Hatalmas hídfőt foglalhat el Franciaországban a Toshiba

Hatalmas hídfőt foglalhat el Franciaországban a Toshiba

A japán Toshiba Corp. indulni akar az állami ellenőrzés alatt álló francia Areva SA - a világ legnagyobb atomreaktor-gyártója - áramelosztó- és átviteliberendezés-gyártó részlegének várhatóan szeptember közepén induló tenderén - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokból. A divízió rendelkezik az ABB és a Siemens hasonló ágazatait követően Európa harmadik legnagyobb ilyen profilú gyártókapacitásával. A Toshiba szóvivője - aki nem kommentálta a hírügynökség értesülését - úgy minősítette a részleg értékesítését, hogy az hatással lehet az iparág vállalatai között kialakult egyensúlyra, ezért élénk érdeklődéssel figyelik a fejleményeket. A Reuters forrásai szerint az üzlet értéke meghaladja az 500 milliárd jent (5,4 milliárd dollár), de az is elképzelhető, hogy eléri a 700 milliárdot. Hírek szerint a francia Alstom gépipari nagyvállalat a Schneider Electrickel az oldalán indulna az Areva-divízióért, míg az AXA Private Eguity tőketársaság mérlegeli, hogy részt vegyen-e a tenderen.

A Toshiba teljes körű szolgáltatásokat akar nyújtani az atomenergia-termelésben - Kazahsztánban uránfeldolgozó üzeme van, három éve megvásárolta az egyebek mellett atomreaktorok gyártásával foglalkozó amerikai Westinghouse-t és nukleáris létesítmények karbantartását is vállalja -, ám éppen a Westinghouse ötmilliárd dolláros árának kifizetése miatt meglehetősen eladósodott. Ugyanakkor a vállalat motivációiról mindent elárul a cég elnök-vezérigazgatója, Szaszaki Norio egyik korábbi nyilatkozata, amely szerint a Toshiba energetikai és infrastruktúra-ágazata három éven belül kétszer akkora profitot fog elérni, mint az elektronikai divízió. A cég a világ második legnagyobb NAND-memória-gyártója, ezért erősen szenved a memóriachipek piacának elhúzódó gyengélkedésétől. Nem csoda, hogy igyekszik a tartós, megbízható nyereséget ígérő energetika felé orientálódni.

A szakértők egy részét aggasztja a japán nagyvállalat eladósodottsága, és úgy vélik, némi profiltisztítást kellene végrehajtania, mielőtt cégfelvásárlásokba kezdene. Mások szerint ha ésszerű áron tudná megszerezni az Areva-részleget, az pozitív fejlemény lenne - nem csupán a vállalatnak, hanem a fogyasztóknak is, ugyanis jelenleg néhány helyi szereplő kezében összpontosul az energiaátviteli és -elosztási piac. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter az állami tulajdonos nevében azt nyilatkozta, hogy reményeik szerint 2009 végére nyélbe ütik az Areva-divízió leválasztását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward