Hidrogéncellával kaphatnak új lendületet a drónok

Az új technológia robbanásszerű hatótáv-növekedéssel kecseget, amelyből rengeteg területen lehet majd profitálni.

Hidrogéncellával kaphatnak új lendületet a drónok

A drónok, pontosabban a távirányítással irányított akkumulátoros repülő alkalmatosságok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de ez nem is csoda, hisz hatalmas lendülettel ostromolják a piacot. A termékek sok-sok új lehetőség előtt nyitják meg a kapukat, ugyanis segítségükkel új szintre emelkedik a tájfotózás és a videózás, de csomagszállításra, megfigyelési feladatokra vagy éppen katonai célokra is bevethetőek.

Van viszont egy apró probléma, ami mindegyik drónt sújtja, ez pedig nem más, mint a rövid akkumulátoros üzemidő. Noha az akkumulátor kapacitását könnyedén lehet növelni, ezzel egy időben azonban az energiaforrás tömege is növekszik, ami probléma, hisz a drónok teherbíró képessége véges, így nagyon nem mindegy, mekkora a felszálló tömeg. Ördögi kör ez, amire mindenképpen megoldást kell találni – az Intelligent Energy kutatói a jelek szerint már tudják is, hogy küzdik le a kihívást.

A terv az, hogy az akkumulátor mellé hidrogéncellát építenek, ami óriási mértékben kitolja az egyetlen "töltéssel" elérhető repülési idő értékét, így a drón hatótávolsága is hatalmas mértékben növekszik. A prototípusként használt hidrogén-üzemanyagcella szuperkönnyű, de ezzel együtt nagyon hatékony is: az akkumulátorral karöltve akár néhány órányi repülési időt is biztosíthat a drón számára – attól függően, milyen drónról és milyen felhasználásról van szó. Amennyiben a hidrogéncella kezd kimerülni, újratöltési folyamatra kell sort keríteni, ami a kutatók szerint mindössze két percet vesz igénybe. Egy akkumulátortöltéshez képest ez jelentősen kevesebb időt jelent, hisz egy átlagos akkumulátortöltési folyamat akár egy óránál tovább is tarthat, de a gyorstöltés sem két perc.

A tervek szerint a hidrogéncellát első körben főleg üzleti célra használt drónokba építhetik be – jól jöhet tájfotózásnál, csomagszállításnál, de a mezőgazdaságban dolgozó, terep- és termény-ellenőrző drónok számára is nagy lökést adhat az újítást.

A kutatók az elmúlt 14 hónap során rengeteg tesztet végeztek akkumulátorral és üzemanyagcellával ellátott drónokkal, valamint olyan rendszereket is építettek, amelyek csak üzemanyagcellára támaszkodtak. A tapasztalatok szerint ezek a drónok stabilan, megbízhatóan üzemeltek.

Az Intelligent Energy szakemberei a jövőben a vásárlói igényeknek megfelelően akár egyedi rendszereket is kínálhatnak majd, amelyek új szintre emelhetik a dróntechnológiában rejlő potenciált – ezáltal alaposan kibővülhetnek a lehetőségek.

Az új technológiával kapcsolatban a januárban megrendezésre kerülő CES 2016 alkalmával további részleteket is elárulnak majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward