HD4870X2: az új csúcsragadozó

Végre megérkezett az ATI új két chipes csúcskártyája. Még a kezdetleges driverek ellenére is igen komoly izomzattal rendelkezik.

HD4870X2: az új csúcsragadozó

Az új Radeon

Az előző generációs kártyáknál már mindkét nagy gyártó hozzányúlt a többchipes megoldásokhoz, hogy megszerezhesse, vagy éppen megtarthassa a leggyorsabb kártyáért járó címet. Ennek hála az utóbbi félévben a driverekben nagy hangsúlyt fektettek a többchipes/többkártyás rendszerek optimalizálására. Emlékezzünk csak vissza, az első tesztünkben a 3870X2 még rengeteg játékban gyengélkedett, míg pár hónappal később, már csak nagyon kevés akadt amivel problémái voltak. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ATI minél hamarabb a piacon akarta tudni a legfrissebb fejlesztését a Radeon HD4870X2-t, kihasználva azt, hogy az nVidia jelenleg erre nem tud mit felmutatni. A GTX2x0 széria óriási magméretét elnézve jó eséllyel még egy ideig nem is fog (ráadásul 2x512 bit memóriasín már igen költséges lenne). Így az ATI-nak minden esélye megvan arra, hogy huzamosabb ideig birtokolja a leggyorsabb kártyáért járó címet. Ha szoftveres oldalon nincsenek gondok… Lássuk hát a mai felhozatalt:

Mint az előző generáció erőlegénye, úgy éreztük a 9800GX2-nek is helye van a tesztben. Bár az ára jelentősen csökkent - tulajdonképpen lefeleződött megjelenése óta –, attól még nagyon jó viszonyítási alap. A GTX280 pedig az aktuális zászlóvivő az nVidiánál és árban is közel áll az új ATI-hoz, így egy percig sem volt kérdéses, hogy tiszteletét kell tegye itt. Ahogy az adatokból is látszik, az új X2 tulajdonképpen teljesen olyan, mint két darab 4870-es, MHz-re egyeznek az órajelei is. Nem variáltak vele, mint anno a 3870-nél. Az adatokhoz csak azt vegyük még hozzá, hogy a memória effektív órajele GDDR5 esetén már négyszeres szorzóval jön ki, ezért az óriási memória sávszélesség.

A hozzánk érkezett példány a Gigabyte műhelyéből került ki, ám teljesen a referencia design szerint van felépítve. Bár a GTX280 mellé téve a hűtési megoldása még kisebbnek is tűnhet, ez elég csalóka a GTX-et takaró műanyag lemez miatt. Egy biztos, az ATI mérnökei nem spóroltak az anyaggal, az új Radeon elég nehéz jószág lett.

Már a sima 4870 se érte be kevés táppal, így aggódtunk, hogy komolyabb hűtés híján nagyon hangos lesz a kártya. Szerencsére kellemes csalódásként ért minket hogy nem az. Hosszabb terhelés után is csak GTX280 körüli hangja van (ami azért nem mondható halknak), míg a 9800GX2 bizony még mindig tud üvölteni. Kicsit furcsa volt, hogy a vele egy időben kiadott 8.8-as Catalyst nem volt hajlandó őt felismerni, így a hozzá adott meghajtót voltunk kénytelenek használni, valószínűleg nincs sok különbség.

Tesztgép

Alaplap: Gigabyte P35-DS3

Processzor: Intel Core2Duo E8400@3.6GHz

Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT

Tápegység: Corsair TX650W

Operációs rendszer: Windows Vista SP1

Driverek: Gyári (HD4870X2), GeForce 175.19 (9800GX2) és 177.41 (GTX280)

Tesztek I.

Itt természetesen érvényesül a papírforma. Az eredményeket elnézve a Radeonnál még az is előfordulhat, hogy processzorlimithez érkeztünk, mert tippre egy kicsit még ennél is többet vártunk.

Ezt a játékot, már lassan 2560x1600-ban kéne tesztelni, óriási sebességre képes mindegyik kártya. Élsimítás mellett már érvényesül a GTX280 gigászi sávszélessége és lenyomja a GX2-t, de az új Radeon közelébe egyikük sem ér fel.

A Quake wars bizony eléggé processzorlimites ilyen kártyák mellett, még 3.6GHz-s Core2-vel is. Hasonlóba botlottunk a GRID-nél is, így nem is került bele a tesztbe.

Lost Planet alatt is eléggé fej-fej mellett halad a mezőny. Azt tudjuk, hogy nagyon szereti a memória sávszélességet, így nem csoda, hogy a GTX280 se marad le a többiektől, sőt…

A World in Conflict, most végig DX10 rendererrel ment, ami mint tudjuk nem igazán kedvez az ATI-nak, de ilyen erős kártyáknál úgy voltunk vele, hogy adunk neki egy esélyt. Az eredmény, hogy a GTX280 ha csak egy hajszállal is, de erősebb az X2-nél.

Tesztek II.

Crysis alatt a CrossFire rendszerek sosem remekeltek, egyszerűen nem elég jó a hatásfokuk vele. Így nem csoda, hogy a GTX280 képes leelőzni könnyedén mindkét kártyát.

Bioshock alatt viszont a régebbi tapasztalatok alapján igen erős a CrossFire. Így elég valószínű, hogy itt is processzorlimitbe ütköztünk a Radeon esetében.

A Call of Duty egy érdekes jószág, attól függően, hogy hol tesztelünk, teljesen más eredményeket kapunk. Jelenlegi teszt a játék bevezetőjében készült, az esős, hajón lévő éjszakai pályán. A zárt gyakorlótéren viszont az elején körülbelül egyformán teljesít a GTX és az X2, míg a 9800 ott is le van maradva. Valószínűleg a meghajtók fejlődésével a fenti helyzet áll majd be.

Itt is szépen működnek a többchipes megoldások, esélyt sem hagyva a GTX280-nak.

Értékelés

A HD4870X2 a leggyorsabb kártya? Ha átlagoljuk az eredményeket, akkor bizony az. Ám még bőven van hová fejlődni, és valószínűleg lesz is sebességnövekedés a közeljövőben a meghajtók fejlődésével. Mondjuk a Crysishoz például nem fűzünk túl sok reményt, mert már az előző generáció hatásfokát sem sikerült az egekbe emelni alatta, de ki tudja mit hoz a jövő. Az ATI-nak most kell kihasználni a helyzetet és erősíteni a pozícióját amennyire csak tudja, hiszen jelenleg minden kategóriában van ütőképes kártyája. Összegezve, annak aki a jelenlegi csúcskártyát szeretné mindenképpen ajánlott vétel. Csak Crysisra tartsa meg a GTX-ét :)

Az árban egy bő 10-essel olcsóbb GTX280 sem panaszkodhat, előnye, hogy mivel egy chipes megoldás, ezért sokkal stabilabb teljesítményt nyújt, körülbelül mindig tudhatja, mire számítson az ember. Ám ahol jó hatásfokkal megy a CrossFire, ott esélye sincs. Érdemes még kitekinteni a 9800GX2-re is, amely bár sokszor az utolsó helyen zárt és még hangos is, mégis a mostani árával nézve nagyon jó teljesítményt nyújt. Csak bírja az ember táppal őket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward