Haswell processzorok 64 MB memóriával?

Jelenleg még az Ivy Bridge processzorok megjelenésére várunk, amelyek várhatóan a hónap vége felé kerülnek az üzletek polcaira, de már szivárognak a pletykák az újdonságok utódairól, a Haswell processzorokról is.

Haswell processzorok 64 MB memóriával?

Jelenleg még az Ivy Bridge processzorok megjelenésére várunk, amelyek a hónap vége felé kerülnek az üzletek polcaira, de már szivárognak a pletykák az újdonságok utódairól, a Haswell processzorokról is.

A 22 nm-es csíkszélességgel készülő Haswell processzorok alaposan továbbfejlesztett integrált videó vezérlővel kerülnek majd forgalomba, amely jelentősen gyorsabb lesz, mint a Sandy Bridge modelleken található Intel HD Graphics egységek. Az új processzorok a hírek szerint esetenként 64 MB-nyi fedélzeti memóriát is tartalmaznak majd, amely a processzor tokozásán belül, a processzormagokat tartalmazó lapka mellett kap helyet. Ilyen memória csak a „GT3-as” Haswell processzorokon kap helyet – valószínűleg ezzel a jelöléssel látják el a fedélzeti memóriával rendelkező leggyorsabb Intel HD Graphics egységeket. A 64 MB-nyi memória az IGP rendelkezésére áll majd és segít, hogy az egység jobb teljesítményt tudjon felmutatni. A saját fedélzeti memória jóvoltából nem csak a rendszermemóriára limitált sávszélességére kell támaszkodnia az IGP-nek, ez pedig várhatóan jótékony hatással lesz a teljesítményére. A Haswell processzorok egyébként kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel kerülnek a boltok polcaira.

Egy korábbi értesülés szerint a Haswell processzorok integrált videó vezérlője ötször nagyobb shader teljesítményt kínál majd, mint a Sandy Bridge egységeké, ez pedig már komoly előrelépésnek számít. Emellé a javulás mellé extraként érkezik majd a 64 MB-nyi rendszermemória, így ezek együttesen jelentősen növelhetik az IGP teljesítményét – persze csak akkor, ha pontosak az értesülések.

A Haswell processzorok a következő „Tock” fázist képviselik: az újdonságok ugyanúgy 22 nm-es csíkszélességgel készülnek, mint az Ivy Bridge modellek, de már új, több szempontból is továbbfejlesztett mikro-architektúrára alapoznak. A Haswell központi egységek a köveztkező évben érkeznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward