Hatalmas teljesítményt nyújt a GeForce GTX 980M és 970M

Az új mobil videokártyák teljesítmény tekintetében kevésbé maradnak el asztali társaiktól, ami abszolút jó hír.

Hatalmas teljesítményt nyújt a GeForce GTX 980M és 970M

Az Nvidia néhány hete mutatta be GM204 alapú, Maxwell architektúrára épülő videokártyáit, amelyek GeForce GTX 980, illetve GeForce GTX 970 jelzéssel érkeztek. A GM204-es GPU most a mobil videokártyák szegmensét is célba vette, ahol a GeForce GTX 980M, illetve a GeForce GTX 970M jelzésű videokártyákban kap helyet.

Az újdonságok asztali társaikhoz képest természetesen szerényebb képességekkel rendelkeznek, hiszen valahogy le is kell őket hűteni, de az Nvidia állítása szerint a korábbihoz képest ezúttal kevésbé nagy a szakadék az asztali és a mobil változatok között.

Az új videokártyák legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi, amelyből a GPU Boost 2.0-s órajelek hiányoznak. Ezeket a gyártó valószínűleg azért nem adta meg, mert a GPU Boost 2.0-s órajelek nagysága erősen függ attól, hogy az adott noteszgépben milyen hűtést tudnak biztosítani az új mobil videokártyák számára. Ez persze nem csoda, hisz eddig is így volt.

Az Nvidia állítása szerint a GeForce GTX 980M az asztali GeForce GTX 980-as videokártyák teljesítményének 75%-át hozza, ami igen jól hangzik, hisz manapság a GeForce GTX 980 a világ leggyorsabb egy GPU-s videokártyájának tekinthető, csak a Titan Black van kb. egy szinten vele.

További érdekesség, hogy a mobil zászlóshajó közvetlen elődjénél, a GeForce GTX 880M-nél nagyjából 40%-kal gyorsabb, a kétéves GeForce GTX 680M-hez képest pedig kétszer nagyobb teljesítményt kínál – az Nvidia szerint pont utóbbiról fognak most GeForce 900M sorozatú videokártyákra váltani a gamerek.

A fenti adatok persze csak akkor érvényesek, ha a noteszgép akkumulátortöltőről üzemel. Amennyiben akkumulátorról hajtjuk a masinát, a GeForce GTX 680M-hez viszonyított gyorsulás mértéke még hajmeresztőbb, ahogy azt az alábbi dián is láthatjuk.

Ez a hatalmas teljesítménynövekedés részben a Maxwell architektúra energiahatékonyságának javulásával magyarázható, ami a nehezen hűthető mobil konfigurációknál, amelyeknél minden watt fogyasztás számít, különösen komoly előnyt jelent. A tény azért is impresszív, mert a GM204-es GPU elődeihez hasonlóan szintén 28 nm-es csíkszélességgel készül, azaz nem a csíkszélesség-váltásból származik a fogyasztáscsökkenés.

A GeForce GTX 970M esetében előző generációs társához, a GeForce GTX 870M-hez képest nagyjából 40%-kal nagyobb teljesítményre számíthatunk, ami nem hangzik rosszul. A GeForce GTX 970M és a GeForce GTX 980M között nagyjából 30%-os teljesítménykülönbséget mérhetünk, azaz a GeForce GTX 970M is félelmetesen gyors.

Az új videokártyák mellé a DSR (Dynamic Super Resolution) mellett természetesen a Battery Boost támogatás is jár, ami először a 800M sorozat tagjaival mutatkozott be, méghozzá idén márciusban. Az eljárás lényege, hogy meghatározunk egy fps számot, és azt próbálja tartani a rendszer, ha fölé menne, akkor elkezd játszani a GPU órajelével és feszültségével, így spórolván az energiával. A 900M család esetében a Battery Boost segítségével 30 és 55% közötti mértékben növelhető az akkumulátoros üzemidő az alapállapothoz képest az olyan játékokban, mint a League of Legends, a GRID 2 és a Tomb Raider.

A Battery Boost eljárás az elmúlt fél év során fejlődött, ami az akkumulátoros üzemidő további növekedését eredményezte. A GeForce Experience szoftveren keresztül most már arra is van lehetőségük a felhasználóknak, hogy kiválasszák, mely képminőség-beállításokat alkalmazza a rendszer akkumulátoros üzemmódban.

Extraként a GeForce Experience szoftver egy okos kiegészítést is kapott, amellyel akkumulátoros üzemmódra optimalizálható a működés.

Az Nvidia várakozásai szerint több, mint egy tucatnyi olyan noteszgép válik elérhetővé a bejelentéssel egy időben, amelyek GeForce GTX 900M sorozatú videokártyát vagy videokártyákat tartalmaznak. Ilyen noteszgépeket az ASUS, a Clevo, a Gigabyte és az MSI is kínál, méghozzá a 15 hüvelyk és 17 hüvelyk közötti képátló-tartományban. A Gigabyte 17 hüvelykes Aorus X7-es modellje például rögtön két darab GeForce GTX 970M videokártyával érkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward