Hatalmasat estek a PC piac szállítási mutatói

A táblák és az okostelefonok népszerűsége növekszik, a PC piac pedig emiatt ennek köszönhetően inkább gyengélkedik.

Hatalmasat estek a PC piac szállítási mutatói

Az IDC legfrissebb adatai szerint a globális PC piac az idei év harmadik negyedévében éves szinten 7,6%-os csökkenést szenvedett el, már ami a szállítási mutatókat illeti. A PC piacon ebben az időszakban 81,6 millió PC-t szállítottak le a gyártók, ami nem egy fényes teljesítmény, de legalább a korábbi előrejelzéshez képest, ami még 9,5%-os csökkenést prognosztizált, valamivel kedvezőbb lett a végkifejlet. Összességében elmondható, hogy az idei év harmadik negyedévének elején gyengélkedés mutatkozott a szegmensben, ám később az üzleti vásárlók kissé felrázták a piacot.

Annak ellenére, hogy az üzleti szegmensben bizakodásra okot adó változások zajlottak, a fejlődő piacokon továbbra is problémák jelei mutatkoznak: Ázsiában még mindig sok Ivy Bridge alapú konfiguráció porosodik a raktárakban, plusz ebben a térségben az olcsóbb okostelefonok és táblák is rontják a PC-k forgalmát. Persze az okostelefonok és a táblák más térségekben is népszerűek, ennek pedig a PC piac látja kárát, ahogy a mellékelt ábra is mutatja.

Az elemzés alapján jól látszik, hogy a Lenovo továbbra is őrzi első helyét a PC piacon. A gyártó az amerikai piacon több, mint 2%-kal növelte piaci részesedését az elmúlt év azonos időszakához képest. A második helyre ezúttal is a HP futott be, ami egy indiai oktatási projektnek köszönhetően növelni tudta szállítási mutatóit, de emellett a cég az Amerikai Egyesült Államokban, az EMEA régióban és Ázsiában is javított szállítási mutatóin, míg Latin-Amerikában továbbra is problémáktól szenved.

A harmadik legnagyobb PC gyártó a Dell, aminek az elmúlt negyedév különösen jól zárult, ugyanis a gyártó 2011 negyedik negyedéve óta most először tudta éves szinten növelni szállítási mutatóit. Utóbbi nagyrészt annak köszönhető, hogy Amerikában folytatni tudta a megkezdett növekedési pályát. A negyedik helyre az Acer futott be, ami a PC piac gyengélkedése és a vásárlók visszafogott "költekezése" miatt minden régióban csökkenő szállítási mutatókat könyvelt el. Persze ez nem szegte a vállalat kedvét, továbbra is újabbnál újabb termékekkel ostromolja a piacot.

Az ötödik helyen található ASUS-ról hasonlókat lehet elmondani: ez a vállalat is nagy hangsúlyt fordít az újdonságokra. Az ASUS növekedését az a tény is limitálja, hogy a cég nem rendelkezik komolyabb üzleti vásárlóbázissal, így az ezen a fronton tapasztalt fellendülésből nem igazán tudott profitálni.

Hogy a jelenlegi negyedév folyamán mi várható? Nos, erről egyelőre nem szól a fáma, de azért reméljük, előbb-utóbb végre növekedési pályára állhat a piac.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward