Hazánkból is elérhetőek lettek a Google zenei szolgáltatásai

A Google Music és az All Access a kedvenceink tárolására és interenetes zenehallgatásra egyeránt lehetőséget biztosít. A Google 30 napos próbaidőszakkal kedveskedik.

Hazánkból is elérhetőek lettek a Google zenei szolgáltatásai

A keresőóriás október elsejével egy igazán kellemes ajándékkal lepte meg hazánkat, illetve mellettünk még hat másik területet is. A Google Play Music és az All Access mostantól Csehországban, Finnországban, Liechtensteinben, Hollandiában, Oroszországban és Svájcban is korlátlanul használható lesz.

A Play Music érkezését hosszas várakozás előzte meg, a szolgáltatás ugyanis még 2011 novemberében indult hódító útjára. Ezzel szemben az All Access – amely az internetes zenehallgatást hivatott megoldani – egészen friss a Google portfóliójában is, mivel idén májusban, a Google I/O során hullott le róla a lepel. A Music és az All Access szorosan összefonódtak időközben, és ennek köszönhető, hogy mi ezt a párost már egyszerre kaptuk meg. A rendszer teljes kihasználtság mellett online és offline zenehallgatásra úgyszintén alkalmas lesz, tehát a működését tekintve nincs különbség az Egyesült Államokban megismert modellhez képest. Az androidos okostelefonunkról és a webes felületről egyaránt elérhető lesz minden. Hallgathatjuk a Google gazdag zenei kínálatát, de az általunk feltöltött dallamokat is játszhatjuk – ez utóbbi ingyenesen megtehető. És mivel tesztidőszakot is biztosít a Google, lássuk, miről is van szó.

Mennyi is pontosan az annyi, hány zene és hogy érhető el számunkra, ha maximálisan kihasználjuk a korlátait? A Google Play Music egyfajta iTunes alternatívaként szolgál a keresőóriás berkeiben. Itt zenéket vásárolhatunk meg, de egyben tárolhatjuk is a sajátjainkat, méghozzá nem is akárhogy. Összesen nem kevesebb mint 20 ezer számot van lehetőségünk itt tárolni, és ezek között böngészhetünk adott esetben offline is, de letölteni sem kötelező az adott tartalmakat, ha van online kapcsolatunk. Persze azt mi döntjük el, hogy mit szeretnénk internet kapcsolat hiányában is hallgathatóvá tenni; ez mindössze egy érintésünkbe (és persze a sávszélesség függvényében a letöltés idejébe) kerül.

Ám ennél sokkal fontosabb az All Access, legalábbis ami a Google portfólióját illeti. Az All Access segítségével ugyanis megkésve, de ellenfelet tudtak állítani a piacvezető Spotifynak, a Deezernek és egyebek mellett a Pandoranak is. A szolgáltatás nevén nem sokat töprenghettek a Google-nél, hiszen ez pont azt csinálja, amire az elnevezése enged következtetni: elérhetővé teszi számunkra a vállalat zenetárának minden szereplőjét. Ennek köszönhetően nem kell mindent külön-külön megvenni, amit hallgatni szeretnénk, cserébe viszont csak online hallgathatjuk a zenetárat, fizetni pedig havonta kell egy adott összeget. Az All Access késésében egyébként állítólag a jogi egyeztetések játszottak szerepet, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen becslések szerint 18 millió felvétel tulajdonosával kellett zöld ágra vergődni.

A fenti szolgáltatások összekapcsolódásának persze megvan az az előnye, hogy egy véletlenül felfedezett zeneszámot is azonnal megvásárolhatunk a mobilos alkalmazással, vagy a webes felületen keresztül is. És hogy mégis hogyan találnánk véletlenül újdonságokat? Nos, van rádió funkció is a felületen, így adott stílusjegyek alapján véletlenszerű zenéket is hallgathatunk a Google Music rendszerében, és a Felfedzés menüpontban is kutathatunk, ami egy sokrétű toplistaként tetszeleg. A saját favoritjainkat meg is oszthatjuk a Google+ ismerőseinkkel, akik természetesen szintén mutathatnak nekünk újat. Végül amellett se mehetünk el szó nélkül, hogy YouTube integrációt is kapott a Music, így akár a klippel együtt tehetünk közzé számokat, rendesen a Google+ felületén helyből.

Az újdonságok természetesen, ahogy azt a konkurens megoldások esetében is megszokhattuk már, havidíjért vagy egy adott vételárért cserébe lesznek igénybe vehetőek. Azok, akik még november közepéig, illetve egészen 15-ig csatlakoznak a rendszerhez, kedvezményben fognak részesülni az ingyenes 30 napos időszakot követően: nekik az előfizetési összeg mindössze nettó 1650 Ft lesz, az eredetileg kiszabott nettó 1950 Ft helyett. Érdekesség, hogy mi olcsóbban kapjuk ezt, mint Amerika, mert eredetileg nettó 9,99 dollár a szolgáltatások havidíja, és kedvezménnyel is nettó 7,99 dollárt kell fizetni érte a tengerentúlon. A Play Music-on keresztül az albumok és a számok ára széles skálán változik.

Figyelem! Az előfizetés első ciklusa ingyenes, de a rendszer ettől függetlenül fizető vendégként regisztrál minket. Ezt az előfizetést le kell mondani a Google Wallet rendszerében, amennyiben nem szeretnénk az ingyenes időszakot követően havonta 1650 vagy 1950 forintot a kasszánál hagyni. Valamint abban az esetben, ha a bankkártyánk nem regisztrált, egy dollárral terhelik mindenképpen a számlánkat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward