Hétvégi netbook-egyveleg

A hétvége sok újdonságot, információt hozott a netbook-fronton, ezekből szemezgetünk egy kicsit. Egy VIA Nano CPU-val szerelt Lenovo IdeaPad S12, egy NVIDIA Ion-platformra épülő Samsung N510 valamint érdekességként egy BMW netbook kerül bemutatásra ebben a hírben.

Hétvégi netbook-egyveleg

A hétvége sok újdonságot, információt hozott a netbook-fronton, ezekből szemezgetünk egy kicsit. Egy VIA Nano CPU-val szerelt Lenovo IdeaPad S12, egy NVIDIA Ion-platformra épülő Samsung N510 valamint érdekességként egy BMW netbook kerül bemutatásra ebben a hírben.

A Lenovo 12-hüvelykes netbookjáról, az IdeaPad S12-ről már beszámoltunk oldalunkon. Az 1280 x 800 pixeles felbontásra képes hordozható gép az akkori információk szerint a szokásos Atom processzor és Intel lapkakészlet mellett az NVIDIA Ion-platformjával is elérhető lesz a boltokban. Legfrissebb értesüléseink tisztázták a netbook helyzetét, mely szerint Ion-platformmal csak ősztől lesz megvásárolható a hordozható gép, addig be kell érnünk az Atom-os, illetve a VIA Nano-s központi egységgel szerelt változattal (amik egyelőre csak előrendelhetők, leghamarabb egy hónap múlva kerülhetnek a boltokba).

A VIA Nano CPU lehetőség új dolog, ezt a napokban jelentette be a vállalat. Ezzel az opcióval egy 1,3 GHz-es sebességű, VIA Nano ULV 2250 központi egység kerül a gépbe 1 GB memóriával és a VIA Chrome9 HC3 grafikus gyorsítóval. Merevlemezként egy 160 GB-os HDD, operációs rendszerként pedig a Microsoft Windows XP Home Edition teljesít szolgálatot. A 12-hüvelykes kijelző továbbra is legfeljebb 1280 x 800 pixeles kép megjelenítésére képes, az áramellátásról pedig egy 6-cellás telep gondoskodik. Az VIA CPU-val még az árcédulán is tudunk spórolni, ugyanis az Atommal szerelt gép 499 dolláros ára helyett 50 dollárral kevesebbet, 449-et kell kiadni érte.

Már pár napja rebesgették az Interneten, hogy a Samsung is tervezi egy NVIDIA Ion-platformra épülő netbook kiadását, azonban most bizonyítékok is jelentek meg az N510 névre hallgató gépről. Két európai bolt kínálatában is felbukkant a Samsung N510, azonban azóta levették az oldalakat, de a Google gyorsítótárában még elérhetők a termékleírások. Ezek alapján egy 11,6-hüvelykes, 1366 x 768 pixeles felbontású netbookról van szó, melyben az Intel 1,66 GHz-es Atom N280 központi egysége szolgál.

Mivel az NVIDIA Ion-ra alapoz az N510, ezért a grafikus teljesítményt az integrált GeForce 9400M biztosítja. Memóriából 1 GB-ot, háttértárkét pedig egy 160 GB-os HDD-t kap. Természetesen 802.11/b/g/n-szabványú WiFi-csatolóval és Bluetooth-vezérlővel kerül forgalomba a gépezet. A tápellátásról egy 6-cellás akkumulátor gondoskodik, mellyel akár 6 órányi működési idő is elérhető, ha figyelembe vesszük az N120-et, melybe szintén ugyanekkora telep került. Az üzletben 561 eurós áron jelent meg a termék, a várható kiszállítási időpontként pedig június 30-át jelölték meg az oldalon, ami valószínűleg nem fog teljesülni. Úgy látszik ezt a netbookot még tisztáznia kell a Samsung-nak.

A végére maradt egy meglehetősen érdekes netbook, mely a BMW-márkajelet tartalmazza. A Yiyi-S1 névre hallgató, 10,2-hüvelykes gépet egy kínai kis cég készítette, melynek specifikációja megegyezik a mai netbookokéval. A régebbi, 1,6 GHz-es Intel Atom N270 került bele, mely mellett az ősrégi 945GSE lapkakészlet és a GMA 950 grafikus vezérlő szolgál. Memóriából 1 GB-nyi DDR2-t kapott, merevlemezként pedig egy 160 GB-os példány került bele. 10,2-hüvelykes kijelzőjén legfeljebb 1024 x 600 pixeles felbontást képes megjeleníteni. Ha figyelembe vesszük a többi, autómárkával ellátott hordozható gépet (Acer Ferrari, Asus Lamborghini), akkor bizony elég szegényes felszereléssel rendelkezik a BMW-netbook. A kérdés így továbbra is fennáll: van valami köze ehhez a BMW-nek, vagy ez csak egy szimpla hamisítás?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward