Hibrid merevlemez a Toshibától, ultrabookokba

A Toshiba kifejezetten ultrabookokhoz készít hibrid adattároló rendszert, ami szeptemberben debütálhat.

Hibrid merevlemez a Toshibától, ultrabookokba

Manapság többféle hibrid adattároló rendszerrel is találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, ám eddig a Seagate az egyetlen gyártó, aki 2,5 colos formátumban is kínál ilyet, sőt, már a második generációnál tart. Mindegyik modell a Momentus XT családot erősíti, különlegességük pedig abban rejlik, hogy a klasszikus merevlemez nyomtatott áramköri lapján a HDD vezérlő mellett NAND Flash memóriachipek is jelen vannak. A neves gyártók közül korábban a Western Digital is bejelentette, hogy hibrid merevlemez fejlesztésébe kezdett, de részletekről azóta sem hallottunk.

A legfrissebb hírek szerint azonban hamarosan a Toshiba is belép a hibrid merevlemezek piacára. A Tech On munkatársaitól származó információk szerint a Toshiba elnök-vezérigazgatója, Norio Sasaki az elmúlt hét folyamán számolt be a gyártó hibrid merevlemezekkel kapcsolatos terveiről. A gyártó várhatóan szeptemberben rántja le a leplet hibrid merevlemezéről, amely ultrabookokban kaphat helyet. Az hibrid adattároló várhatóan 2,5 colos formátumú házzal érkezik, amely valószínűleg csak 7 milliméteres magassággal bír, azaz egyetlen HDD korongot alkalmaz.

Ha abból indulunk ki, hogy a Toshiba 2,5 colos formátumú, MQ01ABD típusjelzéssel ellátott noteszgép merevlemeze HDD korongonként 500 GB-nyi adattároló kapacitást kínál, akkor a hibrid merevlemeznek legalább 500 GB-nyi merevlemezes háttértárral kell majd rendelkeznie. A Seagate Momentus XT-je 8 GB-nyi NAND Flash memóriát tartalmaz, így valószínűleg a Toshiba megoldásán is lesz legalább ennyi NAND Flash alapú tárhely. A Toshiba gyárt saját NAND Flash memóriachipeket és SSD vezérlőchipeket is, így a cég mérnökei könnyedén megoldhatják, hogy a NAND Flash alapú és a merevlemez alapú adattár minél hatékonyabban működjenek együtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward