Hasznos kiegészítő extrém CPU tuninghoz

Az EKWB folyadékhűtő blokkjaihoz készített szett akkor jön jól, ha a magasabb órajel elérésének reményében megskalpoljuk processzorunkat, azaz eltávolítjuk a rajta található fémkupakot.

Hasznos kiegészítő extrém CPU tuninghoz

Az EK Water Blocks mérnökei egy speciális rögzítő szettet készítettek, amely a vállalat állítása szerint csak az EKWB processzorra szerelhető folyadékhűtő blokkjaihoz, illetve az Ivy Bridge sorozatú Intel processzorokhoz passzol.

A speciális, egyedülálló megoldás alapját négy darab csavar adja. Ezek a csavarok az alaplap processzorhűtő-rögzítő furataiba passzolnak és nem csak rögzítőként, hanem távtartóként is funkcionálnak. A csavarok segítségével stabilan, különösebb veszély nélkül szerelhetjük kupakjától megszabadított Ivy Bridge processzorunkra az adott EKWB folyadékhűtő blokkot. Az újdonság az EK-Supermacy PreciseMount rendszer kiegészítőjeként funkcionál.

A speciális kiegészítő
A speciális kiegészítő

Mint ismeretes, az Ivy Bridge processzorok esetében a magfelület és a fémből készített takarólap között költséghatékonysági okokból silányabb hővezető paszta lapul, ami átlagos felhasználás alkalmával túl sok problémát nem okoz, ám komolyabb tuning alkalmával már érezhetjük negatív hatásait. A profi tuningosok éppen ezért el szokták távolítani a processzort vétő kupakot (IHS), az alatta található pasztát pedig jobb hővezetési tényezővel rendelkező pasztára szokták cserélni. Ezzel sikeresebb tuningolásra nyílik mód, hiszen a hatékonyabb hűtés miatt tovább marad stabil a CPU.

Az EKWB szakemberei persze kiemelik, hogy a friss kiegészítőt nem átlagfelhasználóknak, hanem tapasztaltabb tuningmestereknek kínálják, akik rutinosan megbirkóznak az IHS eltávolításával járó feladattal. Persze a művelet azonnali garanciavesztést okoz, de valamit valamiért. A gyártó azt is leszögezi, hogy mindenképpen a szokásos "tájolással" szereljék fel a tuningmesterek a kupakjától megszabadított processzorra a folyadékhűtő blokkot, ugyanis akkor, ha a folyadékhűtő blokk az ideális pozícióhoz képest 90 fokkal el van forgatva, romlik a hűtőteljesítmény. Más kérdés, hogy extrém tuningra inkább folyékony nitrogénnel töltött párologtató hengert szokás használni - valószínűleg egyes tuningosok ilyen hűtéshez is bevetik majd az EKWB újdonságát.

Így néz ki a kupakjától megfosztott Ivy Bridge processzor
Így néz ki a kupakjától megfosztott Ivy Bridge processzor

Fontos az is, hogy a fenti szett csak és kizárólag Ivy Bridge processzorokhoz alkalmazható. A Sandy Bridge, Clarkdale és Arrandale modelleknél az IHS a processzor lapkájához van forrasztva, így ha megpróbáljuk eltávolítani, az javíthatatlan sérüléseket okozhat a processzor számára.

A kupakjuktól megszabadított Ivy Bridge processzorokhoz készített EK-Supermacy PreciseMount Add-on Naked Ivy névre hallgató kiegészítő hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre rejtély, hogy a szett pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward