Haswell alapú ChromeBookok érkezhetnek

A Google a jelek szerint már a Haswell APU egységek támogatására gyúr, ami meglepő, hiszen eddig mindig az új processzorok megjelenése után került be a hozzájuk való szoftveres támogatás a Chrome OS-be.

Haswell alapú ChromeBookok érkezhetnek

A Google ChromeBook Pixel, amely egy igazi prémiumkategóriás Chromebook, még csak alig több, mint egy hónapja jelent meg, ám a vállalat mérnökei a jelek szerint máris az új, következő generációs Intel processzor köré épülő ChromeBook noteszgépek készítésével vannak elfoglalva.

Persze erősen valószínű, hogy az extra processzorteljesítményből a Chrome OS a maga rendkívül alacsony erőforrás-igényével nem igazán tud majd jelentősebb mértékben profitálni, viszont az új processzorok alacsony fogyasztása, illetve az általuk kínált friss utasításkészletek mindenképpen jól jöhetnek.

A Chrome OS egyik szoftverfejlesztője, Stefan Reinauer, aki az operációs rendszer boot kódján dolgozik, az elmúlt héten meglehetősen érdekes változásokról számolt be, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a Google Haswell APU-ra támaszkodó ChromeBookok készítésén munkálkodik. A Coreboot komponenst érintő változások között egyebek mellett a "haswell: use dynamic cbmem", és a "haswell boards: support added chromeos function" sorokat találjuk.

Eddig nem igazán érkezett korai támogatás az új processzorokhoz

A fenti azért érdekes, mert azok a vezető számítógépgyártók, amik a Microsoft Windows operációs rendszereit alkalmazzák, az új processzorok megjelenésének napjától kezdve mindig azonnal szállíthatják az új chipek köré épülő konfigurációikat. Ezzel ellentétben a Chrome OS és a Coreboot esetében az új Intel processzorok támogatása jóval azután szokott érkezni, hogy a friss központi egységek debütáltak a piacon.

ChromeBook Pixel

Abból a tényből kiindulva, hogy a Chrome OS nem tud erőforrás-igényesebb alkalmazásokat futtatni, a ChromeBookoknak alapvetően nincs szükségük komoly CPU teljesítményre. Ezért aztán az effajta noteszgépek esetében akár még az ARM alapú SoC egységek is elegendőek a feladatok többségének elvégzésére.

Valami készül, de egyelőre csak sötétben tapogatózhatunk

A Haswell APU egységek korai támogatása két dolgot jelenthet. Egyrészt a Google műhelyében már megkezdődött a Chrome OS frissített kiadásának fejlesztése, amely a jelenleginél komolyabb támogatást kínál a különböző programok futtatásához, másrészt viszont arról is lehet szó, hogy a Google mérnökei egyszerűen csak nekiláttak a Pixel 2-es ultraprémium ChromeBook fejlesztésének, amely az árához mérten erős processzort kell, hogy kapjon.

Eddig a Google Chrome OS alapú noteszgépei meglehetősen egyszerű konfigurációk voltak, amelyek főként az internetes geekeket, és az átlagosnál egyszerűbb számítástechnikai szükségletekkel rendelkező felhasználókat vették célba. Ezzel a hagyománnyal elsőként a kifejezetten prémiumkategóriás terméknek minősülő Google Pixel tudott szakítani.

Persze itt megint felhozhatjuk azt a tényt, hogy a Chrome OS nem tud professzionális szintű, illetve erőforrás-igényesebb alkalmazásokat futtatni, így a prémiumkategóriás újdonság esetében leginkább a nagyfelbontású érintőkijelzőből, illetve az igényes megjelenésű alumínium házból profitálhatnak a felhasználók, mintsem az erősebb hardverből.

Kíváncsian várjuk, mi készül a Google boszorkánykonyhájában. Reméljük, hamarosan konkrétabb információkkal is szolgálhatunk a témával kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward