Héliummal töltve érkezik a világ első 10 TB-os merevlemeze

A 10 TB-os újdonság héliumban pörgő HDD korongokat használ, és a PMR helyett az SMR adatrögzítési technológiát veti be a siker érdekében.

Héliummal töltve érkezik a világ első 10 TB-os merevlemeze

A HGST bemutatta a világ első 10TB-os merevlemezét. Az új adattároló belsejében levegő helyett hélium van, merevlemezkorongjai pedig a PMR helett az SMR (Shingled Magnetic Recording) eljárást alkalmazzák.

A terméket gyártója kifejezetten üzleti környezetbe szánja, ezen belül is olyan területekre, ahol "hideg adatokkal" kell dolgozni – vagyis olyan helyekre, ahol a HDD-t jellemzően archiválásra használják, az eltárolt adatokra pedig ritkán van szükség. Ez persze érthető is, hiszen az SMR technológia ugyan nagyobb adatsűrűség alkalmazását teszi lehetővé, cserébe viszont teljesítményhátrányt jelent, hiszen az adatok módosításához a szokásosnál körülményesebb eljárásra van szükség.

Az egyelőre sajnos nem derült ki, hogy a 10 TB-os HGST HDD pontosan hány merevlemezkorongot tartalmaz, valamint az is rejtély, hogy ezek a korongok mekkora adatsűrűséggel rendelkeznek és mekkora fordulatszámmal pörögnek. Az viszont kiderült, hogy a HelioSeal technológiához hatalmas reményeket fűznek a HGST-nél, így a vállalat jövőben megjelenő összes üzleti merevlemeze héliummal töltve érkezhet. Hab a tortán, hogy a héliummal töltött, légmentesen lezárt környezet a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) eljárásnak is kedvez, igaz, a HAMR technológiát alkalmazó merevlemezek majd csak valamikor 2017 környékén mutatkoznak be a piacon.

A 10 TB-os különlegesség mellett néhány egyéb üzleti merevlemezről is lerántotta a leplet a cég. Ezek közül az ugyancsak héliummal töltött, de már normál, PMR technológiát alkalmazó Ultrastar He8 modell az érdekesebb, amely második generációs HelioSeal technológiával készült. Ez a modell hét darab merevlemezkorongot rejt, amelyek négyzethüvelykenként 664 Gb adat tárolására képesek, és 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek. Az új HDD SATA 6 Gbps-os és SAS 12 Gbps-os csatolófelülettel egyaránt elérhető lesz.

A második új HDD, amely az UltraStar 7K6000-es típusjelzést kapta, a HGST utolsó levegőt tartalmazó üzleti megoldása – azaz innen kispórolták a héliumot. Ennek ellenére ez a modell sem szürke és unalmas, hiszen a 6 TB-os adattároló kapacitást 703 Gb/in2 adatsűrűséggel büszkélkedő HDD korongok adják össze, amelyekből összesen öt lapul a 3,5 hüvelykes házban. Ezek a HDD korongok 7200-as percenkénti fordulatszámmal üzemelnek, csatolófelület tekintetében pedig ezúttal is SATA 6 Gbps, illetve SAS 12 Gbps közül lehet választani.

Az új merevlemezek rövidesen elérhetővé válnak, az azonban nem derült ki, pontosan mennyibe kerülnek majd. Mivel üzleti felhasználóknak szánják őket, így ez most talán nem is akkora probléma.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward