Hatalmas esés a GPU piacon

Az idei év második negyedévében az asztali piacon 21,7%-kal, a mobil piacon pedig 16,9%-kal csökkentek a szállítási mutatók az egy évvel ezelőttiekhez képest.

Hatalmas esés a GPU piacon

A Jon Peddie Research szakemberei publikálták legfrissebb elemzésüket, ami meglehetősen tragikus képet fest a GPU piacról: mind éves, mint negyedéves szinten óriási esések mutatkoztak.

Noha az év második negyedéve tradicionálisan gyenge szokott lenni, azaz a gyengélkedés alap esetben nem meglepő, ám az idei év második negyedéve még a tízéves átlagot is alaposan alulmúlja, ami egyébként 6,86%-os értéket képvisel, most azonban 11%-os mérséklődés mutatkozott. Éves szinten még rosszabb a helyzet, hisz a GPU piac 18,8%-os átlagos csökkenésen van túl: asztali fronton 21,7%-os, mobil fronton pedig 16,9%-os csökkenés jelentkezett, már ami a szállítási mutatók alakulását illeti.

Beszédes az az adat is, amely arról árulkodik, hogy a PC piac az idei év második negyedévében éves szinten 10,4%-kal, negyedéves szinten pedig 4,05%-kal zsugorodott. Az asztali számítógépekbe szánt, diszkrét GPU-t tartalmazó bővítőkártyák – azaz a videokártyák – forgalma negyedéves szinten 16,81%-kal mérséklődött. A teljes videokártya piac – az asztali- és a mobil videokártyákat egyaránt beleértve – negyedéves szinten 17,07%-os, éves szinten pedig 26,27%-os szállításimutató-csökkenést szenvedett el, ami nagyon rossz eredménynek tekinthető.

Az egyes gyártók piaci részesedésének alakulása

Gyártókra bontva sem túl rózsás a helyzet – no de mitől is lenne az. Az egyetlen komoly pozitívum, hogy az AMD asztali APU egységeiből 25%-kal többet szállítottak le a második negyedévben, mint az azt megelőző negyedévben, a mobil APU egységekből azonban már 53,5%-kal kevesebb fogyott ugyanebben az időszakban. Az asztali videokártyák forgalma 33,33%-kal mérséklődött, a mobil videokártyáké pedig 9,1%-kal lett alacsonyabb, mint az előző negyedében. A vállalatnál mindent összegezve 25,8%-os csökkenés mutatkozott negyedéves szinten.

Az Intel háza táján már egy picivel jobb volt a helyzet, ugyanis a videóvezérlővel ellátott asztali processzorok forgalma csak 7,4%-kal, a mobil modelleké pedig csak 7,3%-kal csökkent, így összességében 7,4%-os mérséklődést könyvelhetett el a cég.

Az Nvidia esetében asztali videokártyák tekintetében 12,03%-os, mobil videokártyák szintjén pedig 21,6%-os szállításimutató-mérséklődést hozott az év második negyedéve, így a cég GPU piaci teljesítménye 16,2%-kal lett gyengébb, mint egy negyedévvel korábban. Pozitívum, hogy Nyugat-Európában és Kínában erősödött a gamereket célzó termékek iránti igény, ami valamelyest segített a többi piacon tapasztalható gyenge teljesítmény ellensúlyozásában.

A fenti számok az asztali- és mobil videokártyákat, a processzorba integrált videóvezérlőket, a beágyazott videóvezérlőket és a kereskedelemben használatos videóvezérlőket fedik le, nem tartalmazzák viszont az x86-os szerverek, az x86-os játékkonzolok, a mobiltelefonok, valamint az ARM alapú táblák és az ARM alapú szerverek piacáról származó adatokat. Az összesítésben viszont jelen vannak az x86-os táblák és a Chromebookok is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward