HDD piac: csökkenő bevétel, mérséklődő árak

Az IHS iSuppli a HDD forgalom csökkenésével számol, de az elemzők szerint az átlagos eladási árak is elindulnak lefelé.

HDD piac: csökkenő bevétel, mérséklődő árak

Idén érezhetően csökken a merevlemezpiac bevétele

Az IHS iSuppli elemzői meglehetősen borús képet festenek a merevlemezpiac idei várható alakulásáról: a szakemberek szerint az idei év folyamán a tavalyihoz képest gyengébb teljesítményre számíthatunk e szegmensben. Az elmúlt év folyamán még 37,1 milliárd dolláros forgalmat generált a merevlemezpiac, ám 2013-ban ez az érték 11,8%-kal, 32,7 milliárd dollárra fog csökkenni. Ez összességében elég jelentős visszaesésnek tűnik, de nem szabad elfelejteni azt sem: ez csak egy előrejelzés. Az elemzők szerint 2014 folyamán a fentebb említett forgalom stabilizálódni fog: jövőre 32 milliárd dolláros forgalom várható a merevlemezek piacán.

A csökkenés okai - nincs közöttük semmi új

Hogy mi áll a csökkenő tendencia hátterében? Nos, egyrészt csökkennek az asztali számítógépek és a noteszgépek eladási mutatói, másrészt pedig egyre olcsóbbak, egyre vonzóbbak az SSD meghajtók, amelyek így egyre több konfigurációban tűnhetnek fel, kiszorítva ezzel a merevlemezeket. Persze az okok között a már régóta emlegetett tény is jelen van: az asztali számítógépeket egyre inkább kezdik kiszorítani a piacról az okostelefonok és a táblák, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.

Van, ahol lehetőség van némi növekedésre

Az IHS iSuppli elemzői egyedül az üzleti szegmensben látnak komolyabb lehetőséget a növekedésre, már ami a merevlemez eladásokat illeti. Az SSD meghajtók összességében remek teljesítményt kínálnak, de adatsűrűség és adattároló kapacitás - meg persze ár - tekintetében még mindig a merevlemezek a jobbak. Persze ezt a merevlemezgyártók is tudják, így a jövőben valószínűleg nagyobb figyelmet fordítanak az üzleti szegmens képviselőinek kiszolgálására. A Western Digital leányvállalataként üzemelő HGST például héliummal töltött üzleti adattárolók piacra dobását tervezi, amelyeknél lényegesen nagyobb adatsűrűség elérésére van lehetőség, mint a hagyományos merevlemezeknél. Az új merevlemezek első képviselőjének első mintapéldányai még idén elkészülhetnek. A szóban forgó HDD-k 5 TB-os adattároló kapacitást kínálnak majd.

Persze az üzleti felhasználóknak szánt merevlemezek általában leszivárognak a felsőkategóriás asztali merevlemezek szegmensébe is, így remélhetőleg rövidesen találkozhatunk 5 TB-os adattároló kapacitású 3,5 colos formátumú SATA merevlemezekkel a desktop gépeknél is. Ezek a hatalmas kapacitású merevlemezek általában külső adattárolókban, vagy NAS-okban végzik - ezeken a területeken van rájuk nagy szükség.

Némi jó hír is érkezett

Az 5 TB-os modellek érkezésére még várni kell, addig pedig be kell érjük a 4 TB-os modellekkel, amelyek úgyis rettentően drágák. Az IHS iSuppli elemzői szerint ár tekintetében is várható változás a szegmensben: a merevlemezek átlagos eladási árai idén 7%-kal csökkenni fognak. Erre a csökkenésre szükség is van, hiszen az asztali merevlemezek többsége még mindig drágább, mint a 2011-es thaiföldi áradásokat megelőző időszakban volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward