Hasznos szolgáltatással jöhet az Nvidia új csúcskártyája

Az új TITAN ha a környezet megfelelő lesz hozzá, akár teljesen csendben is maradhat.

Hasznos szolgáltatással jöhet az Nvidia új csúcskártyája

Egyre több grafikus kártyát gyártó vállalat készít olyan megoldásokat, amik a fejlett hűtésüknek hála, ha a GPU egy bizonyos hőfok alá megy, lekapcsolják a ventilátoraikat, és teljesen passzívan üzemelnek. Ez persze főleg "2D-s" órajeleken működik, amikor könnyű passzívan is viszonylag alacsonyan tartani a hőmérsékletet.

A legfrissebb hírek szerint ez a funkció az Nvidiának is megtetszett, méghozzá olyannyira, hogy a következő csúcskategóriás TITAN-jában alkalmazni is fogja. Hogy ennek miért van jelentősége? Azért, mert az Nvidia a korábbi GTX Titan sorozatok esetében is megtiltotta a partnerek számára, hogy a csúcskategóriás videokártyákból egyedi felépítéssel rendelkező példányokat készítsenek, így e funkció máshogy nem is lenne elérhető, ha a cég nem akarná.

Az Nvidia a partnerekkel ellentétben más metódust alkalmaz a funkció hátterének biztosításához. Míg a partnerek speciális ventilátorfordulatszám-szabályzó chipet vetettek be, ami a beérkező hőmérséklet-adat ellenőrzésével dönti el, lekapcsoljanak-e a ventilátorok, addig az Nvidia megoldása teljes egészében szoftveres alapra támaszkodik. Azok a későbbiekben érkező driverek fogják biztosítani ezt a szolgáltatást, amelyek támogatják majd az új TITAN-t.

Bekapcsolt módban kétféle üzemmód közül lehet választani: az egyik mód engedélyezésekor nem-lineáris ventilátorfordulatszám-görbe érvényesül, amelynél a ventilátorok bizonyos GPU hőfok alatt leállnak, míg a másiknál egy bizonyos GPU hőfok alatt sem állnak le, pusztán csak alacsonyabb fordulatszámra váltanak. Az új funkció nem csak üresjáratban, de alacsonyabb GPU terhelésnél – például League of Legends futtatása közben – is hasznos lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward