került, ezentúl viszont 22,5 milliós összeg kifizetése után beülhetnek a vásárlók. A legjobb, Model 3 Performance verzió is sokkal olcsóbb lett, ezért mostantól 25 millió forintot kell fizetni 27,2 millió helyett.

Galéria megnyitása

Az igazán nagy árcsökkenést azonban a Model Y esetében lehet tapasztalni. Az alapkivitel ára eddig 25 millió forint volt, innentől azonban már 20 millió forint kifizetését követően birtokba vehető. A Model Y Long Range változata mostanáig 28,6 millió forintban volt meghatározva, innentől pedig ezét már 23 millióért meg lehet kapni. A Performance továbbra is 25 millió felett van, 26,5 milliós összegbe kerül 30 millió helyett.

Galéria megnyitása

A Tesla leírása alapján semmilyen kényelmi extráról nem kell lemondania a vásárlóknak. Ilyen ár árcsökkentés mellett ezt talán nem árt külön kiemelni.

Amerikában az árváltozások mértéke az új adórendszer bevezetése is beleszól majd. Európa-szerte nagy az áresés, de a magyar árcsökkenés különösen nagy. A The Verge beszámolója szerint például a Model Y a németeknél „csak” 17%-kal lett olcsóbb, miközben itthon ugyebár 20%-os árcsökkenés is történt.

Galéria megnyitása

A Tesla ezzel az akciójával egészen biztos, hogy jelentősen felpörgetheti majd a keresletet elsősorban az olcsóbb modellek iránt. Erre pedig a Reuters korábbi beszámolója alapján szüksége is van, ugyanis az előrejelzések szerint úgy állt a helyzet, hogy nem hozta volna a vállalat az elemzői adatokat. Ezzel a „trükkel” viszont gondoskodhat arról, hogy megváltozzon a helyzet. A legszebb pedig az, hogy a profit valószínűleg így sem lesz veszélyben, persze minden bizonnyal valamelyest csökkenni volt a vállalat nyereségtermelő képessége.

A vállalat a különleges gyártási eljárásoknak köszönhetően teheti azt meg, hogy olcsóbban adja az autókat. Ahogy arról korábban már többször is beszámoltunk, a Tesla rendszeresen azon van, hogy innoválja a személyautók gyártását is, amellett, hogy fejleszti a járműveket. A gyártástechnológia fejlesztésében pedig arra fókuszál, hogy minél olcsóbban tudja a járműveket előállítani. Ennek köszönhetően mostanra a Tesla tudta a járműipar egyik legjobb bevétel/profit arányát felmutatni a gyártók szintjén.

Galéria megnyitása

Tehát stabilan van profit, amit lehet égetni az eladások növelése érdekében. Már csak az a nagy kérdés, hogy a vállalat a logisztika frontján mit fog kitalálni. Ugyanis már negyedévek óta problémát okoz a számára az, hogy a legyártott autókat minél gyorsabban eljuttassa a vásárlókhoz. Az elmúlt negyedév végén már több ezer autó pihent szállításra várva a Tesla telephelyein.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére