Hatalmas esés a PC piacon

Minden régióban csökkenés mutatkozik, az összesített adatok pedig alaposan alulmúlják még a legpesszimistább elemzői előrejelzéseket is.

Hatalmas esés a PC piacon

A PC piac a vártnál is rosszabban teljesít, legalábbis az IDC és a Gartner legfrissebb elemzései erről árulkodnak. Mindkét piaci elemző úgy látja, hogy az elmúlt negyedév folyamán jelentős csökkenés mutatkozott szállítási mutatók tekintetében. A szakemberek szerint a PC piac helyzete ennyire rossz még nem volt.

A Gartner adatai szerint a tavalyi év első negyedéve óta 11%-os csökkenés mutatkozik a PC piacon, az IDC szakemberei azonban ennél is rosszabb képet festenek a jelenlegi helyzetről, szerintük 13,9%-os csökkenést szenvedett el a szegmens. Ez az adat alaposan alulmúlja a várakozásokat, ugyanis az IDC elemzői korábban "csak" 7,7%-os csökkenést vártak.

A két piaci elemző adatai ugyan némileg eltérnek egymástól, de abban azért egyetértés van, hogy az összes régióban csökkentek a szállítási mutatók, ami bizony elég rossz hír.

Érdekesség, hogy a PC piac forgalmának javításában a Windows 8 sem segített, sőt, az elemzők szerit nemhogy új életet vitt volna a gyengélkedő szegmensbe, még tovább rontotta az amúgy sem túl rózsás állapotot. A CNet News információi szerint az IDC elemzője, Bob O'Donnell úgy látja, hogy a Windows 8-cal érkező érintő lehetőségek, illetve az új formátumok köré épülő konfigurációk néhány felhasználó érdeklődését mindenképpen felkeltették, ám a felhasználói kezelőfelületet érintő radikális változások - mint például a Start menü hiánya -, valamint az érintő támogatás biztosításával járó költségek miatt a PC-k a dedikált táblákkal, illetve az egyéb eszközökkel szemben kevésbé vonzó alternatívák.

A helyzet jelenleg csapnivaló, de az idei év folyamán több érdekes dolog is érkezik, ami felkavarhatja az állóvizet. Egyrészt jönnek a Haswell APU egységek, a Kabini alapú noteszgépek, a Bay Trail és Temash alapú táblák, sőt, a Windows Blue (Windows 8.1) is megjelenik majd. Ha ezek nem segítenek a jelenlegi állapot javításában, akkor tényleg hatalmas baj van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward