Shop menü

HATALMAS TEMPÓT DIKTÁLHAT A SNAPDRAGON 8 GEN 4 EGY GEEKBENCH MÉRÉS ALAPJÁN

Még sokat kell várni a bemutatóra, de a jele szerint már tesztelik az új csúcslapkát, és nem fog csalódást okozni az egység.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Hatalmas tempót diktálhat a Snapdragon 8 Gen 4 egy Geekbench mérés alapján

A Qualcomm az idei évben mindent megtesz annak érdekében, hogy áttörést érjen el. Forgalomba kerültek az első olyan laptopok, amikben a teljesen új Snapdragon X Elite lapka dolgozik, már az Oryon processzormagokkal, az év végén pedig jön a Snapdragon 8 Gen 4, amiről most kiszivárgott egy teszteredmény.

Idén a Qualcomm a mobiltelefonokba szánt rendszerchipeknél is egyedi processzormag alkalmazására tér át. A tervek szerint a Snapdragon 8 Gen 4 lapkában is jelen lesz az Oryon feldolgozó, és ettől várnak „csodát”. Nagyon sok pénzt és energiát fektetett a chiptervező abba a projektbe, melynek keretében létrejött az Oryon mag, így érthető, hogy ezt minél több helyen igyekszik majd alkalmazni. A Snapdragon 8 Gen 4 ennek köszönhetően villanthat 30 százalék körüli gyorsulást.

Galéria megnyitása

A most megjelent Geekbench pontszámot azért még nem lehet teljesen hitelesnek venni, és igazából az is elképzelhető, hogy a végleges órajelek módosulnak még a bemutatóig. Hosszú idő van még a Snapdragon 8 Gen 4 debütálásáig, hiszen csak október végén fogja leleplezni a vállalat.

A fejlesztés alatt álló egység 8840 pontot hozott össze a népszerű tesztprogramban, és egyetlen magon is képes volt 2884 pontot produkálni.

A jelenlegi csúcskategóriás rendszerchipek 7000 pont körüli eredményeket képesek elérni, nagyon hasonló szinten áll a Snapdragon 8 Gen 3, az Apple A17 Pro és a MediaTek Dimensity 9300 is. A MediaTek és az Apple lapkája tud valamivel 7000 fölé menni, a Snapdragon 8 Gen 3 pedig kicsivel ez alatt szokott maradni. Tényleg néhány száz ponton belül mozognak egymáshoz képest a jelenlegi felsőkategóriás chipek. Ehhez mérten a 8840 pont egy egészen jelentős előrelépés lesz.

Galéria megnyitása

Az Apple egy magon már sokkal gyorsabb szokott lenni a riválisainál, és a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 ebből a szempontból is érdekesnek ígérkezik, ugyanis elég közel ér az Apple A17 Próhoz. Persze az Apple-nél is jön új lapka, de az Oryon processzormagok ereje ebben mutatkozik meg igazán. 2900-2950 pont között teljesít az Apple A17 Pro a Geekbench-ben, miközben 2884 pontot hozott össze a Qualcomm soron következő sikervárományosa. A Snapdragon 8 Gen 3 és a Dimenstiy 9300 jelenleg 2200 pont körüli eredményekre képes.

Nagyon érdekes, hogy a Geekbench adatai alapján a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 több mint 4 GHz-es órajel elérésére lesz képes, az Oryon magok nagyon pöröghetnek, ezt már a Snapdragon X Elite esetén is láttuk. Egészen pontosan 4,09 GHz-ig skálázódott a teszt közben a szóban forgó lapkában kettő mag. Hat darab feldolgozó pedig 2,78 GHz-en dolgozott a megmérettetés során. A tesztkészülékben 12 GB-nyi rendszermemória volt.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 8 Gen 4-ről már korábban azt is pletykálták, hogy az integrált grafikus egység terén is jelentős fejlődést fog hozni. Az új Adreno IGP minden gond nélkül futtatja majd az összes játékot nagy felbontáson, a Genshin Impact is simán megy majd rajta Full HD minőségben.

A pletykák szerint a Xiaomi mutathatja majd az első okostelefont a Snapdragon 8 Gen 4 rendszerchippel. A Xiaomi 15 széria is októberben debütálhat a friss csúcslapkával.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére